Αφού ξεκαθάρισε το θέμα της επαναλειτουργίας των δημοτικών σχολείων από τη Δευτέρα 11/1, μετά από ένα συνεχές «μπρος-πίσω» που μπέρδεψε γονείς και δασκάλους, το απόγευμα αναμένεται να ανακοινωθεί το τι μέλλει γενέσθαι και για άλλους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας, καθώς τυπικά τη Δευτέρα το πρωί λήγει το lockdown.

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες, ο Νίκος Χαρδαλιάς αναμένεται στις 18:00 να ανακοινώσει την παράταση των περιοριστικών μέτρων για ακόμα μία εβδομάδα. Μπορεί οι λοιμωξιολόγοι να εισηγήθηκαν θετικά για το άνοιγμα των δημοτικών, των νηπιαγωγείων και των ειδικών σχολείων, όμως εκτιμούν ότι για την ώρα δεν πρέπει να υπάρξει περαιτέρω επιτάχυνση της άρσης των περιοριστικών μέτρων, καθώς ανησυχούν για αναζωπύρωση της πανδημίας.

Άρα, τουλάχιστον με τα έως τώρα δεδομένα, ούτε το λιανεμπόριο θα λειτουργήσει με τη μέθοδο του click away από τη Δευτέρα –παρά την προ ημερών ανακοίνωση του Γ.Γ. Εμπορίου κ. Παναγιώτη Σταμπουλίδη- ενώ θα συνεχιστούν οι απαγορεύσεις στις μετακινήσεις όπως ισχύουν σήμερα. «Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι όταν θα επανεκκινήσει το λιανεμπόριο, θα γίνει με το click away.

Επομένως, το click away είναι σε ερώτημα, για το αν η κινητικότητά του μπορεί να χωρέσει τη Δευτέρα», είπε ο κ. Παπαθανάσης σε συνέντευξη του σε τηλεοπτικό σταθμό (OPEN TV) διευκρινίζοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση αναμένει τις εισηγήσεις των ειδικών. Οι τελικές αποφάσεις για το τι θα γίνει από τις 11/1 και μετά λαμβάνονται αυτή την ώρα και θα ανακοινωθούν το απόγευμα.

Πάντως το βέβαιο είναι ότι από εδώ και πέρα θα πηγαίνουμε κυριολεκτικά βήμα-βήμα και οι όποιες εξελίξεις θα καθορίζονται από τα επιδημιολογικά δεδομένα. Εξάλλου ακόμα δεν έχει φανεί το πόσο επηρέασαν τη μετάδοση του κορονοϊού οι αυξημένες μετακινήσεις των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ενώ ανησυχία προκάλεσαν στους ειδικούς και οι εικόνες συνωστισμού έξω από εκκλησίες τα Θεοφάνεια.

Προχωράει ο εμβολιασμός

Την ίδια ώρα στην κυβέρνηση έχουν στραμμένο το βλέμμα και στη διαδικασία του εμβολιασμού που είναι σε εξέλιξη. Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια σημερινής σύσκεψης για τον κορονοϊό, «ο εμβολιασμός στη χώρα μας προχωράει με ικανοποιητικό ρυθμό, με μεθοδικότητα, με ασφάλεια, με διαφάνεια και το κυριότερο χωρίς λάθη έως σήμερα. Από την πρώτη στιγμή είχαμε συμφωνήσει, ότι οι αρχές του σχεδιασμού μας είναι τρεις: Ασφάλεια στην ανάπτυξη των εμβολιαστικών δομών και διαδικασιών, πλήρης διαφάνεια και λογοδοσία ως προς τους διενεργούμενους εμβολιασμούς και τις ομάδες προτεραιότητας και στη συνέχεια ταχύτητα».

Σύμφωνα με όσα είπε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναπτύσσονται στα νοσοκομεία 223 εμβολιαστικές γραμμές, ενώ η καθημερινή δυνατότητα εμβολιασμού θα αυξηθεί από τις 5.000 ημερησίως περίπου στις 8.000, ενδεχομένως και λίγο παραπάνω. Χθες, πραγματοποιήθηκαν 5.538 εμβολιασμοί και ως αυτή τη στιγμή έχουν εμβολιαστεί σχεδόν 27.000 πολίτες.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η προτεραιότητα την οποία είχε καθορίσει η επιτροπή εμβολιασμών ήταν σαφής: εμβολιασμός υγειονομικών σε δημόσια και σε ιδιωτικά νοσοκομεία και βέβαια εργαζόμενοι και φιλοξενούμενοι σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές φροντίδας και φιλοξενίας ηλικιωμένων. Στις 4/1 μπήκαν στο πρόγραμμα με επιτυχία και χωρίς προβλήματα άλλα 51 νοσοκομεία, σήμερα προστίθενται άλλα 55 νοσοκομεία και στις 11/1 τα τελευταία 19 νοσοκομεία στη νησιωτική Ελλάδα».

Στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr αναρτώνται καθημερινά λίγο πριν τις 18:00 οι εμβολιασμοί που έχουν πραγματοποιηθεί στο σύνολο της επικρατείας και σε κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας, ενώ από τη Δευτέρα 11/1 ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα των ραντεβού για τους πολίτες που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 85 ετών και άνω. Όσοι εξ αυτών είναι ήδη γραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση, θα λάβουν ένα sms με το προτεινόμενο ραντεβού.

Οι υπόλοιποι ή οι συγγενείς τους που θα τους βοηθήσουν σε αυτή τη διαδικασία, έχουν τρεις τρόπους για να κλείσουν το ραντεβού τους από τις 20 του μήνα και μετά. Είτε να επισκεφθούν την πλατφόρμα emvolio.gov.gr, είτε να επισκεφθούν το κοντινότερο φαρμακείο τους και να ζητήσουν την υποστήριξη του φαρμακοποιού της.γειτονιάς τους, είτε να πάνε στο ΚΕΠ της γειτονιάς τους. «Έχουμε προσπαθήσει να κάνουμε όσο πιο εύκολη γίνεται τη διαδικασία των ραντεβού για να υποστηρίξουμε την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή όσων έχουν ανάγκη τον εμβολιασμό και ανήκουν στις πλέον ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, η Υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη, ο Υφυπουργός παρα τω Πρωθυπουργώ στον Υπουργό Επικρατείας, Θεόδωρος Λιβάνιος, ο Υφυπουργός παρα τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρα τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, ο Γενικός Γραμματέας Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Γιάννης Κωτσιόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ο Γενικός Γραμματέας Βουλής, Γιώργος Μυλωνάκης, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού, Θανάσης Κοντογεώργης, ο Διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Βουλή, Μιχάλης Μπεκίρης, ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Αρκουμανέας, ο Καθηγητής Παθολογίας- Λοιμωξιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Σωτήρης Τσιόδρας και ο Επίκουρος Καθηγητής ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.​





ΠΗΓΗ