Στις 15:00 ο Θάνος Πλεύρης θα ανακοινώσει από το υπουργείο Υγείας τα μέτρα που θα εφαρμοστούν για την αντιμετώπιση της πανδημίας, μετά και την ”έκρηξη” των κρουσμάτων που σημειώθηκε χθες, όταν και καταγράφηκαν περισσότερα από 21.000.

Το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι τα μέτρα που είχαν προγραμματιστεί να εφαρμοστούν από τις 3 Ιανουαρίου, θα ισχύσουν από τις 6 το πρωί της Πέμπτης (30/12), ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και μία μικρή αυστηροποίηση τους, στην προσπάθεια ανάσχεσης της Όμικρον. Όλα θα αποφασισθούν στην έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και στην εισήγηση που θα κάνει προς την κυβέρνηση.

Τα μέχρι στιγμής επιδημιολογικά δεδομένα και η επέλαση της μετάλλαξης συζητήθηκαν αναλυτικά σε σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και με την συμμετοχή του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα. Κυρίως συζητήθηκε η αντοχή του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, μπορεί να καταγράφεται μεγάλος αριθμός κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες -και σύμφωνα με τους ειδικούς θα αυξηθούν κι άλλο- όμως μέχρι στιγμής δεν παρατηρείται ανάλογη πίεση στο ΕΣΥ. Οι εκτιμήσεις που υπάρχουν είναι ότι η Όμικρον μπορεί να μεταδίδεται ταχύτερα, δεν παρουσιάζει όμως τη νοσηρότητα της Δέλτα.

Για αυτό και το ενδιαφέρον των ειδικών αλλά και του κυβερνητικού επιτελείου εστιάζεται στην ανάλυση των ”σκληρών” δεδομένων, όπως είναι οι διασωληνώσεις και οι απώλειες ζωής. Πάντως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αντιμετωπιστεί η κατάσταση με στοχευμένα μέτρα, κυρίως σε χώρους που εκτιμάται ότι είναι εστίες υπερμετάδοσης όπως οι χώροι διασκέδασης και όχι με λήψη οριζόντιων μέτρων.





ΠΗΓΗ