Πολιτική αντιπαράθεση πυροδότησαν τα γεγονότα στο ΑΠΘ, όπου έλαβαν χώρα επεισόδια, μετά τους βανδαλισμούς σε χώρο όπου κατασκευαζόταν βιβλιοθήκη ύστερα από την εκκένωση κατάληψης.

Η Νέα Δημοκρατία κατηγορεί τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ότι ενώ κάνει δηλώσεις για τα πάντα «δεν έβγαλε μιλιά για τις εικόνες που προσβάλλουν τα ελληνικά πανεπιστήμια».

Με ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία, κατηγορεί επίσης τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «καλύπτει τους καταστροφείς», ενώ ξεκαθαρίζει ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη «να βάλει τέλος στην ανομία».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν έβγαλε ούτε μια ανακοίνωση για την επιδρομή των μπαχαλάκηδων με βαριοπούλες και την καταστροφή του χώρου όπου κατασκευαζόταν βιβλιοθήκη στο ΑΠΘ, βγήκε σήμερα δια της νεολαίας του να καταγγείλει την αστυνομία, που είναι εκεί προκειμένου να προστατέψει το χώρο και να τον αποδώσει στις πανεπιστημιακές αρχές και τους φοιτητές. Ο κ.Τσίπρας που κάνει δηλώσεις για τα πάντα, δεν έβγαλε μιλιά για τις εικόνες που προσβάλλουν, τα ίδια τα ελληνικά πανεπιστήμια» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΝΔ και καταλήγει: «Είναι ντροπή, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καλύπτει τους καταστροφείς. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βάλει τέλος στην ανομία και να συνδράμει τις πανεπιστημιακές αρχές του ΑΠΘ ώστε ο χώρος που με το “έτσι θέλω” βρισκόταν υπό κατάληψη επί 34 χρόνια, να γίνει χώρος μόρφωσης και πολιτισμού».

«Η Νέα Δημοκρατία, το κόμμα της ανομίας και της διάλυσης της δημόσιας παιδείας, προσπαθεί να υπερκαλύψει το αδιέξοδό της καταφεύγοντας στη συκοφαντία» υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ. Έχοντας την κυρία ευθύνη για τη μετατροπή του ΑΠΘ σε πεδίο μάχης επενδύει στην πόλωση και στην καταστροφή. Θα όφειλε να είναι πιο προσεκτική. Ειδικά σήμερα που ένας νέος άνθρωπος που έμεινε προφυλακισμένος για μήνες απαλλάχθηκε οριστικά από τις κατασκευασμένες κατηγορίες σε βάρος του για τα θλιβερά γεγονότα της Νέας Σμύρνης. Ως εδώ με τις φτηνές προβοκάτσιες και τη στημένη ένταση. Πριν να είναι αργά».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ άργησε αλλά τελικά έβγαλε ανακοίνωση για τους μπαχαλάκηδες με τις βαριοπούλες που κατέστρεψαν τη βιβλιοθήκη που κατασκευαζόταν στο ΑΠΘ», επισημαίνει σε νεότερη ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΝΔ.

Και επισημαίνει: «Όχι φυσικά για να τους καταγγείλει αλλά για να τους καλύψει πλήρως. Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απλώς ντροπή, είναι συνενοχή!».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Θεσσαλονίκης καταγγέλλει και καταδικάζει τις προβοκατόρικες καταστροφές στις σχολές του ΑΠΘ καθώς και την ασύστολη βία των ΜΑΤ εναντίον των φοιτητών και των φοιτητικών συλλόγων που δεν είχαν καμία σχέση με τα επεισόδια», λέει σε ανακοίνωση του το κόμμα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει «πως οι καταστροφές στο ΑΠΘ εξυπηρετούν την προσπάθεια της κυβέρνησης να καλύψει το πολιτικό αδιέξοδο που δημιούργησε με την εγκατάσταση της αστυνομίας στα πανεπιστήμια».

Τέλος, υπογραμμίζει ότι «το Υπουργείο Παιδείας και οι πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ έχουν την ευθύνη για την αναζήτηση μιας λύσης που δεν θα διαλύει το πανεπιστήμιο, θα σέβεται τις αποφάσεις των ακαδημαϊκών οργάνων και θα επιδιωχθεί χωρίς αυταρχισμό και κλιμάκωση της βίας».

Για «άγρια επίθεση των δυνάμεων καταστολής των ΜΑΤ» έκανε λόγο η αναπληρώτρια τομεάρχης Υγείας ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Β′ Θεσσαλονίκης, Δώρα Αυγέρη, μιλώντας στη Βουλή: «Αρχίζω την ομιλία μου εκφράζοντας την απερίφραστη καταδίκη για την άγρια επίθεση των δυνάμεων καταστολής των ΜΑΤ μέσα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Κάνουν τον γύρο του διαδικτύου οι εικόνες μέσα στην σχολή των Θετικών Επιστημών -και μάλιστα την ώρα που γινόταν το μάθημα- με χρήση δακρυγόνων μέσα στο αμφιθέατρο. Φαίνεται σήμερα είναι η μέρα των ΜΑΤ για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, γιατί τέσσερις κλούβες των ΜΑΤ απέτρεψαν τις αντιπροσωπείες της ΟΕΝΓΕ και της ΠΟΕΔΗΝ να έρθουν στο ελληνικό κοινοβούλιο και να επιδώσουν στην Βουλή των Ελλήνων σχετικό (με το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας) ψήφισμα. Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι της πλειοψηφίας, είστε μια κυβέρνηση σε αποδρομή και όσο θα πέφτετε, τόσο θα “στηρίζεστε” περισσότερο στην βία και λιγότερο στη νομιμοποίηση και την εμπιστοσύνη του λαού».

«Αδιανόητες και ντροπιαστικές», χαρακτηρίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης τις «εικόνες από την επίθεση των ΜΑΤ σε φοιτητές και φοιτήτριες εντός του πανεπιστημιακού χώρου στο ΑΠΘ».

«Φοιτητές και φοιτήτριες να πνίγονται στα χημικά εντός του πανεπιστημιακού χώρου, να ξυλοφορτώνονται και να συλλαμβάνονται, μόνο σε καθεστώτα σαν αυτά του κ. Ερντογάν έχουμε ξαναδεί», σημειώνει ο ίδιος και κάνει λόγο για «τεράστιες και εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, του ίδιου του πρωθυπουργού, μαζί με τους ανεκδιήγητους υπουργούς Παιδείας και δήθεν ”Προστασίας του Πολίτη”, αλλά και της Πρυτανείας, που κάνει πλάτες στο βρώμικο κυβερνητικό ”έργο” ακραίας βίας και καταστολής εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων».

«Να αποσυρθούν εδώ και τώρα τα ΜΑΤ από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Να αποδοθεί ο χώρος του δημοσίου πανεπιστημίου στους φοιτητές, τις φοιτήτριες και την ακαδημαϊκή κοινότητα. Να αφεθούν ελεύθεροι όλες/οι οι συλληφθέντες. Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει να υπονομεύει τα δημόσια πανεπιστήμια για να θρέψει τις ακραίες, αυταρχικές και αντιδημοκρατικές ιδεοληψίες της», καταλήγει ο Μ. Κριθαρίδης.

Η ΚΝΕ ισχυρίζεται ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη οργανωμένο σχέδιο της κυβέρνησης και προβοκατόρικων ομάδων, που καμία σχέση δεν έχουν με τους φοιτητές, τους συλλόγους και τους αγώνες τους και λειτουργούν μόνο ως οι καλύτεροι χορηγοί της έντασης της καταστολής, της συκοφαντίας και της επίθεσης της κυβέρνησης εναντίον της νέας γενιάς».

Όπως αναφέρει σε σχόλιό της, «αυτό το σχέδιο εξελίχθηκε με την απαράδεκτη ενέργεια της εισβολής πάνοπλων αστυνομικών δυνάμεων στη Σχολή Θετικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης» και προσθέτει ότι «την ώρα που διεξάγονταν μαθήματα και χιλιάδες φοιτητές και εκπαιδευτικοί βρίσκονταν στον χώρο του Πανεπιστημίου, έφτασαν στο σημείο να κάνουν χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης μέσα σε εσωτερικούς χώρους και διαδρόμους του Πανεπιστημίου».

«Είναι φανερό ότι έτσι φαντάζεται η κυβέρνηση το ”σύγχρονο, ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο”, ανοιχτό στην καταστολή, την τρομοκρατία και την υποβάθμιση, κλειστό στη μόρφωση, τη φοιτητική μέριμνα, στις ανάγκες των φοιτητών» προσθέτει η ΚΝΕ και καταλήγει στο σχόλιό της: «Θα μας βρουν απέναντί τους! Οι φοιτητές, δυναμώνοντας τους φοιτητικούς τους συλλόγους θα ”κουρελιάσουν” τα σχέδια έντασης της καταστολής και διάλυσης των σπουδών τους. Τα Πανεπιστήμια να γίνουν πραγματικά χώροι μόρφωσης και πολιτισμού, αγώνα και διεκδίκησης δίκαιων αιτημάτων για το Πανεπιστήμιο του μέλλοντός μας».

Ανεύρεση και τιμωρία των δραστών ζητά η Σύγκλητος του ΑΠΘ

Την ανεύρεση και τιμωρία των δραστών που διέρρηξαν τα ξημερώματα της 7ης Μαΐου τον ισόγειο χώρο του Κτιρίου Βιολογίας και ισοπέδωσαν ο,τι είχε κατασκευαστεί στην πρώτη φάση των εργασιών δημιουργίας της νέας ενοποιημένης βιβλιοθήκης της Σχολής Θετικών Επιστημών, ζητεί η Σύγκλητος του ΑΠΘ στην ομόφωνη απόφαση που κατέληξε, σε συνεδρίαση με μοναδικό θέμα την άμεση δρομολόγηση της αποκατάστασης των ζημιών και τη διασφάλιση της απρόσκοπτης συνέχισης του έργου.

Τα μέλη της Συγκλήτου ομόφωνα καταδίκασαν την εγκληματική επίθεση, η οποία, όπως αναφέρεται στο ψήφισμα «συνιστά βάναυση προσβολή στην ακαδημαϊκή ελευθερία και στον Έλληνα φορολογούμενο, που χρηματοδοτεί το δημόσιο πανεπιστήμιο».

Εξέφρασαν δε τη στήριξη τους «στις προβλεπόμενες νόμιμες ενέργειες στις οποίες προέβησαν οι Πρυτανικές Αρχές του Αριστοτελείου από τα ξημερώματα του Σαββάτου 7 Μαΐου για την τέλεση αυτών των πράξεων και αναμένουν από το Κράτος Δικαίου να μεριμνήσει ώστε καμία αξιόποινη πράξη στον χώρο του Πανεπιστημίου να μη μείνει ατιμώρητη».

Η Σύγκλητος καταδίκασε επίσης ομόφωνα τις σημερινές επιθέσεις και φθορές τόσο στη ΣΘΕ όσο και στο Κτίριο Διοίκησης της πανεπιστημιακής κοινότητας. Επιβεβαιώνοντας «τη σθεναρή και αταλάντευτη αποφασιστικότητά της για την ολοκλήρωση του έργου και την απόδοσή του στα μέλη της, βάσει των συμβατικών υποχρεώσεων που έχει αναλάβει το Πανεπιστήμιο» η Σύγκλητος αποφάσισε ομόφωνα πως «οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών θα ξεκινήσουν άμεσα τις επόμενες μέρες».

«Οι βάρβαρες και αντιδημοκρατικές ενέργειες όλων αυτών των ομάδων στρέφονται συνειδητά εναντίον του δημόσιου πανεπιστημίου, του μόνου που έχει ο ελληνικός λαός. Επιδιώκουν να καθορίσουν τις χρήσεις του δημόσιου χώρου και να επιβάλουν τον δικό τους νόμο ή αλλιώς να διαλύσουν ό,τι δεν μπορούν να ελέγξουν, μετατρέποντας κάθε τόσο το ΑΠΘ σε χώρο συγκρούσεων. Τα μέλη της Συγκλήτου δηλώνουν πως με συναίσθηση της ευθύνης που απορρέει από τον θεσμικό και ακαδημαϊκό τους ρόλο προς την πανεπιστημιακή κοινότητα και τον Έλληνα φορολογούμενο, στέκονται ενωμένα για να υπερασπιστούν τη δημοκρατική νομιμότητα, την ακαδημαϊκή ελευθερία και τη δημόσια περιουσία απέναντι στους εχθρούς της δημοκρατίας και τις εγκληματικές αυτές ομάδες, οι οποίες επιβουλεύονται το δημόσιο πανεπιστήμιο και επί δεκαετίες επιχειρούν να επιβάλουν ένα καθεστώς τρομοκράτησης της πανεπιστημιακής κοινότητας», καταλήγει το ψήφισμα της Συγκλήτου του ΑΠΘ.

Με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ





ΠΗΓΗ