Eurokinissi

Ομιλία του Πρωθυπουργού κυριάκου Μητσοτάκη στην ΔΕΘ, το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2020. (EUROKINISSI / ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)

Δύο χρόνια και δύο μήνες μετά την εκλογική νίκη τον Ιούλιο του 2019, η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Θεσσαλονίκη με αφορμή τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης, συμπίπτει με την ολοκλήρωση του πρώτου μεγάλου κύκλου για τον ίδιο στην πρωθυπουργία.

Ο ίδιος επαναλαμβάνει σταθερά από την ημέρα της εκλογής του και μέχρι σήμερα, ότι σκοπεύει να ολοκληρώσει την τετραετία και να μην εφαρμόσει την γνωστή συνταγή της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Για ένα χρόνο ακόμα, μοιάζει πολύ απίθανο να ανατρέψει αυτό το αφήγημα. 

Όλα, ανεξαιρέτως, τα σενάρια πρόωρων εκλογών συνδέονται μέχρι σήμερα με την υπέρβαση της πανδημίας, που θα έδινε στην κυβέρνηση το πλεονέκτημα να δηλώνει ότι άφησε πίσω της μία άνευ προηγουμένου περιπέτεια και επιστρέφει στην τροχιά της ανάπτυξης.

Τα περισσότερα σενάρια – και πάντως όλα όσα έχουν πέσει στο τραπέζι, διακριτικά, από την πλευρά της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας – συνδέουν κάθε σκέψη για πρόωρες εκλογές με την ανάκαμψη της οικονομίας, που διακρινόταν στον ορίζοντα μάλλον καθαρά, όταν η πανδημία ήρθε να αλλάξει τα πάντα.

 

Ανάπτυξη με αστερίσκους

 Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ταξιδέψει στην Θεσσαλονίκη αποφασισμένος να παρουσιάσει στοιχεία και να πείσει, ότι η χώρα κινείται σε τροχιά ανάπτυξης και μπορεί να πετύχει όσα υποσχέθηκε το 2019 – ακόμα και κόντρα στην πανδημία.

Μετρώντας αντίστροφα για την πρωθυπουργική επίσκεψη στη ΔΕΘ, στην κυβέρνηση προβάλουν αριθμούς και στοιχεία, που δείχνουν ότι τουλάχιστον οι αριθμοί βελτιώνονται. Είναι στοιχεία που θα επικαλεστεί σίγουρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης:

«Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 16,2%, το δεύτερο τρίμηνο του 2021 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020, άρα ο ρυθμός μεγέθυνσης της οικονομικής δραστηριότητας το πρώτο εξάμηνο διαμορφώνεται περίπου στο 7%.

Η τόνωση της οικονομίας συνοδεύεται από βελτίωση της αγοράς εργασίας. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της Eurostat η Ελλάδα κατέγραψε το β’ τρίμηνο την δεύτερη καλύτερη επίδοση στην ευρωζώνη σε ό,τι αφορά την αύξηση της απασχόλησης, με +2,8% έναντι 0,7% του μέσου όρου στην νομισματική ένωση.

Τον Ιούνιο, πριν καν ξεκινήσει η τουριστική σεζόν, οι απασχολούμενοι ήταν κατά 71.730 περισσότεροι σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, που σημαίνει ότι παρά την πανδημία η οικονομία ανακάμπτει, δημιουργεί θέσεις εργασίας και απορροφά εργαζόμενους.

Παράλληλα, οι επιχειρήσεις ξεπερνούν κατά 40.000 τα επίπεδα όπου βρίσκονταν προ πανδημίας, το 2019.

Τον Ιούνιο, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το στοκ κόκκινων δανείων διαμορφώθηκε στα 29,4 δισεκ. ευρώ, μειωμένο κατά 46 δισεκ. ευρώ σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, ως αποτέλεσμα των προγραμμάτων «Ηρακλής», «ΓΕΦΥΡΑ Ι» και ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ», των αναστολών και των ρυθμίσεων δανείων.

Εν τω μεταξύ, σειρά πρόδρομων δεικτών αντανακλά τις σταθερά θετικές προοπτικές για το μέλλον. Το οικονομικό κλίμα αγγίζει τα υψηλότερα επίπεδα της εικοσαετίας, οι επενδύσεις και οι εξαγωγές αυξάνονται, η μεταποίηση, η οικοδομική δραστηριότητα και οι τουριστικές αφίξεις, ξεπερνούν τις προσδοκίες.»

Eurokinissi

Ομιλία του Πρωθυπουργού κυριάκου Μητσοτάκη στην ΔΕΘ, το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2020. Το σύνθημα της περυσινής πρωθυπουργικής επίσκεψης ήταν “Χτίζουμε την Ελλάδα της αυτοπεποίθησης”. (EUROKINISSI / ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)

 

Μία λογική απορία

Απέναντι στο αφήγημα που χτίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικαλούμενος βελτιωμένα οικονομικά μεγέθη, ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει μία σειρά από αμφιβολίες. Διερωτώνται: «Προφανώς στον ΣΥΡΙΖΑ είτε δεν βλέπουν είτε προσποιούνται πως δεν βλέπουν τι συμβαίνει στον κόσμο και ειδικότερα στην Ευρώπη. Αρκεί, ωστόσο, μια ματιά στο διεθνές περιβάλλον για να αντιληφθεί κανείς ότι οι πληθωριστικές πιέσεις αποτελούν παγκόσμιο -και όχι ελληνικό- φαινόμενο.

Μόλις πρόσφατα, μάλιστα, το πρακτορείο Bloomberg, έχει επισημάνει την πανευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος, υπογραμμίζοντας ότι το κόστος του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας ανέρχεται πλέον σε επίπεδα ρεκόρ, ότι οι αυξημένες τιμές οδήγησαν τον πληθωρισμό στη Γερμανία στο 3,4% -που είναι το υψηλότερο επίπεδο από το 2008- και ότι στη Βρετανία οι τιμές ρεύματος αυξήθηκαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Η αλήθεια είναι ότι οι ανατιμήσεις σε διεθνές επίπεδο οφείλονται στο γεγονός ότι ανέβηκαν  οι τιμές του φυσικού αερίου και των πρώτων υλών καθώς και τα ναύλα.»

Ακόμα και αν ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί την πεπατημένη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που αμφισβητεί γενικώς κάθε πρόοδο ή επίτευγμα, παραμένει το προφανές ερώτημα: Εφόσον ο πληθωρισμός αποτελεί πανευρωπαϊκό φαινόμενο και εφόσον οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος αυξάνονται σε επίπεδα ρεκόρ, ο μέσος Έλληνας καταναλωτής – οικογενειάρχης έχει μπροστά του ”βαρυχειμωνιά”. Αν είναι έτσι, τότε έχει κάτι να του πει ο πρωθυπουργός και έχει κάποιο τρόπο να τον βοηθήσει η κυβέρνηση, πέραν από το να ενημερώνει για τη νέα διεθνή κρίση που βρίσκεται επί θύραις και για τις αναπόφευκτες παρενέργειές της; Μπορεί ο μέσος Έλληνας να ελπίζει στις πολυαναμενόμενες φοροελαφρύνσεις έπειτα από μία δεκαετία άδικης φορο-επέλασης, ή θα ζήσει μία από τα ίδια; 

Η ιστορία όλων των σχετικά πρόσφατων εκλογικών αναμετρήσεων έχει ποδείξει δύο πράγματα: 

Πρώτον, ο Έλληνας ψηφίζει βάζοντας το χέρι στην τσέπη του και μετρώντας το οικογενειακό του εισόδημα.

Δεύτερον, η ”ευημερία των αριθμών” δεν αρκεί για να πείσεις την ελληνική κοινωνία ότι τα πράγματα βαίνουν καλώς.   

Οι απαντήσεις που θα δώσει ο Μητσοτάκης μεθαύριο στην ΔΕΘ δεν έχουν μόνο επικοινωνιακό αντίκρυσμα. Σε μία τέτοια συγκυρία, όσα θα πει και όσα καλείται να αποφασίσει στο αμέσως επόμενο διάστημα για την οικονομία, λογικά θα κρίνουν την παρτίδα των εκλογών, είτε γίνουν το φθινόπωρο του 2022 – είτε το καλοκαίρι του 2023. 





ΠΗΓΗ