Με αφορμή τη 16ηγυναικοκτονία που θρηνήσαμε φέτος, σκέφτομαι πόσο κρίσιμα για τα δημοκρατία μας είναι τα ζητήματα της έμφυλης βίας και των έμφυλων ανισοτήτων, όχι μόνο για μας τις γυναίκες και τα κορίτσια μας, αλλά για όλη την κοινωνία.

Επειδή αυτά τα θέματα είναι καυτά και τουλάχιστον για τη δημοκρατική παράταξη που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν δικαιολογείται η σιωπή, ούτε το ναι μεν αλλά και ίσως, θα ήταν πολύ χρήσιμο να γνωρίζουμε, λίγες μέρες πριν το β΄γύρο των εσωκομματικών εκλογών στο ΚΙΝΑΛ, τις θέσεις των 2 υποψηφίων Προέδρων.

Ξεκινώντας από τον Νίκο Ανδρουλάκη θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε ποιές θέσεις έχει εκφράσει ανοιχτά, διαχρονικά – αλλά και κατά την πρόσφατη προεκλογική περίοδο, για τα θέματα της έμφυλης βίας και των έμφυλων ανισοτήτων. Και το λέω αυτό γιατί σε σχετική αναζήτηση που έκανα δεν βρήκα για παράδειγμα καμία δήλωσή του για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της έμφυλης βίας (25/11) ως είθισται, μιας και ήταν φέτος εν μέσω της προεκλογικής περιόδου.

Από την άλλη μεριά, είναι γνωστές οι θέσεις του Γιώργου Παπανδρέου για τα θέματα των γυναικών που είναι ψηλά στην ατζέντα του και τις οποίες εκφράζει συχνά δημόσια και με κάθε ευκαιρία. Ανατρέχω σε σχετικές δηλώσεις του για τα θέματα της ισότητας των φύλων και συγκεκριμένα: στην πρόσφατη δήλωσή του την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών(25/11/2021) που καταδικάζει ευθέως την έμφυλη βία στις διαχρονικές δηλώσεις του με κάθε ευκαιρία, για τα θέματα των γυναικών, της έμφυλης βίας και των έμφυλων ανισοτήτων και ξαναθυμάμαι το τεράστιο έργο που έχει κάνει πράξη για μας τις γυναίκες και την καταπολέμηση των έμφυλων ανισοτήτων, τα 2 χρόνια που ήταν Πρωθυπουργός (2009 – 2011).

Ο Γιώργος Παπανδρέου, ως Πρωθυπουργός εμπιστεύθηκε για πρώτη φορά σε 8 γυναίκες Βουλευτές να πλαισιώσουν την ολιγομελή του Κυβέρνηση που αριθμούσε 37 μέλη, ενώ στις 5 από αυτές εμπιστεύθηκε το τιμόνι πολύ σημαντικών Υπουργείων.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, ως Πρωθυπουργός έθεσε ουσιαστικά τις βάσεις – το πλαίσιο προστασίας των γυναικών από την έμφυλη βία.

Ας ξαναθυμηθούμε μερικές σημαντικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησής του, ενάντια στις έμφυλες διακρίσεις:

 Ίδρυσε για πρώτη φορά 61 δομές σε όλη τη χώρα (ανάμεσά τους 39 συμβουλευτικά κέντρα και 21 ξενώνες φιλοξενίας) για την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας

Εγκαινίασε την τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 που έδωσε για πρώτη φορά τη δυνατότητα στις γυναίκες – θύματα βίας, να μιλούν ανοιχτά για θέματα ταμπού και να ενημερώνονται από ειδικούς επιστήμονες για θέματα έμφυλης βίας.

 Η Ελλάδα έγινε η πρώτα χώρα που υπέγραψε τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας, το Μάιο του 2011

 Συγκρότησε Περιφερειακές Επιτροπές Ισότητας των φύλων σε κάθε Περιφέρεια με τη συμμετοχή εκπροσώπων γυναικείων οργανώσεων και της Γεν. Γραμμ. Ισότητας των Φύλων

 Θεσμοθέτησε τη δυνατότητα συγκρότησης Δημοτικών επιτροπών Ισότητας των φύλων στους Δήμους

 Ίδρυσε υπηρεσία ασύλου και πρώτης υποδοχής για χορήγηση άδειας διαμονής σε θύματα έμφυλης βίας,

 Προώθησε την Ευρωπαϊκή Χάρτα για την Ισότητα των φύλων στις τοπικές κοινωνίες, που υπογράφηκε αρχικά από 155 δημάρχους και 13 Περιφερειάρχες, που δεσμεύθηκαν για την υλοποίησή της

 Κύρωσε τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών ενάντια στο trafficking

 Ψήφισε το Νόμο 3896/2010 για ίσες ευκαιρίες και ίση μεταχείριση γυναικών και ανδρών στην απασχόληση

Θεσμοθέτησε τη δυνατότητα χορήγησης χωριστής φορολογικής βεβαίωσης και επιστροφής φόρου για τα ατομικά εισοδήματα συζύγων,

 Επέκτεινε τις γονικές άδειες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα,

 Κατάργησε την υποχρέωση καταβολής παραβόλου για μήνυση από θύματα ενδοοικογενειακής βίας. 

Για μας τις γυναίκες είναι κρίσιμο πολύ, ποιός θα είναι στο τιμόνι του Κινήματος Αλλαγής την επομένη των εκλογών, ιδιαίτερα σήμερα που ακόμη και κεκτημένα ανθρώπινα δικαιώματά μας απειλούνται, όπως για παράδειγμα το δικαίωμα στην άμβλωση. 

Η δημοκρατία είναι ελλιπής όταν δεν εξασφαλίζονται ίσες ευκαιρίες για όλους και ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην οικογένεια, την κοινωνία, την εργασία, τα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Η δημοκρατία είναι ελλιπής όταν ο μισός πληθυσμός της χώρας, που είναι οι γυναίκες, ζουν διαρκώς με την απειλή της βίας.

Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ο μόνος που μπορεί να εγγυηθεί τα θέματα της ισότητας και των δικαιωμάτων των γυναικών.

Την Κυριακή 12/12 έχουμε όλοι μας ραντεβού στις κάλπες. Δεν μπορούμε να διαγράψουμε την παράδοση και το προοδευτικό έργο της δημοκρατικής μας Παράταξης για τα θέματα των γυναικών.

***

Η Ελένη Σταύρου https://estavrou.gr/ είναι Πολιτικός Επιστήμονας,





ΠΗΓΗ