Εκτακτη συνέντευξη τύπου για την πορεία της πανδημίας παραχώρησε το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

«Μπαίνουμε σε μια νέα φάση της πανδημίας όπως όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, μπαίνουμε στη φάση της συνύπαρξης με τον ιό, τόνισε.

«Τα μέτρα υπάρχουν, οι δείκτες μάς επιτρέπουν να κινηθούμε σε ένα πλαίσιο συνύπαρξης με τον ιό. Θα βλέπουμε την πορεία της πανδημίας και θα προσαρμοζόμαστε» σημείωσε ο κ. Πλεύρης.

Οπως ανέφερε, η επιδημιολογική εικόνα δικαιολογεί το νέο πλαίσιο διαχείρισης της πανδημίας από την 1η Μαΐου, κατά το οποίο τα μέτρα προστασίας θα εξακολουθούν να υπάρχουν αλλά θα παύσει η υποχρεωτικότητά τους.

«Μετά από δύο χρόνια έχουμε ένα διαφορετικό στέλεχος του ιού με μεγάλη μεταδοτικότητα αλλά χαμηλή νοσηρότητα σε έναν πληθυσμό που είναι εμβολιασμένος. Σε ποσοστό 75% όσον αφορά τον γενικό πληθυσμόν 85% όσον αφορά τους ενήλικες και πάνω από 90% όσον αφορά τις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικιωμένους», σημείωσε.

«Δεν πιστεύουμε στην πολιτική του zero Covid, όπως κάνει η Κίνα. Αντίθετα, πιστεύουμε ότι μπορούμε να οδηγηθούμε σε ένα άλλο μοντέλο, να παρακολουθούμε την πανδημία και να προσαρμοζόμαστε σε αυτήν», επισήμανε.

Ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι η επιδημιολογική εικόνα δικαιολογεί αυτό το πλαίσιο, καθώς υπάρχει μείωση των σκληρών δεικτών, μείωση των νοσηλειών αλλά και όσων νοσηλεύονται σε ΜΕθ, ενώ παράλληλα λειτουργεί η οικονομία.

Όπως τόνισε ο κ. Πλεύρης, σε δείκτες όπως οι θάνατοι, η εκτιμώμενη ως υπερβάλουσα θνητότητα δείχνει να είναι χαμηλότερη από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Κάναμε τα πάντα για να μειώσουμε τις απώλειες», κατέληξε.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, τόνισε: «Μεταβαίνουμε σε νέο μοντέλο διαχείρισης. Το βιώσιμο μοντέλο είναι να ζούμε με τα μέτρα προστασίας καθημερινά. Δεν καταργούμε τα μέτρα προστασίας αλλά τα χρησιμοποιούμε. Βασικό μέλημα όλων μας είναι ότι ο ιός δεν μπορεί να εκριζωθεί. Πρέπει να μάθουμε να συνυπάρχουμε με τον κορονοϊό. Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στην προ πανδημίας κατάσταση».

Αναφερόμενη στην εορταστική περίοδο του Πάσχα, τόνισε ακόμα ότι πρέπει τώρα το Πάσχα να είμαστε προσεκτικοί και όταν θα επιστρέψουμε στον παππού και την γιαγιά να πάρουμε προφυλάξεις.

Ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης έκανε αποτίμηση της επιδημιολογικής εικόνας στην Επικράτεια, λέγοντας ότι τις τελευταίες 2 εβδομάδες υπάρχει σημαντική μείωση κρουσμάτων. Τα περισσότερα κρούσματα, είπε, είναι από την Όμικρον 2 ενώ και τα λύματα δείχνουν μείωση στο ιικό φορτίο στην Ελλάδα.

Οι πιο σημαντικοί δείκτες, τόνισε είναι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία – και εδώ έχει παρατηρηθεί μείωση – ο αριθμός των διασωληνωμένων και ο αριθμός των θανάτων. Εχουμε μείωση στον απόλυτο αριθμό θανάτων, πρόσθεσε.

Self test μόνο σε μαθητές με συμπτώματα

Η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε, από την πλευρά της, στη διαχείριση της πανδημίας στα παιδιά, σημειώνοντας πως η τακτική του υπουργείου είχε ως αποτέλεσμα τον έλεγχο της ενδοσχολικής διασποράς του ιού. «Από το 33% του συνόλου των κρουσμάτων τον Φεβρουάριο, φτάσαμε στο 20% λίγο πριν κλείσουν τα σχολεία», υπογράμμισε.

Οπως είπε, τα παιδιά όταν επιστρέψουν στα σχολεία δεν θα πραγματοποιούν υποχρεωτικά δωρεάν self-test, παρά μόνο όσα παρουσιάζουν συμπτώματα.

Επιπλέον, Παπαευαγγέλου δήλωσε πως όταν διαγνωστεί ένα παιδί με COVID θα γίνεται τεστ σε όλους τους συμμαθητές του, την πρώτη και την τέταρτη ημέρα, ενώ σε περίπτωση που ένα παιδί έχει συμπτώματα οι γονείς θα πρέπει να τα κρατούν στο σπίτι.





ΠΗΓΗ