Eurokinissi
Η πρόταση για την καθιέρωση πιστοποιητικού εμβολιασμού, που κατέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω επιστολής με αποδέκτη την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, δεν αποτελεί ελληνικό αίτημα. Είναι πρόταση ουσίας προ ενός υπαρκτού – ανοιχτού προβλήματος στο οποίο η Ευρώπη αργά ή γρήγορα θα κληθεί να δώσει λύση.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός επιχειρεί πρακτικά να επισπεύσει μία συζήτηση και μία κοινή απόφαση των 27. Η ιδέα ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού για κορονοϊό έχει πέσει στο τραπέζι στη δημόσια συζήτηση από επιστήμονες/επιδημιολόγους, οι οποίοι αναζητούν πρακτικές λύσεις, με γνώμονα την πρόληψη και την προστασία της υγείας των πολιτών. Η σκέψη είναι απλή, όπως την περιγράφει το Politico, ενώ στοχεύει στην παροχή ενός κινήτρου – άλλος μπορεί να το πει και ”έμμεση πίεση”, όμως η ουσία παραμένει η ίδια – ώστε να θελήσουν περισσότεροι Ευρωπαίοι πολίτες να εμβολιαστούν, γρηγορότερα.
Εξηγώντας στη Huffpost το ακριβές περιεχόμενο της πρότασης, αρμόδιος κυβερνητικός παράγων σημειώνει ότι στόχος είναι να ενσωματωθεί η ιδέα του πιστοποιητικού εμβολιασμού στον ευρωπαϊκό σχεδιασμό. Δηλαδή, να αποδεχθούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες την ιδέα της από κοινού εφαρμογής αυτού του μοντέλου, ώστε με την έναρξη της θερινής περιόδου να υπάρχει ένα ασφαλές εργαλείο για να ταξιδεύουν οι πολίτες χωρίς φόβο.
«Το σκεπτικό είναι απλό. Απλοποίηση γραφειοκρατίας και ενοποίηση διαδικασιών σε επίπεδο κρατών-μελών ως προς την ταυτοποιήση όσων πολιτών έχουν εμβολιαστεί, ώστε να μην εμπίπτουν στους υφιστάμενους περιορισμούς που ισχύουν για τα ταξίδια εντός ΕΕ – δηλαδή να μην περνούν από το υποχρεωτικό τεστ 72 ώρες πριν ταξιδέψουν και να μην ισχύει ο κανόνας της καραντίνας για όσους έχουν κάνει το εμβόλιο», σημειώνει η ίδια πηγή.
Με αυτό τον τρόπο, χώρες όπως η Ελλάδα που προσβλέπουν στην άμεση ανάκαμψη του τουρισμού θα είναι σε θέση να εγγυηθούν ασφαλές ταξίδι με αεροπλάνο, πλοίο ή σιδηρόδρομο. Το όφελος είναι προφανές.
Η συζήτηση σε επίπεδο ηγετών ΕΕ, όπως έγινε ήδη γνωστό, θα διεξαχθεί στις 21 Ιανουαρίου, σε τηλεδιάσκεψη.