Την έντονη αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε η έκθεση- κόλαφος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας κατά το 2021.

Η έκθεση ασκεί σκληρή κριτική στην Τουρκία για τις επιδόσεις της στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου αλλά και σε ό,τι αφορά στην προκλητικότητα της έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου. Μεταξύ άλλων, τονίζεται πως συνεχίζεται η διολίσθηση στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, καθώς η δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα σ΄αυτήν οπισθοχωρούν. Παράλληλα, υπογραμμίζεται πως χωρίς σαφή και σημαντική πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις, το Κοινοβούλιο δεν μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο επανέναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει πως «ενώ η ανάγκη να ενισχυθούν οι σχέσεις μεταξύ της χώρας μας και της ΕΕ μέσω αμοιβαίων προσπαθειών είναι εμφανής, δεν αποδεχόμαστε και απορρίπτουμε τις μεροληπτικές και μη ρεαλιστικές εκτιμήσεις του Ευρωκοινοβουλίου στην αναφορά, αγνοώντας αυτή την ανάγκη με μια ρηχή και χωρίς όραμα προσέγγιση».

Στη συνέχεια της ανακοίνωσης το Ευρωκοινοβούλιο κατηγορείται πως αντί να πάρει μια στάση που θα υποστηρίξει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, έχει υιοθετήσει αντίθετη γραμμή, καθώς και ότι «ανέχεται ακόμα και να φωλιάζουν τρομοκράτες και να κάνουν τρομοκρατική προπαγάνδα», κάτι που «δεν αποτελεί έκπληξη…ως εκ τούτου το Ευρωκοινοβούλιο έχει χάσει την αξιοπιστία του στα μάτια του τουρκικού λαού».

Ακολούθως, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρεται στα περί δημοκρατίας, κράτους δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στις «αβάσιμες απόψεις» που «αντανακλούν τις στενόμυαλες προσπάθειες ενός ή δύο μελών της ΕΕ για τα ζητήματα του Αιγαίου, της ανατολικής Μεσογείου και της Κύπρου», λέγοντας πως δεν έχουν αξία για την Τουρκία.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ λέει πως αυτό που περιμένει από την ΕΕ είναι τα θεσμικά της όργανα να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στην Τουρκία, να αναζωογονήσουν την ενταξιακή διαδικασία, να επιταχύνουν τον διάλογο για την απελευθέρωση της βίζας, να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για την επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης, να αυξήσουν τη συνεργασία στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, ειδικά στο πλαίσιο της συνεργασίας στη μετανάσευσης κ.α.

Όπως καταλήγει η ανακοίνωση, η έκθεση, που «αξιολογεί την Τουρκία με ρηχή προοπτική αντί για ενθαρρυντικά βήματα σε αυτά τα θέματα, αποτελεί ένα νέο παράδειγμα της αποκομμένης, ιδεολογικής και μεροληπτικής στάσης του Ευρωκοινοβουλίου και βλάπτει τη φήμη του».

Εμπρηστικές δηλώσεις Τσαβούσογλου

Νωρίτερα την Τρίτη ο Τούρκος ΥΠΕΞ είχε προβεί σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις που ρίχνουν κι άλλο λάδι στη φωτιά των ελληνοτουρκικών εντάσεων, καθώς επανέλαβε ότι θα τεθεί θέμα κυριαρχίας των νησιών μας «εάν η Ελλάδα δεν εγκαταλείψει τις παραβιάσεις της».

Ελληνικές διπλωματικές πηγές απάντησαν πως «αναφορικά με πρόσφατες δηλώσεις ανώτατου Τούρκου αξιωματούχου, όσον αφορά την ”διασύνδεση” της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών και των παρακείμενων νήσων του Αιγαίου με την δήθεν υποχρέωση αποστρατικοποίησης των νησιών αυτών, επισημαίνεται ότι η Ελληνική πλευρά έχει αποστείλει δύο επιστολές στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, με τις οποίες απορρίπτει το σύνολο της τουρκικής επιχειρηματολογίας».

«Οι δύο επιστολές της Μόνιμης Αντιπροσώπου της Ελλάδας προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ υπογραμμίζουν με σειρά από νομικά επιχειρήματα ότι οι μονομερείς αιτιάσεις της τουρκικής πλευράς δεν στέκουν νομικά, έχουν καθαρά αναθεωρητικά κίνητρα και τροφοδοτούν έτι περαιτέρω την αστάθεια που προκαλεί η Τουρκία με τις ενέργειές της».





ΠΗΓΗ