Η ανταπόκριση μόλις 61 γιατρών του ιδιωτικού τομέα οδήγησε την κυβέρνηση στην επιστράτευση άλλων 206 γιατρών, ώστε να προχωρήσει το σχέδιο έκτακτης ανάγκης που έχει εκπονηθεί και να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν λόγω της έξαρσης της πανδημίας, εξήγησε η κυβερνητική εκπρόσωπος. Όπως είπε η Αριστοτελία Πελώνη, «η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα εξακολουθεί να είναι επιβαρυμένη, η πίεση στο Ε.Σ.Υ. εντείνεται και η κούραση όλων αυξάνεται», ενώ τόνισε ότι όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, χαρακτηρίζοντας τη μάχη απέναντι στην πανδημία ως «πόλεμο της γενιάς μας». Για αυτό το λόγο τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο έκτακτης ανάγκης και διευρύνθηκε η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. «Ιδιωτικές κλινικές έχουν τεθεί -με οικειοθελή απόφαση των ιδιοκτητών τους- στη διάθεση του Ε.Σ.Υ. και η συνεργασία εξελίσσεται αρμονικά», ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Σχετικά με κάποια μέτρα χαλάρωσης που ξεκίνησαν από το Σαββατοκύριακο να τίθενται σε εφαρμογή, η κ. Πελώνη τα χαρακτήρισε «στοχευμένες προσαρμογές στα μέτρα που λαμβάνουν υπόψη την ψυχολογική κόπωση της κοινωνίας, καθώς και το γεγονός ότι η μέρα μεγαλώνει και ο καιρός βελτιώνεται. Αφορούν πρωτίστως τη διεύρυνση του ωραρίου κυκλοφορίας, καθώς και βαλβίδες εκτόνωσης για την αποφυγή συγκεντρώσεων σε σπίτια και κλειστούς χώρους». Στόχος αυτού του σχεδιασμού είναι να υπάρξει καλύτερη συμμόρφωση στα μέτρα, μείωση του επιδημιολογικού φορτίου, αποσυμφόρηση του Συστήματος Υγείας και σταδιακή επανεκκίνηση οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων. Πάντως η κατάσταση που επικρατεί σήμερα δεν φαίνεται να ευνοεί το σταδιακό άνοιγμα του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα 29 Μαρτίου, κάτι που αποτελούσε και στόχο της κυβέρνησης. Όπως είπε η κ. Πελώνη, τις επόμενες μέρες θα αναλυθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα και την Παρασκευή 26/3 θα ληφθούν οι όποιες αποφάσεις.

Μιλώντας για τα self-test, η κυβερνητική εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι τα 4 κάθε μήνα για τον κάθε πολίτη, θα είναι χωρίς αντίτιμο. Η διάθεση τους θα ξεκινήσει από το τέλος Μαρτίου-αρχές Απριλίου. «Κάθε πολίτης θα μπορεί να προμηθεύεται δωρεάν από το φαρμακείο της γειτονιάς του ένα τεστ ανά εβδομάδα, παρέχοντας τον ΑΜΚΑ στον φαρμακοποιό. Κάθε πολίτης θα έχει έτσι τη δυνατότητα επιτήρησης της υγείας του και σύμπραξης στην ανάσχεση της διασποράς του ιού» ανέφερε η Αριστοτελία Πελώνη. Όσο για τους εμβολισμούς, ανακοίνωσε ότι ήδη, έχουν γίνει πάνω από 1.430.000 εμβολιασμοί και μέσα στον Απρίλιο θα γίνουν  επιπλέον 1,5 εκατομμύριο, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για τον η κυβέρνηση μελετά την προμήθεια του ρωσικού ή του κινεζικού εμβολίου, η κ. Πελώνη διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση κινείται στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών προμηθειών.

 





ΠΗΓΗ