Τη θέση ότι δεν μπορεί όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα να κρατάνε πίσω την οικονομία και την κοινωνία, εξέφρασε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Όπως είπε, θα ισχύσουν πολύ αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα για τους ανεμβολίαστους.

Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, τις τελευταίες ημέρες ανακόπηκε η καθοδική πορεία των κρουσμάτων που διαπιστώθηκε τις προηγούμενες εβδομάδες. Και σε συνδυασμό με την εμφάνιση της μετάλλαξης «Δ», αυξάνεται ο προβληματισμός. Το θετικό σύμφωνα με την κ. Πελώνη, είναι ότι η αποτελεσματικότητα των ολοκληρωμένων εμβολιασμών έναντι του νέου  στελέχους, είναι εξαιρετικά υψηλή.

«Αποτελεσματική απάντηση, ωστόσο, στη νέα μετάλλαξη αποτελεί μόνο ο εμβολιασμός, καθώς  οι επιστήμονες διαβεβαιώνουν και τα στατιστικά στοιχεία  πιστοποιούν ότι οι εμβολιασμένοι είναι ασφαλείς, ενώ οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν. Μόνη λύση για την αποτροπή εξάρσεων και την αποφυγή νέων μεταλλάξεων, είναι ο εμβολιασμός», υπογράμμισε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, στην ηλικιακή ομάδα 60-80 ετών στο σύνολο των διασωληνωμένων των τελευταίων τριών μηνών, το 99,08% ήταν ανεμβολίαστοι. Στην ίδια ηλικιακή ομάδα στο σύνολο των θανόντων των τριών τελευταίων μηνών, το 99,02% ήταν ανεμβολίαστοι. «Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο και σαφές: Το εμβόλιο σώζει ζωές», συμπλήρωσε η Αριστοτελία Πελώνη.

Μέχρι τώρα έχουν γίνει περισσότεροι από 8.700.000 εμβολιασμοί. Σχεδόν 5 εκατομμύρια πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση και πάνω από 3.960.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. «Τώρα είναι ώρα ευθύνης για όλους», είπε χαρακτηριστικά η κυβερνητική εκπρόσωπος, ενώ ερωτώμενη για το αν υπάρχει σκέψη η χρήση της μάσκας να καταστεί και πάλι υποχρεωτική σε εξωτερικούς χώρους, η κ. Πελώνη διευκρίνισε ότι «όλα αξιολογούνται ανά πάσα στιγμή. Δεν έχω να σας πω περισσότερα αυτή την στιγμή.»

 





ΠΗΓΗ