Στην ανάγκη αύξησης των εμβολιασμών εστίασε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη κατά τη διάρκεια του μπρίφινγκ, σημειώνοντας ότι η επιδημιολογική κατάσταση έχει επιβαρυνθεί. «Το τελευταίο δεκαήμερο παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων και σημαντική πτώση του μέσου όρου ηλικίας των συμπολιτών μας που προσβάλλονται από τον ιό, στα 27 έτη», ανέφερε η κ. Πελώνη, προσθέτοντας ότι είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στο Νότιο Τομέα Αθηνών -όπου εντοπίζεται ιδιαίτερα αυξημένη θετικότητα- «το 66% των κρουσμάτων είναι ηλικίας 15 έως 24 ετών.»

Μάλιστα υπογράμμισε ότι περισσότερα από τα μισά κρούσματα σε νέους κάτω των 30 ετών προέρχονται -όπως προκύπτει από τις ιχνηλατήσεις – από χώρους διασκέδασης. Μπροστά στα νέα δεδομένα, πέρα από τα νέα μέτρα που τίθενται σε εφαρμογή από σήμερα (8/7) σε χώρους εστίασης, bar,  club και κέντρα διασκέδασης οι οποίοι θα λειτουργούν μόνο με καθήμενους και με πρόβλεψη αυστηρών προστίμων για τους παραβάτες, δεν αποκλείεται να αλλάξει και ο κυβερνητικός σχεδιασμός για τον διαχωρισμό των χώρων σε «αμιγείς» και «μικτούς» από τις 15 Ιουλίου. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι «αξιολογούνται τα επίκαιρα δεδομένα» και ότι θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Σημειώνεται ότι ήδη κυβερνητικά στελέχη έχουν εκφράσει την άποψη ότι στους εσωτερικούς χώρους θα πρέπει να βρίσκονται μόνο εμβολιασμένοι. Αναμένονται λοιπόν οι τελικές αποφάσεις.

Εκτός όμως από αυτές τις συγκεκριμένες ανακοινώσεις, αναμένονται –επίσης στις αρχές της επόμενης εβδομάδας- και αυτές σχετικά με την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών. Φαίνεται ότι η κυβέρνηση έχει καταλήξει στις επαγγελματικές ομάδες για τις οποίες ο εμβολιασμός θα είναι υποχρεωτικός. Έρχεται δηλαδή νωρίτερα από το φθινόπωρο η σχετική συζήτηση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το νέο κύμα της πανδημίας.  

«Στόχος είναι το επόμενο διάστημα, να πειστούν και να αξιοποιήσουν το προνόμιο του εμβολιασμού, οι συμπολίτες μας που διστάζουν ή αμφιβάλλουν για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων», εξήγησε η Αριστοτελία Πελώνη, σημειώνοντας παράλληλα τη χρησιμότητα των self-test, καθώς «είναι προφανές πως η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος κάθε συμπολίτη μας που προσβάλλεται από τον ιό και βεβαίως στον περιορισμό της διασποράς στην κοινότητα.» 

Τονίζοντας ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την κινητοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Εκκλησίας, τοπικών φορέων, αλλά και των πολιτών που έχουν ήδη εμβολιαστεί και μπορούν να ενημερώσουν για τη δική τους εμπειρία, η Αριστοτελία Πελώνη αναφέρθηκε στις κινήσεις που γίνονται με στόχο  την περαιτέρω διευκόλυνση των πολιτών και την ευκολότερη πρόσβαση τους στα εμβόλια. «Ξεκίνησε από την Κρήτη -και θα συνεχιστεί σε όλη τη χώρα- επιμέρους επιχειρησιακό πρόγραμμα με κινητά συνεργεία, έτσι ώστε να καλυφθούν απομακρυσμένες περιοχές», είπε συγκεκριμένα, ενώ σημείωσε ότι «τις τελευταίες μέρες έχουν κλειστεί 300.000 νέα ραντεβού πρώτης δόσης.» 

Επίσης την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξει -ύστερα από θετική γνώμη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών-  η πλατφόρμα των ραντεβού για τον εθελοντικό εμβολιασμό των εφήβων ηλικίας 15 έως 17 ετών, μετά από γονεϊκή συναίνεση. «Την προσεχή Δευτέρα, στην καθιερωμένη τακτική ενημέρωση, θα δοθούν οδηγίες σε ό,τι αφορά τα ερωτήματα  για το πώς θα κλείνεται το ραντεβού και πώς θα εξασφαλίζεται η συναίνεση των γονέων και κηδεμόνων», προανήγγειλε η κ. Πελώνη.

 





ΠΗΓΗ