Eurokinissi
«Αποτελεί ήδη κοινή διαπίστωση ότι η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας εξακολουθεί να βελτιώνεται», τόνισε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών η Αριστοτελία Πελώνη, ανακοινώνοντας ότι ο δείκτης θετικότητας την προηγούμενη εβδομάδα μειώθηκε στο 1,18% και ο μέσος κυλιόμενος αριθμός κρουσμάτων περιορίστηκε, για πρώτη φορά από τις αρχές του χρόνου, κάτω από τα 1.000 κρούσματα ανά ημέρα.
Παράλληλα καταγράφεται μείωση των ασθενών και των διασωληνωμένων, ενώ οι περισσότεροι που νοσηλεύτηκαν το τελευταίο διάστημα είναι πολίτες που δεν εμβολιάστηκαν. «Την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου το 92% των συμπολιτών μας άνω των 65 ετών που χρειάστηκε να νοσηλευτούν και το 98% όσων χάθηκαν λόγω κορονοϊού δεν είχαν προλάβει να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους», υπογράμμισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη για να αποτραπεί οποιαδήποτε νέα έξαρση. «Έχουν γίνει ήδη περισσότεροι από 6.938.000 εμβολιασμοί, έχουν κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση 4.274.000 συμπολίτες μας και έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους 2.831.000», ανακοίνωσε η κ. Πελώνη, ενώ όπως είπε από αύριο Τετάρτη 16/6 ανοίγει η πλατφόρμα για τα ραντεβού των πολιτών ηλικίας 18 έως 24 ετών. Αυτό σημαίνει ότι αμέσως μετά θα ξεκινήσει και η συζήτηση –όπως έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση- για τις διευκολύνσεις που θα έχουν οι εμβολιασμένοι πολίτες. «Η πρόταση της Επιτροπής Βιοηθικής αναμένεται τις επόμενες ημέρες. Η κυβέρνηση θα λάβει τις αποφάσεις με γνώμονα την υγεία των πολιτών, τις ελευθερίες τους, σταθμίζοντας όλες τις παραμέτρους και με την απαιτούμενη κοινωνική ευαισθησία», διευκρίνισε η Αριστοτελία Πελώνη.
Σε ερώτηση που δέχθηκε η κυβερνητική εκπρόσωπος για το εμβόλιο της AstraZeneca και την σύσταση των ειδικών να γίνεται πλέον σε άτομα άνω των 60 ετών, η κ. Πελώνη παρέπεμψε στις εξηγήσεις που έχουν ήδη δώσει οι ειδικοί. «H κ. Θεοδωρίδου εξήγησε το επιστημονικό σκεπτικό πίσω από τη σύσταση για τους κάτω των 60 και το εμβόλιο της AstraZeneca», ήταν συγκεκριμένα η απάντηση της κυβερνητικής εκπροσώπου, ενώ ζήτησε να μείνουμε στη μεγάλη εικόνα, καθώς η καλή επιδημιολογική κατάσταση είναι «μία κατάκτηση όλων μας». Αναφερόμενη στη φράση που είχε χρησιμοποιήσει ο Αλέξης Τσίπρας περί «ξεστοκαρίσματος» του συγκεκριμένου εμβολίου, η κ. Πελώνη τόνισε ότι είναι «προσβλητική αυτή η φρασεολογία και για τους επιστήμονες και για τους πολίτες που εμβολιάστηκαν».
Απευθείας επαφή Μητσοτάκη-Ερντογάν
Η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στη χθεσινή (14/6) συνάντηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ταγίπ Ερντογάν μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Όπως διευκρίνισε η Αριστοτελία Πελώνη θα υπάρχει πλέον απευθείας επαφή των δύο ηγετών, ενώ συμφώνησαν ότι παρά τις διαμετρικά αντίθετες θέσεις των δύο χωρών σε διάφορα ζητήματα, η ένταση του 2020 δεν πρέπει να επαναληφθεί το 2021.
«Επιπλέον, χαρακτήρισαν θετική την ενεργοποίηση όλων των υφισταμένων διαύλων επικοινωνίας, ενώ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την προώθηση της θετικής ατζέντας επί 25 σημείων στα οποία εργάζονται ήδη οι Υφυπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά και για τη συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας για αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών εμβολιασμού κατά της Covid-19», ανέφερε η κ. Πελώνη. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι Ελλάδα και Τουρκία μπορούν να εργαστούν από κοινού για την αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού/Προσφυγικού ζητήματος και την καταπολέμηση των δικτύων διακίνησης, με βάση την Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας και επεσήμανε ότι η επιστροφή στην Τουρκία 1.450 ατόμων, των οποίων η αίτηση ασύλου έχει απορριφθεί, θα είχε θετικό αντίκτυπο και στην Ε.Ε..
«Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η λύση δύο κρατών που προτείνει η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι επί της αρχής απορριπτέα, ενώ αντιβαίνει τόσο στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε., όσο και στο κοινοτικό κεκτημένο», ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός προσβλέπει σε πιο πυκνές επαφές σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένου του ανώτατου, ώστε να χτιστούν γέφυρες εμπιστοσύνης που θα αποβούν προς όφελος των δύο χωρών.
«Οι διαφωνίες προφανώς παραμένουν, παρά τη θετική διάθεση που διαπιστώθηκε. Μένει να φανεί στην πράξη αν αυτή η διάθεση αποδειχθεί ένα ουσιαστικό βήμα για τη βελτίωση των σχέσεων», κατέληξε η κ. Πελώνη για την συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν.
Στην συνέχεια της ενημέρωσης η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για την προστασία της εργασίας το οποίο συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής, ανακοινώνοντας ότι ο πρωθυπουργός θα μιλήσει για αυτό στο κοινοβούλιο, αύριο Τετάρτη.
Τέλος, σε ερώτηση για την προσφυγή στη Δικαιοσύνη από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως κατά απεργιακών κινητοποιήσεων που έχουν ανακοινωθεί για αύριο, η κ. Πελώνη υπογράμμισε ότι «είναι σεβαστό το δικαίωμα στην απεργία, σεβαστό όμως είναι και το δικαίωμα του κοινωνικού συνόλου να μην ταλαιπωρείται», με τη κυβέρνηση να διευκρινίζει ότι «οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης σε ότι αφορά την απεργία της ΑΔΕΔΥ και τις Πανελλαδικές Εξετάσεις δεν αφορούν προφανώς την ΟΛΜΕ, στο αίτημα για την εξαίρεση της οποίας η ΑΔΕΔΥ υποχώρησε, αλλά στην πρόβλεψη της δυνατότητας χρήσης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς ως τις 10:00 της Τετάρτης, προκειμένου να προσέλθουν υποψήφιοι, επιτηρητές και λοιποί συντελεστές στις αυριανές Πανελλαδικές Εξετάσεις.»