Τα επιδημιολογικά δεδομένα και η πίεση που συνεχίζει να υφίσταται το ΕΣΥ δεν θα επιτρέψουν τη διεξαγωγή  παρελάσεων για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου. Θα πραγματοποιηθεί μόνο η στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα, που όπως ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη θα είναι «ποιοτικό και πολύ περήφανο θέαμα».

Παράλληλα, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο παρουσίας ξένων ηγετών και θα ξεκαθαρίσει την τελευταία στιγμή αφού θα κριθεί από την πορεία της πανδημίας. Η κ. Πελώνη τόνισε ότι αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης το άνοιγμα του λιανεμπορίου, όπως και η επαναλειτουργία των σχολείων, απέφυγε όμως να δώσει κάποιο χρονοδιάγραμμα καθώς όπως είπε η πανδημία παραμένει σε έξαρση. Η μόνη εκτίμηση που έκανε ήταν ότι οι επόμενες 10 μέρες θα είναι δύσκολες και ξεκαθάρισε ότι είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για το Πάσχα. «Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται στις ηλικίες μεταξύ 20 και 50 ετών, γεγονός που αποδίδεται στην αυξημένη κινητικότητα των συμπολιτών μας αυτών», εξήγησε η κ. Πελώνη, ενώ όπως ανέφερε, η μεγάλη μεταδοτικότητα του ιού κατά το τελευταίο διάστημα αποδίδεται στον καιρό, στις μεταλλάξεις και στους συνωστισμούς. Για αυτό τον λόγο και προκειμένου να στηριχθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας, έχει τεθεί σε εφαρμογή από την περασμένη εβδομάδα το σχέδιο έκτακτης ανάγκης που από την αρχή είχε σχεδιαστεί και το Ε.Σ.Υ. ενισχύεται με την συνεργασία του ιδιωτικού τομέα.

 

«Στο μεταξύ, το Υπουργείο Υγείας απευθύνει έκκληση στους ιδιώτες γιατρούς των ειδικοτήτων που είναι συναφείς με την αντιμετώπιση του κορονοϊού να ενσωματωθούν για κάποιο διάστημα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και να βοηθήσουν στην τεράστια προσπάθεια που γίνεται. Δίνουμε την τελευταία μάχη πριν τη λήξη του πολέμου. Και στη μάχη αυτή οφείλουμε να είμαστε όλοι παρόντες», υπογράμμισε η Αριστοτελία Πελώνη.

«Δεν υπάρχει καλή και κακή βία»

 Η κυβερνητική εκπρόσωπος, μετά τα τελευταία επεισόδια στη Νέα Σμύρνη που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό του αστυνομικού, κλήθηκε να σχολιάσει τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ «η βία φέρνει βία». Όπως τόνισε η κ. Πελώνη, «πίσω από αυτή τη δήλωση κρύβεται διάκριση καλής και κακής βίας. Τέτοια διάκριση δεν υπάρχει». Περισσότερα πάντως για το θέμα της αστυνομικής βίας και της πολιτικής έντασης που έχουν προκαλέσει οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών, αναμένονται αύριο Παρασκευή (12/3) καθώς θα υπάρξει σχετική συζήτηση στη Βουλή, μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα.





ΠΗΓΗ