Με την επισήμανση ότι η αστυνομία δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κοινωνική συνείδηση, η κυβερνητική εκπρόσωπος εξήγησε γιατί δεν υπάρχει πιο ενεργή παρέμβαση της ΕΛ.ΑΣ. για τη διάλυση των συναθροίσεων σε πλατείες της Αθήνας, τονίζοντας ότι η στάση της θα είναι διακριτική.

Όπως είπε η Αριστοτελία Πελώνη, μία πιο δυναμική παρουσία της αστυνομίας σε σημείο που είναι συγκεντρωμένοι πολλοί πολίτες, μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω διασπορά του κορονοϊού αλλά και σε πιθανά επεισόδια. «Είμαστε σε κρίσιμο σταυροδρόμι, είναι εύλογη η κόπωση των πολιτών, πρέπει όλοι να κάνουμε υπομονή», απάντησε η κ. Πελώνη στην ερώτηση αν αυτά τα κορονοπάρτι μπορεί να φέρουν πιο γρήγορα το άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους. Παράλληλα απηύθυνε έκκληση σε όλους να τηρούν τα μέτρα προστασίας.

Στις ερωτήσεις που δέχθηκε η κ. Πελώνη για το τι θα ισχύσει την εορταστική περίοδο, όπως το αν θα επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις ή οι διαδημοτικές τις καθημερινές αλλά και το πως θα λειτουργήσει η Εκκλησία κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα, η κυβερνητική εκπρόσωπος αρκέστηκε να πει ότι οι αποφάσεις για το Πάσχα θα ανακοινωθούν εντός των επόμενων ημερών.

Σχετικά με τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης, ειδικά του ΣΥΡΙΖΑ, για το γεγονός ότι η Επιτροπή των ειδικών ουσιαστικά «περνά» τις αποφάσεις της κυβέρνησης και για αυτό δεν δίνονται στη δημοσιότητα τα πρακτικά των συνεδριάσεων της Επιτροπής, η Αριστοτελία Πελώνη αρνήθηκε τις καταγγελίες. «Η Επιτροπή αξιολογεί και εισηγείται και η κυβέρνηση αποφασίζει ακούγοντας τους ειδικούς», τόνισε η κ. Πελώνη και εξήγησε ότι δεν δίνονται τα πρακτικά στη δημοσιότητα καθώς έτσι υπάρχει η πιθανότητα πολιτικοποίησης μία συζήτησης καθαρά επιστημονικής.  

Μιλώντας για την επιδημιολογική κατάσταση, η Αριστοτελία Πελώνη σημείωσε ότι το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο σε όλη την Eπικράτεια και ιδιαίτερα στην Αττική, την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη Στερεά και Δυτική Ελλάδα. «Διαπιστώνεται, ωστόσο, μια τάση σταδιακής, αλλά αργής αποκλιμάκωσης, που απεικονίζεται τόσο  στο δείκτη θετικότητας όσο και στον  δείκτη αναπαραγωγής του ιού, τον γνωστό  RT», πρόσθεσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι «βρισκόμαστε συνεπώς σε μία ιδιαίτερα εύθραυστη ισορροπία και οφείλουμε όλοι να συνεισφέρουμε στην ανάσχεση της διασποράς», ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πορεία των εμβολιασμών και της χρήσης των self-test.

Πως θα στηριχθούν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι

Η Αριστοτελία Πελώνη ανέφερε επίσης ότι αυτήν την εβδομάδα συζητείται στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για την κρατική αρωγή, με το οποίο θεσπίζονται, μεταξύ άλλων, πρόσθετα μέτρα στήριξης για επιχειρήσεις και αγρότες. Συγκεκριμένα:

1ον. Παρατείνεται -και για το φορολογικό έτος 2020- η απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος για τους αγρότες που υπάγονται στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α., καθώς και για τους αλιείς της παράκτιας αλιείας.

2ον. Θεσπίζεται αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού για όλες τις επιχειρήσεις που απασχολούν έως 50 εργαζόμενους και έχουν κύριο ΚΑΔ, ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα ή κύριο ΚΑΔ υποκαταστήματος στους κλάδους και στις περιοχές όπου εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα, χωρίς να λαμβάνεται  υπόψη το κριτήριο μείωσης τζίρου.

3ον. Παρατείνεται και για τον Απρίλιο η πλήρης απαλλαγή από την καταβολή ενοικίου για τα επαγγελματικά ακίνητα των επιχειρήσεων στις οποίες έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα.

4ον. Παρέχεται  δυνατότητα άρσης της ακινησίας οχήματος ιδιωτικής χρήσης άπαξ, εντός του 2021, με αναλογική καταβολή τελών κυκλοφορίας που αντιστοιχούν στους μήνες για τους οποίους γίνεται  άρση ακινησίας του οχήματος.

Υπενθυμίζεται ότι για τον Απρίλιο  εφαρμόζονται ακόμα μέτρα που αφορούν:

1ον.Καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού και πλήρη κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών σε εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις τίθενται σε προσωρινή αναστολή. Θα δοθεί, επίσης δώρο Πάσχα επί της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ανάλογα με την αναστολή εργασίας την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2021.

2ον.Συμμετοχή πληττόμενων επιχειρήσεων στον 7ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής -το μισό της οποίας είναι μη επιστρεπτέο-   με αυξημένα κατώτατα ποσά.

3ον.Αναστολή της καταβολής ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών για τις επιχειρήσεις που έχουν υποβληθεί σε περιοριστικά μέτρα.

4ον.Δυνατότητα συμμετοχής στο πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ 2» που επιδοτεί  για 8 μήνες την μηνιαία δόση των επιχειρηματικών δανείων, καλύπτοντας μέχρι και το 90% της δόσης των συνεπών δανειοληπτών και μέχρι το 80% για επιχειρήσεις που έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

5ον. Δυνατότητα συμμετοχής στο νέο χρηματοδοτικό εργαλείο για επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία και προβλέπει την επιδότηση ποσοστού των παγίων δαπανών τους που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2020, και δεν έχουν καλυφθεί από τις ενισχύσεις που έχουν δοθεί έως σήμερα.

6ον.Αναστολή προθεσμιών λήξης, εμφάνισης και πληρωμής αξιογράφων κατά 30 ημέρες από την αναγραφόμενη ημερομηνία, για προθεσμίες που λήγουν έως τις 30 Απριλίου.

7ον. Επέκταση του μέτρου «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» έως και τον Ιούνιο 2021 και δώρο Πάσχα επί της καταβαλλόμενης ενίσχυσης σε όσους συμμετείχαν στο πρόγραμμα την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2021.

8ον.Επιδότηση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων σε ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας έως και τον Ιούνιο 2021.

9ον. Παράταση δύο μηνών στα επιδόματα ανεργίας που έληξαν  έως τέλη Μαρτίου.

10ον.Προετοιμάζεται νέα δράση, 330 εκατομμυρίων ευρώ, για την παροχή κεφαλαίου κίνησης στις επιχειρήσεις εστίασης με σκοπό την αγορά πρώτων υλών για τους 2-3 πρώτους μήνες επανεκκίνησης της λειτουργίας τους.  Οι δικαιούχοι θα επιδοτηθούν με έως 7% του ετήσιου τζίρου τους, με μέγιστο ποσό ενίσχυσης στα 100.000 ευρώ ανά Α.Φ.Μ.

11. Εφαρμογή 8 προγραμμάτων στήριξης της απασχόλησης μέσω του ΟΑΕΔ, με επιδότηση του μισθού και ασφαλιστικών εισφορών που φτάνει έως και το 100%,  καθώς και συνέχιση του προγράμματος για τη δημιουργία 100.00 νέων θέσεων εργασίας, με κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Τι λέει η κυβέρνηση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Αναφερόμενη στα ελληνοτουρκικά αλλά και στον διπλωματικό «πυρετό» των τελευταίων ημερών, η Αριστοτελία Πελώνη υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση αποδεικνύει σταθερά ότι ασκεί ενεργητική εξωτερική πολιτική, ότι ενισχύει τις παλιές και δημιουργεί νέες συμμαχίες στην ευρύτερη περιοχή. «Εργάζεται για την ειρήνη και επιδιώκει τη συνεργασία με γείτονες της χώρας», ξεκαθάρισε η κ. Πελώνη, ενώ ειδικότερα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την προκλητικότητα της Άγκυρας, σημείωσε ότι η κυβέρνηση ανέδειξε ταυτόχρονα την ευρωπαϊκή διάσταση της τουρκικής συμπεριφοράς επισημαίνοντας σε κάθε περίπτωση πως τα σύνορα της Ελλάδας είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Και συνέδεσε -με αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου- την συμπεριφορά της Τουρκίας  με την ευρωπαϊκή της προοπτική.

Σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο, η Ελλάδα «επιδιώκει ανοιχτούς διαύλους  επικοινωνίας με τη γείτονα. Επιδιώκει, προπάντων, την εμπέδωση θετικού κλίματος που θα επιτρέψει τη μείωση των εντάσεων και την υιοθέτηση μιας θετικής ατζέντας. Κατέθεσε κατά την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Άγκυρα 15 σημεία συνεργασίας, τα οποία έγιναν δεκτά από την τουρκική πλευρά, που πρόσθεσε  κι άλλα και συμφωνήθηκε να εργαστούν για τα επόμενα βήματα».

Απαντώντας σε ερώτηση για πιθανή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκης με τον Ταγίπ Ερντογάν, μετά την ένταση που υπήρξε μεταξύ Νίκου Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η κ. Πελώνη απάντησε ότι «δεν είμαστε ούτε πιο κοντά, ούτε πιο μακριά». Παράλληλα διευκρίνισε ότι η Ελλάδα  προβάλλει με παρρησία τις θέσεις της και προσέρχεται με ειλικρίνεια και καλή πίστη στις συνομιλίες. «Αξιώνει όμως σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, τις Διεθνείς Συνθήκες και τη Σύμβαση του Ο.Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας», κατέληξε η κυβερνητική εκπρόσωπος.





ΠΗΓΗ