Η Αριστοτελία Πελώνη εξήγησε το «μπρος-πίσω» στο άνοιγμα του λιανεμπορίου από σήμερα Δευτέρα, επιχειρώντας να παρουσιάσει ένα πειστικό πλαίσιο, σχετικά με την απόφαση της τελευταίας ώρα, να παραμείνουν εκτός λειτουργίας τα καταστήματα σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη. Σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο, η τάση ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων και ο σοβαρός κίνδυνος τεράστιας πίεσης στα νοσοκομεία των τριών αυτών περιοχών οδήγησε την Επιτροπή στην απόφαση να εισηγηθεί στην κυβέρνηση την αναστολή, για μία εβδομάδα, του ανοίγματος των καταστημάτων. «Δυστυχώς, δεν υπήρχε, κατ’ επέκταση, καμιά άλλη δυνατότητα πέρα από τη δυσάρεστη αυτή εξέλιξη για τον εμπορικό κόσμο και τους πολίτες των τριών αυτών πραγματικά ταλαιπωρημένων περιοχών», τόνισε η κ. Πελώνη και αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στην στήριξη που παρέχει η κυβέρνηση στις επιχειρήσεις, οι οποίες θα παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή για τον Απρίλιο (σχετικές ανακοινώσεις έγιναν το πρωί από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα).

Αναφερόμενη στην τήρηση των μέτρων από τους πολίτες και στο πιλοτικό άνοιγμα των διαδημοτικών μετακινήσεων το Σαββατοκύριακο, η κ. Πελώνη ανέφερε ότι στην πλειονότητα τους οι πολίτες τήρησαν τα μέτρα με αυτές τις μικρές βαλβίδες αποσυμπίεσης.

Σε ερώτηση για το πότε θα επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, η κυβερνητική εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι αυτό είναι κάτι που κριθεί αργότερα, ανάλογα με την πορεία της πανδημίας.

Jane Barlow – PA Images via PA Images via Getty Images

Στιγμιότυπο από επίδειξη self test COVID-19 στην Βρετανία. (Photo by Jane Barlow/PA Images via Getty Images)

 

Ο κομβικός ρόλος των self test

 «Δίνουμε τώρα  τις τελευταίες μάχες σε έναν πόλεμο που ήδη κερδήθηκε από την επιστήμη και είναι ανάγκη να κάνουμε υπομονή για να διανύσουμε τα τελευταία χιλιόμετρα του Μαραθωνίου», ανέφερε η κ. Πελώνη, εστιάζοντας στον εμβολιασμό του πληθυσμού αλλά και στα self test, «τα οποία θα διανέμονται δωρεάν -τέσσερα κάθε μήνα- σε όλους τους πολίτες. Θα αρχίσει σταδιακά η παράδοση στα φαρμακεία, αρχικά των αστικών κέντρων, ενώ στόχος είναι έως το τέλος της εβδομάδας να διατίθενται σε όλα τα φαρμακεία της χώρας επαρκείς ποσότητες για να προμηθεύσουν σε πρώτη φάση τους μαθητές λυκείου 16-18 ετών και τους εκπαιδευτικούς».

Όπως διευκρίνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, στην συνέχεια θα υπάρξει επέκταση της διάθεσης τους στους πολίτες των παραγωγικών ηλικιών από 18 έως 67 ετών και μετά στους πολίτες άνω των 67, που έχουν ήδη θωρακιστεί, σε μεγάλο ποσοστό από τον εμβολιασμό.

Ήδη από σήμερα, ο μέσος αριθμός εμβολιασμών ανά ημέρα αναμένεται να ξεπερνά τους 50.000, έχουν αυξηθεί στα 1.073 τα εμβολιαστικά κέντρα.

«Σε κάθε περίπτωση, τα self test συνιστούν συμπληρωματικό μέσο έγκαιρης διάγνωσης και δεν υποκαθιστούν τους ελέγχους που γίνονταν και εξακολουθούν να γίνονται», εξήγησε η κ. Πελώνη, ενώ τόνισε ότι σήμερα που άνοιξε το λιανεμπόριο,  Κινητές Ομάδες Υγείας ΕΟΔΥ βρίσκονται σε 102 κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, και πραγματοποιούν δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

«Είναι προφανές ότι τα self test μας δίνουν τη δυνατότητα να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, αλλά και τους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά μας. Είναι όμως σημαντικό να μην υπάρξει καμία παρεξήγηση. Να μην νομίζει όποιος έχει αρνητικό ατομικό τεστ ότι μπορεί να ησυχάζει, να χαλαρώνει, να συνωστίζεται  Αλλά να συνεχίσει να φοράει την μάσκα του  να τηρεί  τις αποστάσεις, να εφαρμόζει τα μέτρα ατομικής υγιεινής», συμπλήρωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

 

Για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Λιβύη

Η Αριστοτελία Πελώνη έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λιβύη, αύριο Τρίτη 6/4. Ο πρωθυπουργός θα συνοδεύεται από τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και όπως είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος αυτή η επίσκεψη η οποία θα επισφραγίσει και την επαναλειτουργία της ελληνικής Πρεσβείας στην Τρίπολη, σηματοδοτεί την επανεκκίνηση των σχέσεων με τη γειτονική χώρα.

«Η Ελλάδα στηρίζει τη νέα Κυβέρνηση και είναι έτοιμη να στηρίξει την προσπάθειά της να οδηγήσει τη χώρα σε αξιόπιστες και συμπεριληπτικές εκλογές, και, κατά συνέπεια, στην πολιτική ομαλότητα και την ανασυγκρότηση», εξήγησε η κ. Πελώνη, ενώ τόνισε ότι η επαναλειτουργία της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη και η επανασύσταση του Γενικού Προξενείου στη Βεγγάζη θα συμβάλουν σημαντικά στην ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε όλους τους τομείς -ιδίως μάλιστα στην ενέργεια, τις κατασκευές, την ασφάλεια- με σημαντικές προοπτικές στις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κυβερνητική εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει το θέμα του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου.

«Προσβλέπουμε ότι η νέα αυτή σελίδα στις σχέσεις των δύο χωρών θα γραφτεί πάνω στη βάση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και της καλής πίστης. Είναι σημαντικό για τη Λιβύη, στη νέα αυτή εποχή, να απαλλαγεί από βαρίδια που την τραβούν προς τα κάτω, όπως η παρουσία ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων στο έδαφός της. Αλλά και από κείμενα που είναι και ανυπόστατα και παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο», τόνισε η Αριστοτελία Πελώνη, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα δηλώνει την ετοιμότητά της να στηρίξει τη Λιβύη και τους Λίβυους με όλους τους τρόπους, τόσο στο διμερές όσο και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.

 





ΠΗΓΗ