Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη ανέφερε ότι γίνονται συζητήσεις με τους ειδικούς για πιθανές διευκολύνσεις των εμβολιασμένων πολιτών, ξεκαθάρισε όμως ότι τίποτα δεν μπορεί να εφαρμοστεί αν δεν ανοίξει ο εμβολιασμός για όλες τις ηλικιακές ομάδες των ενηλίκων.

Όπως ανακοίνωσε, είναι θέμα ημερών να ανοίξει ο εμβολιασμός για τις ηλικίες 18-29. Οπότε το θέμα των περισσότερων ελευθεριών στις δραστηριότητες όσων έχουν εμβολιαστεί, είναι δεδομένο ότι θα μας απασχολήσει το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με όσα είπε η Αριστοτελία Πελώνη, «η επιδημιολογική εικόνα στη χώρα βελτιώνεται, αλλά παραμένει ευμετάβλητη. Το επιδημιολογικό φορτίο παρουσιάζει συνεχή, αλλά αργή αποκλιμάκωση και σε ορισμένες περιπτώσεις τοπικές  εξάρσεις.»

 Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, η συχνότητα των νέων κρουσμάτων σε ενήλικες άνω των 60 ετών έχει μειωθεί σημαντικά και η διάμεση ηλικία των νέων φορέων έχει κατέλθει στα 36 έτη. Αυτό που επίσης προκύπτει, αναδεικνύοντας την σημασία του εμβολιασμού, είναι ότι ενώ οι εισαγωγές στα νοσοκομεία μειώνονται, οι νοσηλευόμενοι στη μεγάλη πλειονότητά τους είναι ανεμβολίαστοι.

 «Έχουμε ευθύνη να εμβολιαστούμε για να αποκτήσουμε ασπίδα προσωπικής προστασίας και  να χτίσουμε το τείχος ανοσίας στη χώρας μας. Ο εμβολιασμός είναι ο μόνος δρόμος προς την ελευθερία», τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Η κ. Πελώνη έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον διαδραστικό χάρτη που τέθηκε σε λειτουργία την Παρασκευή 4/6, προκειμένου να έχουν όλοι πλήρη εικόνα για τα επιδημιολογικά δεδομένα κάθε περιοχής. Σε αυτόν το χάρτη θα παρουσιάζονται οι κατά τόπους βασικοί δείκτες: Ο  7ήμερος κυλιόμενος μέσος όρος κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, το ποσοστό θετικότητας, η εμβολιαστική κάλυψη, καθώς και η εβδομαδιαία τάση.

Ανάλογα με την επιδημιολογική της κατάσταση, κάθε περιοχή  θα χρωματίζεται με κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο ή πράσινο. «Έτσι ώστε, αφενός να ενημερώνονται οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της  και αφετέρου  να εφαρμόζονται ανάλογα μέτρα όπου χρειαστεί», συμπλήρωσε η Αριστοτελία Πελώνη, η οποία επανέλαβε ότι κοινός στόχος στο διάστημα που διανύουμε  είναι να διασφαλιστεί ένα πιο ασφαλές καλοκαίρι για όλους και μια  καλύτερη από την περσινή τουριστική περίοδο.

Επίσης, ανέφερε ότι αξιολογούνται και αναπροσαρμόζονται τα μέτρα που ισχύουν, έτσι ώστε αφενός  να διευκολύνονται οι μετακινήσεις και αφετέρου να προστατεύεται η δημόσια υγεία. Όπως ανακοίνωσε, ύστερα από εισήγηση της Επιτροπής των ειδικών- από σήμερα το πρωί, εφαρμόζονται τέσσερις νέες ρυθμίσεις:

-Πρώτον, έχουν υποχρέωση διενέργειας τεστ για την είσοδο στη χώρα  και οι ανήλικοι έξι ετών και άνω, σύμφωνα με τις εγκυκλίους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

-Δεύτερον, περιορίζεται η υποχρέωση για απομόνωση κρούσματος ή στενών επαφών από τις 14, στις 10 ημέρες, σύμφωνα με τις νέες οδηγίες του ECDC.

-Τρίτον, επιτρέπεται πλέον η είσοδος με PCR 72 ωρών ή πιστοποιητικό εμβολιασμού από το Μαυροβούνιο, χωρίς περιορισμό ατόμων.

-Και τέταρτον, επιτρέπονται ξεναγήσεις σε εξωτερικούς χώρους σε γκρουπ των 20 ατόμων, αντί των 15 που ίσχυε μέχρι χθες.

Σχετικά με την περαιτέρω άρση των περιοριστικών μέτρων, η κ. Πελώνη ανέφερε ότι εντός της εβδομάδας αναμένονται οι εισηγήσεις των ειδικών για το θέμα του ωραρίου κυκλοφορίας, της μουσικής στα καταστήματα εστίασης καθώς και της πιθανής αύξησης του αριθμού των παρισταμένων σε διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως για παράδειγμα σε γάμους.

Ερωτώμενη για τα «κορονοπάρτι», η κυβερνητική εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι «δεν είναι καλή εικόνα», τονίζοντας ότι η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται την κόπωση των νέων ανθρώπων, όμως δεν πρέπει να επαναπαύεται κανείς. Πάντως απέφυγε να απαντήσει σε σχετική ερώτηση για την απουσία της αστυνομίας, όπως για παράδειγμα σε κορονοπάρτι που έγινε στο ΑΠΘ.

Σε άλλες ερωτήσεις σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις, η κ. Πελώνη απέκλεισε το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, ενώ για την επικείμενη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε ότι η κυβέρνηση προσβλέπει σε αποκλιμάκωση έργων και λόγων από την πλευρά της Τουρκίας και υπογράμμισε ότι πρέπει να μένουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Ερωτώμενη αν κατά τη διάρκεια της Συνόδου υπάρχει πιθανότητα συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζον Μπάϊντεν, η κ. Πελώνη ανέφερε ότι δεν έχει ζητηθεί κάποια συνάντηση και ότι θα σχεδιαστεί επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον τους επόμενους μήνες.





ΠΗΓΗ