Συνεχίζεται σήμερα Σάββατο 21/5 το 3ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, με κεντρικό σύνθημα “η κοινωνία στο προσκήνιο”. Κατά τη έναρξη των εργασιών, την Παρασκευή 20/5, ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης έθεσε ως πρωταρχικό στόχο την επανεκκίνηση της παράταξης και έστειλε σαφές μήνυμα αυτόνομης πορείας στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, εξαπολύοντας βολές κατά της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Επισήμανε για τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «και οι δύο έχουν έναν κοινό στόχο. Να αναχαιτίσουν αυτό το δυναμικό ξεκίνημα και την αναγέννηση της δημοκρατικής παράταξης και του ΠΑΣΟΚ. Σας εγγυώμαι όμως ότι δεν θα τα καταφέρουν». Όσο για τα «κάλπικα», όπως τα χαρακτήρισε, διλήμματα που θέτουν, μακριά από τις ανάγκες του ελληνικού λαού μας, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε: «Μας ρωτάνε, “με ποιο κόμμα θα συμπράξουμε”, δήθεν για να μας φέρουν σε δύσκολη θέση. Κανένας από τους δύο δεν θέλει να μοιραστεί την εξουσία. Δεν θέλουν το ΠΑΣΟΚ, θέλουν τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ. Εμείς όμως ενωμένοι και δυνατοί θα αποδείξουμε στις εθνικές εκλογές ότι το ΠΑΣΟΚ δεν επέστρεψε ως ρυθμιστής, αλλά ως πρωταγωνιστής».

Για τον ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε: «Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που αφού επί χρόνια συνεργάστηκε με την ακροδεξιά, μας καλεί να συγκροτήσουμε “προοδευτικό μέτωπο”. Ο κ. Τσίπρας μας ζητάει να πούμε τώρα με ποιον θα κυβερνήσουμε. Σε αυτό το θέμα φαίνεται ότι έχει ασθενή μνήμη. Ξέχασε ότι τον Ιανουάριο του 2015 έλεγε στον ελληνικό λαό ότι έρχεται η πρώτη φορά αριστερά, ξαφνικά σαν μπαμπούσκα έβγαλε από μέσα τον ακροδεξιό κ. Καμμένο. Αν ψάχνει ξανά τέτοια μέτωπα, υπάρχουν λύσεις. Άλλωστε ποια η διαφορά του τότε συνεργάτη του με τον κ. Βελόπουλο; Μια κηραλοιφή δρόμος, ας τον περπατήσει. Εμείς σεβόμαστε την ετυμηγορία των εκλογών. Δεν στήνουμε κυβερνήσεις στο παρασκήνιο υπό την καθοδήγηση οικονομικών συμφερόντων και αυτό ας το πάρουν χαμπάρι και η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν πρόκειται να μιμηθούμε τον ακραίο οπορτουνισμό τους για να κατακτήσουμε την εξουσία, διχάζοντας τον ελληνικό λαό».

Ο κ. Ανδρουλάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι «το βράδυ των εθνικών εκλογών η παράταξή μας θα είναι στην όχθη των νικητών, ισχυρή, δυνατή, περήφανη. Και θα κοιτάμε στην όχθη των ηττημένων τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ που θα έχουν απωλέσει την κοινωνική τους δύναμη. Ο λαός θέλει κάτι διαφορετικό από τα μεγάλα λόγια, τη δημαγωγία, τη διχόνοια και το πελατειακό κράτος.

Πήραμε τα μαθήματα της οικονομικής κρίσης κι έχουμε αλλάξει πραγματικά. Δεν θα ξαναπληγώσουμε τον ελληνικό λαό, ό,τι τον πλήγωσε μένει πίσω στο περιθώριο της ιστορίας. Γινόμαστε ένα κόμμα της προόδου, του ρεαλισμού, της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, έτοιμο να προσφέρει λύσεις και μια ισχυρή κυβέρνηση για έναν λαό που ζητά πάνω απ’ όλα την αξιοπρεπειά του για αυτόν, τα παιδιά και τα εγγόνια του».

Α. Λοβέρδος: ”Οι πολίτες μας δίνουν μια μεγάλη ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί”

Η δεύτερη μέρα του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ-Κίνηματος Αλλαγής, ξεκίνησε με ομιλίες στελεχών και μελών του κόμματος. Ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος στο χαιρετισμό του εξέφρασε τη στήριξη στο Νίκο Ανδρουλάκη και τη νέα γενιά που έδωσε δυναμικό παρόν στη χθεσινή έναρξη ενώ οι Νίκος Χριστοδουλάκης και ο Ηλίας Κικίλιας παρουσίασαν το προγραμματικό πλαίσιο που εκπονήθηκε και θα συζητηθεί στη πορεία προς τις εκλογές επισημαίνοντας ότι «προοδευτικό κόμμα σημαίνει προοδευτικό πρόγραμμα».

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, που διεκδίκησε τον περασμένο Δεκέμβριο την ηγεσία του κόμματος, επεσήμανε ότι η πρόβλεψή του ότι μπορεί να υπερδιπλασιαστεί η δύναμη του γίνεται πραγματικότητα καθώς, όπως είπε, «οι πολίτες μας δίνουν μια μεγάλη ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί. Είναι στο χέρι μας οι δημοσκοπήσεις να γίνουν εκλογική δύναμη».

Ο κ. Λοβέρδος δήλωσε ότι δεν κάνει πίσω στις αρχές του και μ’ αυτές στηρίζει το νέο Πρόεδρο, το κόμμα και τη παράταξη παραβλέποντας μικροπρέπειες στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και τη Βουλή. «Όλοι στο κοινό αγώνα για την Αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ παραμερίζοντας προσωπικά ζητήματα. Μόνο η πατρίδα είναι πάνω απ’ όλα», κατέληξε ο κ. Λοβέρδος.

Ο μέχρι τώρα γραμματέας του κόμματος, Μανώλης Χριστοδουλάκης, καταχειροκροτήθηκε όταν έκανε αναφορά στη Φώφη Γεννηματά λέγοντας ότι «της χρωστάμε που μας κράτησε ενωμένους και μας έμαθε να δίνουμε τον αγώνα με ηθική και πίστη στις αρχές μας». Ο κ. Χριστοδουλάκης επεσήμανε ότι στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, δεν ταιριάζει ο δεύτερος ρόλος ούτε ετεροπροσδιορίζεται και πρόσθεσε ότι δεν περισσεύει κανείς με τη συλλογικότητα να είναι απέναντι στις ατομικές φιλοδοξίες του καθενός.

Το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και συντονιστής της Γραμματείας για τη Σοσιαλδημοκρατική Ανανέωση, Θόδωρος Μαργαρίτης, υπερασπίστηκε τη επιλογή της Ανανεωτικής Αριστεράς να συμπράξει με το ΠΑΣΟΚ στις δύσκολες συνθήκες, το 2015, ενώ τόνισε ότι η σύνθεση του τίτλου δείχνει την ώσμωση και ενότητα των δυνάμεων της νέας Σοσιαλδημοκρατίας. Ζήτησε να μην υπάρξουν αποκλεισμοί στην νέα Κεντρική Επιτροπή.

Γιώργος Παπανδρέου: Όχι σε συγκυβέρνηση με ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

O πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, στην ομιλία του το Σάββατο 21/5 τόνισε μεταξύ άλλων: «Οι επιδιώξεις της δεξιάς, ουδέποτε συναντήθηκαν με τις αξίες της Παράταξής μας.

Αλλά η αλήθεια είναι ότι, οι δρόμοι μας δεν μπορούν να συναντηθούν με τη συντήρηση όποιο χρώμα και να έχει.

Για εμάς, η λυτρωτική, η απελευθερωτική διέξοδος για τη χώρα, για τον Ελληνικό λαό, δεν μπορεί παρά να έχει προοδευτικό πρόσημο. Είναι η ώρα να αλλάξουν οι όροι του παιχνιδιού. Αν ο λαός αποφασίσει διαφορετικά, η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα. Ας κυβερνήσουν οι άλλοι.

Tο πραγματικό στοίχημα δεν είναι με ποιους θα πάμε, αλλά που θέλουμε να πάει η χώρα, ποιες ριζικές αλλαγές πρέπει να γίνουν, ποιες κοινωνικές δυνάμεις θα συσπειρώσουμε ώστε να ανατραπεί η ισορροπία της αδράνειας, της επικοινωνιακής πόλωσης μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Το δικό μας στοίχημα, δεν είναι με ποιους θα διαχειριστούμε τις υπάρχουσες δομές εξουσίας, είναι να ανατρέψουμε το πολιτικό σκηνικό. Στο προσκήνιο της ιστορίας, να έρθουν ξανά οι δυνάμεις της κοινωνίας, και οι νέοι, που θέλουν, ξέρουν, μπορούν, να πάνε τη χώρα μπροστά, αν τους δώσουμε ξανά ελπίδα. Βολεύονται οι συντηρητικές δυνάμεις της χώρας στο δίπολο ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ.

Το δήθεν δίλημμα για αυτούς είναι, ποιος είναι καλύτερος διαχειριστής της μιζέριας και του πόνου μας. Είμαστε δημοκράτες, είμαστε σοσιαλιστές. Αυτή τη στιγμή για το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, δεν υπάρχει απλά ένα παράθυρο ευκαιρίας, αλλά μια κρίσιμη και ευνοϊκή συγκυρία. Για να μεγαλώσουμε το χώρο μας. Να αγκαλιάσουμε όσους δεν μπορούν να ταυτιστούν με την πελατειακή λογική» υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός ενώ κατέστησε σαφές ότι «είμαστε απέναντι στην πρακτική μιας κυβέρνησης που στις επιλογές της ελλοχεύει ο κίνδυνος να μας οδηγήσει ξανά σε οδυνηρές περιπέτειες. Είμαστε απέναντι στη λογική όσων διαλαλούσαν “πρώτη φορά αριστερά”, αλλά ήσαν συνοδοιπόροι με την σκληρή Καραμανλική δεξιά και τον Καμμένο.

Το συντηρητικό δίπολο ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, έχει πρωταρχικό μέλημα τον ασφυκτικό έλεγχο της εξουσίας και τη νομή της. Κανείς από τους δύο δεν έδωσε το παραμικρό δείγμα ότι μπορεί να αλλάξει την Ελλάδα, να ανατρέψει τις πελατειακές δομές, να αναδείξει νέες κοινωνικές δυνάμεις, με ορίζοντες ανοιχτούς, με ιδέες φωτεινές, με προσεγγίσεις καινοτόμες, που να απηχούν τα οράματα της Ελληνικής κοινωνίας».

Από την πλευρά του στην ομιλία του ο Ευ. Βενιζέλος, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Εύχομαι στην Παράταξη να κερδίσει και τη μάχη της συγκυρίας και τον πόλεμο της Ιστορίας. Η περίοδος μέχρι τις βουλευτικές εκλογές, όποτε γίνουν, και η νέα κοινοβουλευτική και κυβερνητική περίοδος, όποια και αν είναι η κυβέρνηση, θα έχει πολλαπλές δυσκολίες. Πολλά ανοικτά μέτωπα. Αυτό είναι το κεντρικό θέμα.

Τα τρία προηγούμενα χρόνια λόγω της πανδημίας ήταν εύκολα από δημοσιονομικής πλευράς και γενναιόδωρα από πλευράς κρατικών ενισχύσεων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Τώρα τα προβλήματα είναι πολύ πιο έντονα και πιο βαθειά, αλλά τα εργαλεία λιγότερα».





ΠΗΓΗ