Παρελθόν από την κυβέρνηση αποτελεί ο μέχρι πρότινος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του, μετά τους απαράδεκτους αστεϊσμούς – από κοινού με τον δήμαρχο Σπάρτης – αναφορικά με τις πυρκαγιές της Ηλείας το 2007, κατά τις οποίες είχαν χάσει τη ζωή τους 49 άνθρωποι (και 89 συνολικά εκείνο το καλοκαίρι).

Οπως έγινε γνωστό νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον Σπήλιο Λιβανό και του ζήτησε εξηγήσεις για την αντίδρασή του στην προκλητική αναφορά του Δημάρχου Σπάρτης, Πέτρου Δούκα, για τις φονικές πυρκαγιές της Ηλείας.

Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι θα έπρεπε να έχει αντιδράσει διαφορετικά και έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του πρωθυπουργού, η οποία έγινε δεκτή. Ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα ανακοινωθεί τις επόμενες ώρες.

Ο μακάβριος «χαβαλές» που οδήγησε στην παραίτηση

Σε σύσκεψη που έγινε στις 2 Φεβρουαρίου στη Σπάρτη, για τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ στους πληγέντες από τον παγετό, παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιου Λιβανού, ο Πέτρος Δούκας καταγράφηκε (on camera!) να καυχιέται για το πώς ο ίδιος και η κυβέρνηση Καραμανλή «βγήκαν κερδισμένοι» παρά την μεγάλη δυσαρέσκεια του κόσμου για τους χειρισμούς τους στις καταστροφικές πυρκαγιές. 

«Οπως θυμάσαι είχαμε πάει στην Ηλεία στις φωτιές τότε, έτσι πήραμε τις εκλογές το 2007. Είχαμε κατέβει κάτω με τσάντες και αποζημιώναμε» ακούγεται να λέει ανερυθρίαστα ο δήμαρχος Σπάρτης, σε βίντεο  που μεταδιδόταν ζωντανά μετάδοση μέσω Facebook από την ιστοσελίδα lakones.

«Εχουν μείνει αξέχαστα τα χρόνια αυτά…» συμπληρώνει κάποιος άλλος, που συμμετέχει στη σύσκεψη.

«Κυριολεκτικά γυρίσαμε το παιχνίδι. Εκεί που πέφταμε με 15%, θα καταστρεφόμασταν, πήγαμε εκεί και με δύο κινήσεις γύρισε όλο το παιχνίδι» συνεχίζει ο νυν (!!!) δήμαρχος Σπάρτης.

«Αυτό πρέπει να το απαντήσουμε. Από τότε έχετε μείνει στην ιστορία με αυτά τα οποία κάνατε εκεί …και υπολειπόμεθα ό,τι και να κάνουμε μετά από αυτή την εποποιΐα» απαντά ο Σπήλιος Λιβανός. Και η στιχομυθία ολοκληρώνεται με τα τρανταχτά γέλια όσων συμμετείχαν στη σύσκεψη.

Υπενθυμίζεται ότι στις πυρκαγιές του 2007 ο νομός Ηλείας είχε θρηνήσει 49 νεκρούς – συνολικά οι νεκροί από τις φωτιές ήταν 84 εκείνο το καλοκαίρι – και είχε γνωρίσει ανυπολόγιστες καταστροφές.

 

 

Ο Γιώργος Γεωργαντάς νέος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη νέος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναλαμβάνει ο μέχρι σήμερα Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, βουλευτής Κιλκίς, Γιώργος Γεωργαντάς. Η ορκωμοσία του νέου Υπουργού ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, θα γίνει αύριο, Τρίτη (8/2) στις 13:30. Η θέση του Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, την οποία κατείχε μέχρι σήμερα ο κ. Γεωργαντάς, δεν καλύπτεται.

Το βιογραφικό του νέου υπουργού αγροτικής ανάπτυξης

Ο Γεώργιος Γεωργαντάς είναι από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι σήμερα Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για Θέματα Απλούστευσης Διαδικασιών και Βουλευτής Νομού Κιλκίς. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και από το 1992 ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου. Εξελέγη Βουλευτής τον Μάιο του 2012, ενώ επανεξελέγη τον Ιούνιο του ίδιου έτους καθώς και στις εκλογικές αναμετρήσεις του Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου 2015 και του Ιουλίου 2019. Από τον Φεβρουάριο του 2016 έως τον Ιούλιο του 2019 ήταν Τομεάρχης Διοικητικής Ανασυγκρότησης της ΝΔ, έπειτα από απόφαση του Προέδρου, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Τον Νοέμβριο του 2014, με απόφαση του Πρωθυπουργού, κ. Αντώνη Σαμαρά, ανέλαβε Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Δια Βίου Μάθησης. Προηγουμένως, ο Γιώργος Γεωργαντάς διετέλεσε Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κιλκίς και Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Κιλκίς. Ο κ. Γεωργαντάς, έχει ενεργή κοινοβουλευτική παρουσία, έχοντας μετάσχει σε διάφορες Επιτροπές της Βουλής , όπως τη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης. Είναι παντρεμένος με την Ευθυμία Κολιούσκα και πατέρας δύο παιδιών.

Διεγράφη από τη ΝΔ ο Πέτρος Δούκας

Τη διαγραφή του δημάρχου Σπάρτης, Πέτρου Δούκα, από μέλος της παράταξης ανακοίνωσε η Νέα Δημοκρατία.

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Οι πρόσφατες δηλώσεις του Πέτρου Δούκα, εκτός από ιστορικά αναληθείς, δεν έχουν καμία σχέση με τις αρχές και τις αξίες της Νέας Δημοκρατίας.

Ως εκ τούτου, του κοινοποιήθηκε η σχετική απόφαση διαγραφής από μέλος της παράταξης».

ΣΥΡΙΖΑ: ”Να τον χαίρεται ο κ. Μητσοτάκης και το νέο του υπουργό”

Στον διορισμό του Γιώργου Γεωργαντά αναφέρεται με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κατηγορώντας τον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για «ρουσφετολογία και παλαιοκομματισμό».

Στην ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει: «Δεν πέρασαν λίγα λεπτά από την παραίτηση του κ. Λιβανού κι ένα νέο κρεσέντο ρουσφετολογίας και παλαιοκομματισμού είδε το φως της δημοσιότητας, αυτή τη φορά από τον αντικαταστάτη του, τον κ. Γεωργαντά.

Σε κομματική εκδήλωση της Ν.Δ., φαίνεται να λέει ότι οι τοπικές οργανώσεις πρέπει να υπενθυμίσουν πριν από τις εκλογές σε πρώην ψηφοφόρους της Ν.Δ., το γεγονός ότι ωφελήθηκαν από τις κυβερνήσεις της, είτε με διορισμούς, είτε με συμβάσεις. Για να δούμε αν ο κατά τα άλλα εύθικτος κ. Μητσοτάκης θα αποπέμψει και τον νέο του υπουργό. Λίγο δύσκολο βέβαια, γιατί αν ήταν έτσι θα έπρεπε να πάνε όλοι μαζί στα σπίτια τους».

Ο ΣΥΡΙΖΑ συνοδεύει την ανακοίνωσή του με το σχετικό βίντεο, όπου ο κ. Γεωργαντάς μιλά σε κομματική οργάνωση της ΝΔ.

 

ΚΙΝΑΛ: «Κυνισμός και ψηφοθηρία στις στάχτες και στο χιόνι, τα κύρια χαρακτηριστικά της Νέας Δημοκρατίας» 

Ο Μιχάλης Κατρίνης, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Ηλείας, δήλωσε ότι «ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να αποπέμψει τον κ. Λιβανό από την κυβέρνηση για την ωμή παραδοχή της ″πολιτικής εποποιίας″ της κυβέρνησης Καραμανλή, να γυρίσει το αποτέλεσμα των εκλογών του 2007, μοιράζοντας τριχίλιαρα με κάθε τρόπο, όπως παραδέχτηκε ο τότε υφυπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης της ΝΔ».

Επίσης, ανέφερε πως συνιστούν κυνισμό και ψηφοθηρία στις στάχτες αλλά και στο χιόνι, που ήταν και παραμένουν τα κύρια χαρακτηριστικά της νεοσυντηρητικής αντίληψης για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

Σύμφωνα με τον κ. Κατρίνη αποτελούν την πρώτη ύλη για να αποφεύγουν κάποιοι να αποδίδουν ή να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους.

«Συνέβη το 2007 με τις φωτιές στην Ηλεία, συνέβη και στις πυρκαγιές του καλοκαιριού, συνέβη και στην πρόσφατη κακοκαιρία», σημείωσε.





ΠΗΓΗ