Anadolu Agency via Getty Images

Την παραίτηση της τρικομματικής κυβέρνησης του υπέβαλλε ο πρωθυπουργός του ψευδοκράτους στα Κατεχόμενα της Κύπρου, Ερσάν Σανέρ  στον πρόεδρο, Ερσίν Τατάρ.

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ στα Κατεχόμενα και όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Σανέρ επικαλείται πρόβλημα απαρτίας στη Βουλή,  εξελίξεις σε δυο από τα τρία κόμματα που απαρτίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό αλλά και προβλήματα εντός της κυβέρνησης.

Σημειώνεται πως οι εργασίες της Βουλής δεν προχωρούν εδώ και μήνες καθώς τόσο η ίδια η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση δεν εξασφάλισε τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών για να πραγματοποιηθούν οι συνεδριάσεις της.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις εκτιμάται πως θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές και  θα οριστεί μεταβατική κυβέρνηση από τον πρόεδρο του ψευδοκράτους.

Στην γραπτή του δήλωση ο Σανέρ αναφέρει ότι η τρικομματική κυβέρνηση σχηματίστηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2020 με το πρωτόκολλο συνεργασίας που υπέγραψαν τότε τα τρια κόμματα και πήρε ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή στις 19 Δεκεμβρίου. Κύριος στόχος τους, όπως αναφέρει, ήταν να περάσουν με όσο το δυνατόν λιγότερες δυσκολίες την πανδημία και τις οικονομικές συνέπειες, θεωρώντας ότι «πετύχαμε και στα δύο».

Αναφέρει επίσης ότι η έλλειψη απαρτίας στη Βουλή εμποδίζει την κυβέρνηση να να παράγει έργο και να αντιμετωπίσει τις διάφορες ανάγκες αλλά και να ανταποκριθεί στο νομοθετικό έργο.

Τέλος τονίζει ότι η πρόταση που έκανε με καλή πρόθεση – όπως είπε – για τον καθορισμό ημερομηνίας πρόωρων βουλευτικών απορρίφθηκε και από τους συνομιλητές του σε αυτή τη Βουλή «δεν είδαμε την απαραίτητη κατανόηση και στήριξη».

Πηγές: KΥΠΕ, Sigma Live, Καθημερινή Κύπρου





ΠΗΓΗ