Με προσεκτικές τοποθετήσεις στελεχών της αλλά και σχετική αμηχανία, η κυβέρνηση επιχείρησε να κατεβάσει τους τόνους το πρώτο 24ωρο μετά το σκηνικό βίας στη Νέα Σμύρνη.

Τα όσα δείχνει η κάμερα, αφήνουν έκθετους τους αστυνομικούς που βρίσκονται εκείνη την στιγμή στο συγκεκριμένο σημείο και κυρίως τον αστυνομικό με το πτυσσόμενο μεταλλικό γκλομπ, ο οποίος εμφανίζεται να χτυπά αρκετές φορές ένα νεαρό που φωνάζει «πονάω».

Μπορεί ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης σε δήλωση του να τόνισε ότι η «άσκοπη βία δεν δικαιολογείται», συμπληρώνοντας ότι θα πει περισσότερα όταν ολοκληρωθεί η πειθαρχική και ποινική έρευνα, όμως τον τόνο των κυβερνητικών θέσεων έδωσαν κυρίως ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, χρησιμοποιώντας ουσιαστικά την ίδια λέξη: ενόχληση.

«Οι εικόνες στη Νέα Σμύρνη μας ενόχλησαν όλους», είπε η κ. Πελώνη κατά τη διάρκεια του μπρίφινγκ, ενώ παρόμοια ήταν και η δήλωση του κ. Γεραπετρίτη σε ραδιοφωνικό σταθμό (Real FM).

Ειδικά ο ξυλοδαρμός του νεαρού προκάλεσε πάρα πολλά αρνητικά σχόλια στον δημόσιο διάλογο και στα σόσιαλ μίντια για την στάση των αστυνομικών, ακόμη και από ψηφοφόρους της ΝΔ.

Και τα δύο κυβερνητικά στελέχη τόνισαν ότι το περιστατικό θα διερευνηθεί, με τον Γιώργο Γεραπετρίτη να υπογραμμίζει ότι πρόκειται για ένα μεμονωμένο περιστατικό και «σε κάθε περίπτωση δεν αφορά το σύνολο της Αστυνομίας», ενώ προσέθεσε ότι «είναι ολοφάνερο ότι δεν υπήρξε καμία εντολή».

Ο υπουργός Επικρατείας ουσιαστικά ύψωσε ασπίδα προστασίας στον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, την ώρα που ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη συγκεντρώνει τα πυρά του ΣΥΡΙΖΑ –αλλά και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης- για την τακτική των αστυνομικών δυνάμεων.

Απαντώντας στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για παραίτηση του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και του αρχηγού της Αστυνομίας, ο Γιώργος Γεραπετρίτης ανέφερε για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «έχει γίνει δεύτερη φύση του να ζητεί την παραίτηση υπουργών για κάθε τι το οποίο συμβαίνει». Παράλληλα όμως κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για συγκροτημένη ενέργεια της Νεολαίας του που διένειμε φυλλάδια στη Νέα Σμύρνη, τα οποία καλούσαν τον κόσμο σε αντίσταση.

«Αισθάνομαι ότι υπάρχει ένας πολιτικός εναγκαλισμός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ένα ρεύμα αντίστασης, το είδαμε στις διαδηλώσεις υπέρ του καταδίκου Κουφοντίνα, το είδαμε σε άλλες περιπτώσεις, το βλέπουμε και σήμερα εδώ», είπε ο υπουργός Επικρατείας, εμπλέκοντας και την Κουμουνδούρου στις κινητοποιήσεις που γίνονται το τελευταίο διάστημα για τον Δημήτρη Κουφοντίνα.

Και η Αριστοτελία Πελώνη όμως, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ανέφερε ότι «ο κ. Τσίπρας επιδιώκει πλατείες νεοαγανακτισμένων», ενώ το απόγευμα της Δευτέρας (8/3), σε ανακοίνωση της η ΝΔ στράφηκε κατά του άτυπου συμβούλου του Αλέξη Τσίπρα για θέματα Υγείας, Γρηγόρη Γεροτζιάφα, τον οποίο κατηγόρησε ότι καλεί με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον κόσμο της Αριστεράς “να βγει από τον λήθαργο και τον φόβο της πανδημίας” και “να προκαλέσει λαϊκές κινητοποιήσεις τώρα”.

«Λες και η πανδημία είναι λήθαργος κι όχι πραγματικότητα, ο κ. Γεροτζιάφας που είχε προ ημερών περίοπτη θέση στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για το “νέο ΕΣΥ” και τη διαχείριση της πανδημίας στην Ελλάδα, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη φάση για τη δημόσια υγεία στη χώρα μας, καλεί τον κόσμο στο δρόμο. Η ελάχιστη συνεισφορά του ΣΥΡΙΖΑ και των στελεχών του στην κοινή προσπάθεια θα ήταν να σταματήσουν να συμβάλλουν στην μετάδοση του ιού καλώντας σε πορείες και να μην επιδίδονται σε ακτιβισμό που υπονομεύει τα μέτρα. Αλλά δυστυχώς κάνουν ακριβώς το αντίθετο», καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ.

Το σίγουρο είναι ότι το περιστατικό της Νέας Σμύρνης ανέβασε κι άλλο τους τόνους μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, ενώ πλέον αναμένεται με ενδιαφέρον η στάση που θα τηρήσει από εδώ και πέρα η αστυνομία, κατά τη διάρκεια των ελέγχων σε πλατείες.

 





ΠΗΓΗ