«Με μελέτη όλων των προτάσεων, εμπιστοσύνη στο Πολεμικό Ναυτικό και με σύνεση πήραμε αποφάσεις που άλλοι δεν τολμούσαν επί δεκαετίες». Αυτό τονίζει, με ανάρτησή του στο twitter, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

«Μετά την Πολεμική Αεροπορία και τα #Rafale και το Πολεμικό Ναυτικό θωρακίζεται με #Belharra. Ελλάς – Γαλλία – Συμμαχία!» προσθέτει, στην ανάρτησή του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

 

 

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος σε ανάρτησή του στο facebook τονίζει: «Υπέροχα Νέα! Στρατηγική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας. Κτίζουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις του μέλλοντος».

«Μετά τις «Ριπές Ανέμου» (Rafale) έρχεται το «Θεόρατο Κύμα» (Belh@rra). Τα νέα ”Ξύλινα Τείχη” εν πλω για το Πολεμικό Ναυτικό μας» προσθέτει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στην ανάρτησή του. «Όραμα – Οργάνωση – Υλοποίηση. Ο σχεδιασμός προχωρά ”Μεθ′ Ορμής Ακαθέκτου”. Και τα καλύτερα έρχονται… Ελλάς – Γαλλία – Συμμαχία» καταλήγει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Η συμφωνία συνιστά «ιστορική ανακοίνωση» που αποτελεί τεκμήριο μίας «φιλόδοξης ευρωπαϊκής άμυνας», δήλωσε η υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί.

«Πρόκειται για ιστορική ανακοίνωση, που επιβεβαιώνει μία εξαιρετικού χαρακτήρα αμυντική συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες μας», δηλώνει η υπουργός σε ανακοίνωσή της.

«Η ανάπτυξη από την Γαλλία αυτού του εξοπλισμού αιχμής αποτελεί συμμετοχή σε μία φιλόδοξη ευρωπαϊκή άμυνα. Τα πολεμικά ναυτικά μας θα εξοπλισθούν μαζί με αυτές τις πρώτης τάξεως φρεγάτες, σύγχρονα και ισχυρά πολεμικά πλοία», λέει.

«Η επιλογή της Ελλάδας αντιστοιχεί στην βούληση για ισχυρή ευρωπαϊκή κυριαρχία και εκφράζει για μία ακόμη φορά την σφριγηλότητα της διμερούς συνεργασίας μας», καταλήγει η Γαλλίδα υπουργός.

Αναβάθμιση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας με τη Γαλλία, διευρύνοντας παράλληλα την διάθεση των δυο κρατών  για συμπαράταξη,  αμοιβαία συνδρομή και  κοινή δράση σε όλα τα πεδία, σηματοδοτεί η υπογραφή της συμφωνίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για την  άμυνα και στην ασφάλεια στο Παρίσι.

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «δεν αποτυπώνει μόνο αλλά ενισχύει μια πραγματικότητα η οποία είναι γνωστή σε όλους πως οι δύο χώρες μας Ελλάδα και Γαλλία έχουν ήδη αναπτύξει μια πολύ ισχυρή συμμαχική σχέση που ουσιαστικά υπερβαίνει τις υποχρεώσεις της μίας έναντι της άλλης στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ».

Επίσης, ανακοινώθηκε η προμήθεια 3+1 φρεγατών FDI HN (γνωστές και ως Belh@rra) για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό: Ειδικότερα, θα αποκτηθούν τρεις φρεγάτες, με option για άλλη μία, οι οποίες διαθέτουν εξελιγμένο εξοπλισμό αεράμυνας που επιτρέπει την κατάρριψη εναέριων στόχων σε πολύ μεγάλες αποστάσεις, αλλά και βαλλιστικών πυραύλων, ενώ διαθέτουν προηγμένο εξοπλισμό ανθυποβρυχιακού πολέμου. Η πρώτη και η δεύτερη εκ των φρεγατών αναμένεται να παραδοθούν το 2025 και η τελευταία το 2026.





ΠΗΓΗ