Συνάντηση με στελέχη του προγράμματος (JSF PO – Joint Strike Fighter Program Office) για το μαχητικό αεροσκάφος F-35, είχε την Τρίτη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Όπως ανακοινώθηκε, στη συνάντηση συμμετείχε και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζορτζ Τζέιμς Τσούνης. Ο Ν. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι σε συνέχεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, θα ξεκινήσει, άμεσα, η διαδικασία απόκτησης αεροσκαφών F-35, τα οποία θα καλύψουν προβλεπόμενες επιχειρησιακές απαιτήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο ίδιος ανέφερε ότι τα Γενικά Επιτελεία θα προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες, στο πλαίσιο της ισχύουσας διαδικασίας προμήθειας αμυντικών εξοπλισμών.

Κατά τη συνάντηση, προστίθεται στην ανακοίνωση, τονίστηκε ότι η απόκτηση των αεροσκαφών F-35, η οποία θα ενισχύσει, περαιτέρω, την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας και την διαλειτουργικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδος και ΗΠΑ, αντανακλά το στρατηγικό επίπεδο των διμερών αμυντικών σχέσεων.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε εκφράσει την επιθυμία να μπει η χώρα μας στο πρόγραμμα των F-35 και να αγοράσει μία μοίρα, όχι όμως πριν το 2028, όταν θα υπάρχει ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος.

Σημειώνεται πως τον Νοέμβριο, στο πλαίσιο σχετικής ενημέρωσης δημοσιογράφων- παρουσίασης του F-35 (Joint Strike Fighter) o Ντένης Πλέσσας, αντιπρόεδρος Global Pursuits Initiatives της Lockheed Martin Aeronautics στην Αθήνα, είχε πει πως εάν η Ελλάδα αποφάσιζε να προμηθευτεί το προηγμένο μαχητικό, η τιμή «fly away» της κάθε μονάδας υπολογίζεται πως θα βρίσκεται κάτω από τα 80 εκατ. δολάρια, περιλαμβανομένων συστήματος αυτοπροστασίας, επιπρόσθετων ατρακτιδίων κ.α.

Ως προς το ελληνικό ενδιαφέρον για το θέμα, το στέλεχος της Lockheed Martin είχε πει πως η Ελλάδα είχε προσκληθεί στο παρελθόν τρεις φορές να εισέλθει στο πρόγραμμα, τονίζοντας ωστόσο ότι επί της ουσίας το θέμα της ενδεχόμενης προμήθειας του F-35 από την Ελλάδα θα άρχιζε από μια νέα σελίδα.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο ένταξής του στο οπλοστάσιο της ΠΑ, είπε πως, πέραν των δυνατοτήτων που παρέχει το μαχητικό από μόνο του, θα λειτουργούσε ως πολλαπλασιαστής ισχύος, καθώς μία ή δύο μοίρες F-35 θα ενίσχυαν σημαντικά, χάρη στις προηγμένες δυνατότητες του τύπου, και τα ελληνικά F-16 και Rafale, δεδομένης της δυνατότητας διαλειτουργικότητας/ συνεργασίας (χωρίς κάποια αύξηση κόστους).

Μεταξύ των κυρίων χαρακτηριστικών του συγκεκριμένου μαχητικού 5ης γενιάς (που, σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα κυριαρχεί στις χώρες του ΝΑΤΟ και της Δύσης γενικότερα για τα επόμενα 40-50 χρόνια) είναι τα stealth χαρακτηριστικά (χαμηλή παρατηρησιμότητα- δυσδιακριτότητα σε ραντάρ και άλλα συστήματα εντοπισμού του αντιπάλου), οι καλύτερες δυνατότητες διεξαγωγής δικτυοκεντρικών επιχειρήσεων (network enabled operations), η «σύντηξη» πληροφοριών (fusion), με μεγάλα πλεονεκτήματα για τον χειριστή, και οι αυξημένες δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου, με παράλληλα αντίστοιχες δυνατότητες με αυτές των αεροσκαφών 4ης γενεάς (ή ανώτερες) σε μεταφορά οπλικού φορτίου και αεροδυναμική συμπεριφορά.





ΠΗΓΗ