Eurokinissi

Πυρκαγιά στην Βόρεια Εύβοια, Κυριακή 8 Αυγούστου 2021. Στιγμιότυπο από το χωριό Γούβες. (EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)

«Αμεσότερη και με μικρότερα βήματα χρηματοδότηση, μέσω προκαταβολής των ποσών» προς πολίτες, νοικοκυριά και επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές προαναγγέλλει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, εν αναμονή των ανακοινώσεων που θα κάνει το απόγευμα ο πρωθυπουργός. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα στείλει δύο πολιτικά μηνύματα, ενώ θα παραπέμψει σε ανακοινώσεις από τους αρμόδιους υπουργούς για την εξειδίκευση των μέτρων για τους πυρόπληκτους: 

Στο πρώτο σκέλος, θα επισημάνει ότι είναι παρήγορο που δεν θρηνούμε σήμερα χαμένες ανθρώπινες ζωές, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως δεν οφείλουμε να λάβουμε σοβαρά υπόψιν την προειδοποίηση της Φύσης για την επερχόμενη Κλιματική Αλλαγή και για τους κινδύνους που την συνοδεύουν. Και σε σχέση με αυτό το τεράστιο πρόβλημα θα παραπέμψει σε περαιτέρω πολιτικό επανασχεδιασμό.

Στο δεύτερο σκέλος, ο πρωθυπουργός θα τονίζει ότι η διαδικασία των ενισχύσεων – αποζημιώσεων θα κινηθεί άμεσα και με απλές διαδικασίες, ανάλογα και με τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας που ήδη σηκώνει το βάρος της πανδημίας, ωστόσο δεν θα αφεθεί αβοήθητος κανένας Έλληνας. 

Eurokinissi

Ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με θέμα τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων και την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών, Δευτέρα 9 Αυγούστου 2021. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

 

Σταϊκούρας: Στήριξη για κάλυψη πρώτων αναγκών και οικοσκευές 

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας υποσχέθηκε από την πλευρά του «αμεσότερη και με μικρότερα βήματα χρηματοδότηση, μέσω προκαταβολής των ποσών» προς τον πολίτη, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές», μιλώντας νωρίς το πρωί στην ΕΡΤ1.

Πρόσθεσε ότι θα υπάρξουν ειδικές προβλέψεις για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, ενώ υπογραμμίζει ότι «το υπουργείο Οικονομικών καταρχήν έχει διασφαλίσει τον δημοσιονομικό χώρο για να μπορούν να υπάρξουν παρεμβάσεις, καθώς και τους πόρους για να γίνει η χρηματοδότηση αυτών των παρεμβάσεων. Ταυτόχρονα έχουμε σχεδιάσει και δρομολογούμε τους μηχανισμούς για την ταχύτατη εκταμίευση πόρων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις τα οποία έχουν πληγεί».

Ο υπουργός Οικονομικών μίλησε για ειδική πρόβλεψη σχετικά με τους αγρότες. Οι αποζημιώσεις για πρώτες ανάγκες για οικοσκευές εκταμιεύονται και θα φθάνουν μέχρι και τις 6.000 ευρώ για κάθε νοικοκυριό.

Ειδικότερα, σε σχέση με τις αποζημιώσεις, δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι προβλέπεται:

– Παροχή στεγαστικής συνδρομής για αποκταστάσταση κτιρίων
– 80% δωρεάν κρατική αρωγή και 20% δανειοδότηση με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου με συγκεκριμένες προβλέψεις για άμεση εκταμίευση πόρων
– Επιχορήγηση επιχειρήσεων

Παράλληλα, μέσω του συστήματος προκαταβολών προβλέπονται αναστολές για 6 μήνες των φορολογικών – ασφαλιστικών υποχρεώσεων και αντίστοιχο πάγωμα για ενήμερους δανειολήπτες. Πάντως, δεδομένου ότι γίνεται λόγος για «πάγωμα» δεν αναμένεται κάποιας μορφής διαγραφή χρεών.

Από το υπουργείο Οικονομικών γίνεται επίσης σχεδιασμός για επιδότηση ενοικίου, πρόβλεψη για αναστολές σε εργαζόμενους και χρηματοδότηση μέσω του ΕΛΓΑ για τυχόν δικαιούχους. 
Στις κυβερνητικές ανακοινώσεις και με στόχο την αποτροπή ανάλογης έκτασης καταστροφών στο μέλλον, αναμένεται να προστεθεί μεγάλη οικονομική ενίσχυση για την αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας, θα διατεθούν για την αναδάσωση 224 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ 110 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για αντιπλημμυρικά έργα και αντιπυρικές ζώνες.

 

Άρχισε η καταγραφή ζημιών στην Αττική

Δύο θέματα αναδεικνύει, με ανάρτησή του στο facebook, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος: Πρώτον, ότι τα κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών καταγράφουν ήδη τις ζημιές σε κτίρια στις πυρόπληκτες περιοχές και δεύτερον, ότι οι πολίτες που έχουν ανάγκη στέγασης μπορούν να καλούν στον τηλεφωνικό αριθμό 1135.

Αναλυτικά, η ανάρτηση του κ. Σκέρτσου έχει ως εξής: «Τα κλιμάκια των μηχανικών του υπουργείου Υποδομών βρίσκονται ήδη στις πυρόπληκτες περιοχές για την καταγραφή των ζημιών που προκάλεσαν σε κτίρια και κατοικίες οι πυρκαγιές της περασμένης εβδομάδας.

Θυμίζουμε ότι όλοι οι πολίτες που αναγκάστηκαν να εκκενώσουν κατοικίες και οικισμούς μπορούν να καλούν το 1135 προκειμένου να λάβουν οδηγίες για την προσωρινή φιλοξενία τους σε ξενοδοχεία που έχουν μισθωθεί από το Δημόσιο. Ήδη, σε αυτό το πλαίσιο, περισσότεροι από 1.500 πυρόπληκτοι έχουν λάβει προσωρινή στεγαστική συνδρομή».





ΠΗΓΗ