Δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο χαλάρωσης των μέτρων για την Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνεια, ξεκαθάρισε ο Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Ξέρουμε πια πως η επιδείνωση μπορεί να επέλθει πολύ εύκολα σε μικρό χρονικό διάστημα, ενώ η πτωτική πορεία έχει πολύ μικρότερο ρυθμό. Και αυτό επιβάλλει να συνεχίσουμε με ακόμη μεγαλύτερη προσοχή – τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων – να τηρούμε σχολαστικά τα μέτρα που ισχύουν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας. Όπως διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, θα συνεχιστεί η άμυνα, δηλαδή η προσπάθεια περιορισμού της μεταδοτικότητας του ιού, ενώ από χθες εφαρμόζεται και σύστημα αντεπίθεσης, καθώς ξεκίνησαν και στη χώρα μας οι εμβολιασμοί. Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, ο ρυθμός εμβολιασμού αναμένεται να επιταχυνθεί από τον Φεβρουάριο και μετά και καθοριστικό ρόλο σε αυτό θα έχει η Ε.Ε. και τα συμβόλαια προαγοράς εμβολίων, καθώς και η διαθεσιμότητα που θα υπάρξει από πλευράς εταιρειών, ενώ παράλληλα έδωσε διευκρινίσεις για το πως μπορούν οι πολίτες να εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους για τον εμβολιασμό και να κλείνουν ραντεβού για να κάνουν το εμβόλιο: «Κάθε πολίτης θα μπορεί να ελέγξει εάν ανήκει σε κάποιες από τις ομάδες προτεραιότητας, είτε εισάγοντας τον ΑΜΚΑ και το Ονοματεπώνυμό του στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr και τη web/mobile εφαρμογή, είτε αποστέλλοντας γραπτό μήνυμα (SMS) στον αριθμό 13034. Οι πολίτες που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα θα έχουν τη δυνατότητα να κλείσουν ραντεβού με επίσκεψη στα Κ.Ε.Π. ή τα φαρμακεία», εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σχετικά με το σταδιακό άνοιγμα της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα των σχολείων και ανακοίνωσε ότι εντός της εβδομάδας θα γίνει συνάντηση της Υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως με την Επιτροπή των ειδικών, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για το άνοιγμα της εκπαίδευσης μετά τις 7 Ιανουαρίου. Άρα τις επόμενες ημέρες αναμένονται σχετικές ανακοινώσεις. Επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν απέκλεισε την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, ανάλογα με τα επιδημιολογικά φορτία κάθε περιοχής. Η τελική απόφαση για κάτι τέτοιο θα κριθεί από τις εισηγήσεις των ειδικών.

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στο θέμα της στήριξης που παρέχει η κυβέρνηση σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους, κάτι που όπως είπε θα συνεχίσει να κάνει όσο συνεχίζονται τα περιοριστικά μέτρα, στο θέμα της τουρκικής προκλητικότητας και στις ενέργειες της κυβέρνησης, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το 2021 θα είναι έτος ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.    





ΠΗΓΗ