LOUISA GOULIAMAKI via Getty Images

Τονίζοντας αρκετές φορές ότι η χώρα είναι σε πόλεμο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στις ενέργειες που γίνονται για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορονοϊού και στην στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ο Στέλιος Πέτσας μπορεί να ξεκαθάρισε ότι τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «όλο το 2020 είναι διαφορετικό», απέφυγε όμως να αναφερθεί στα μέτρα που μελετά η κυβέρνηση για την εορταστική περίοδο. Αν για παράδειγμα θα υπάρξει όριο ατόμων σε κάθε σπίτι. «Πρέπει να προσαρμοστούμε στον πόλεμο κατά της πανδημίας», αρκέστηκε να πει, εξηγώντας ότι αυτή την εβδομάδα –την οποία χαρακτήρισε κρίσιμη- η κυβέρνηση προσδοκά να ξεκινήσει η σταδιακή μείωση των κρουσμάτων και υπογράμμισε ότι αφού γίνει η αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων από τους ειδικούς και η εισήγηση τους προς την κυβέρνηση, η οριστική απόφαση για το τι θα γίνει μετά την 30η Νοεμβρίου θα ληφθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Όπως είπε ο κ. Πέτσας, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η ηλικιακή ομάδα των 40-65 παρουσιάζει σταθερά την μεγαλύτερη επίπτωση και ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα των 19-39 που δείχνει σημεία σταθεροποίησης. Και όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, ο ιός πέρασε στις αρχές του Νοέμβρη από την ομάδα των 20άρηδων–30άρηδων, στις μεγαλύτερες γενιές και η εξάπλωσή του συντηρείται στους κόλπους των οικογενειών.

«Τώρα λοιπόν, περισσότερο από ποτέ, είναι ανάγκη να ελαχιστοποιήσουμε τις επαφές με τους μεγαλύτερους των οικογενειών μας και να τους βοηθήσουμε  να περάσουν την περίοδο του lockdown με μεγαλύτερη ασφάλεια», ήταν το καμπανάκι που έκρουσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας παράλληλα τη μεγάλη πίεση που δέχεται το ΕΣΥ ενώ αναφέρθηκε και στην επίταξη δύο ιδιωτικών κλινικών της Θεσσαλονίκης, στην οποία προχώρησε πριν από λίγες ημέρες η κυβέρνηση.

«Έχουμε πόλεμο και κάνουμε τα πάντα για να κρατήσουμε όρθιο το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Οφείλουμε ωστόσο στις δύσκολες αυτές ώρες, να μην ξεχνάμε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας στέκεται όρθιο χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών, των νοσηλευτών, του προσωπικού και των διοικήσεων των νοσοκομείων που με υπευθυνότητα, ψυχραιμία και αυτοθυσία δίνουν καθημερινές μάχες στην πρώτη γραμμή του πολέμου», ήταν η τοποθέτηση του κ. Πέτσα για το ΕΣΥ, ενώ δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι μόλις οκτώ γιατροί από τον ιδιωτικό τομέα ανταποκρίθηκαν μέχρι τώρα στο κάλεσμα του Υπουργείου Υγείας.

«Αναμένουμε αύξηση θανάτων-διασωληνωμένων και σημαντική πίεση στο σύστημα Υγείας τις επόμενες δύο ημέρες» απάντησε, ερωτηθείς σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Μίλησε για περισσότερες από 1.230 κλίνες ΜΕΘ τώρα, έναντι 557 επί ΣΥΡΙΖΑ. Όπως είπε, στη Θεσσαλονίκη λειτουργούσαν στις 23 Οκτωβρίου 34 ΜΕΘ Covid και τώρα είναι περισσότερες από 200. Παράλληλα, από 490 οι απλές κλίνες Covid, έχουν γίνει πάνω από 1.500.

Σχετικά για τα εμβόλια που θα κυκλοφορήσουν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι όλα δείχνουν πως η ημέρα της απελευθέρωσης από την πρωτόγνωρη παγκόσμια περιπέτεια έρχεται πιο κοντά.

 

 

Κυβερνητική στήριξη στην Aegean

Ιδιαίτερη αναφορά από τον κ. Πέτσα έγινε στις ενέργειες της κυβέρνησης να στηρίξουν επιχειρήσεις και εργαζόμενους εν μέσω της πανδημίας και προανήγγειλε ότι μέσα στο 2021 άλλα 7,5 δισ. ευρώ θα διατεθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Παράλληλα όμως ανακοίνωσε την απόφαση της κυβέρνησης να στηρίξει την αεροπορική εταιρία Aegean, η οποία επίσης πλήττεται από τις συνέπειες της πανδημίας. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, το Ελληνικό Δημόσιο θα λάβει ειδικά δικαιώματα προαίρεσης (τύπου warrants), για αγορά μετοχών της εταιρίας, τα οποία θα δικαιούται να ασκήσει υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και σε ορισμένο  χρονικό διάστημα. Το συνολικό ύψος της κρατικής στήριξης αναμένεται να διαμορφωθεί στα 120 εκατ. ευρώ, ενώ προβλέπεται ιδιωτική συμμετοχή κατά το ήμισυ της κρατικής ενίσχυσης, δηλαδή ύψους 60 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα με τα 120 εκατ. ευρώ του Κράτους, η οποία θα προέλθει από τους μετόχους της Aegean.





ΠΗΓΗ