Ο πρωθυπουργός προσέρχεται στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, η οποία αρχίζει σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο, με στόχο να υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση στο πρόβλημα των ανατιμήσεων στην ενέργεια.
Το στίγμα των θέσεων που θα εκφράσει το έδωσε και κατά την τοποθέτηση στη Βουλή, όταν τόνισε ότι η ενεργειακή κρίση είναι πρόβλημα πανευρωπαϊκό. «Για αυτό και η ελληνική πρόταση για τον έλεγχο της χονδρικής τιμής του φυσικού αερίου βρίσκεται ήδη στην ατζέντα των συζητήσεων στο αυριανό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Και σε αυτό συμφωνούμε με πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, εσχάτως και το Βέλγιο. Βλέπω σταδιακά να ωριμάζει σε όλη την ήπειρο η ανάγκη για δραστικές παρεμβάσεις στη λειτουργία των αγορών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η αγορά πρέπει να επανέλθει στον πραγματικό της ρόλο, που δεν είναι άλλος από το να καθορίζονται οι τιμές με βάση τους κανόνες της προσφοράς και της ζήτησης. Και για να επιτευχθεί αυτό, απαιτούνται αρχικά στοχευμένες πολιτικές από την Ε.Ε.
Το πρώτο βήμα που μπορεί να γίνει, σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, είναι η κοινή αγορά και η κοινή αποθήκευση φυσικού αερίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Απώτερος στόχος είναι η σταδιακή απεξάρτηση της Ε.Ε. από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Ο πρωθυπουργός γνωρίζει καλά ότι για την εκπόνηση και υλοποίηση ενός ευρωπαϊκού σχεδίου αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης απαιτούνται προσεκτικά αλλά και χρονοβόρα βήματα. Όπως εξήγησε και χθες από το βήμα της Βουλής, «αρκεί μία χώρα να διαφωνήσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για να μην υλοποιηθεί οποιαδήποτε τολμηρή πρόταση μπορεί να έχουν εισηγηθεί οι υπόλοιπες 26. Δεν ξεχνώ όμως επίσης ότι τελικά η πρότασή μας για το Ταμείο Ανάκαμψης έγινε δεκτή, αλλά χρειάστηκαν τέσσερις μήνες εντατικών ζυμώσεων σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο».
Κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής είναι δεδομένο ότι η ελληνική πλευρά θα επαναλάβει την στήριξη της απέναντι στην Ουκρανία και την σύμφωνη γνώμη της για την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία.