via Associated Press
Τα κατεχόμενα εδάφη στην Κύπρο θα είναι το επόμενο μέλος του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών; Αυτή είναι η επιθυμία [1[ του τούρκου προέδρου και υποδηλώνει όχι τις μύχιες αλλά τις ειλικρινείς και εμφανείς επιδιώξεις της Άγκυρας για την διεθνή αναβάθμιση του status της λεγόμενης Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) στην κατεύθυνση της επιδίωξης για λύση δύο κρατών στο Κυπριακό.
Την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου, στην Κωνσταντινούπολη ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 8ης Συνόδου των κρατών του Τουρκικού Συμβουλίου (Turkic Council), στην οποία συμμετείχε και ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτωρ Ορμπάν, η χώρα του οποίου έχει το καθεστώς του παρατηρητή.
Στη συνάντηση των επτά ηγετών (Τουρκίας, Ουζμπεκιστάν, Αζερμπαϊτζάν, Καζακστάν, Κιργιζίας (Κιργιστάν), Ουγγαρίας και Τουρκμενιστάν) αποφασίστηκε η μετονομασία της ένωσης του Τουρκικού Συμβουλίου [2] των τουρκόφωνων κρατών σε Οργανισμό Τουρκικών Κρατών ( Organization of Turkic States) αλλά και η στενότερη συνεργασία τους με τα κατεχόμενα εδάφη στην Κύπρο, που αποτελούν , όπως είπε ο Ταγίπ Ερντογάν «αναπόσπαστο μέρος του Τουρκικού Κόσμου».
Ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε τους συνδαιτημόνες του να υποστηρίξουν την άρση της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων και μάλιστα φάνηκε σίγουρος για την συνδρομή των άλλων έξι ηγετών λέγοντας πως έχει «απόλυτη εμπιστοσύνη στην ανεκτίμητη υποστήριξή (τους) για τη χαλάρωση της απομόνωσης και του εμπάργκο που έχει επιβληθεί στους Τουρκοκύπριους». Το εάν η «άρση της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων» αποκτήσει τη φόρμα της επίσημης αναγνώρισης του «ψευδοκράτους» , πράγμα εισέτι δύσκολο και «ακριβό» διπλωματικά για κάθε χώρα που θα το τολμήσει, θα φανεί τις επόμενες ημέρες. Την ερχόμενη Δευτέρα (15/11) εξάλλου συμπληρώνονται 38 χρόνια από την παράνομη ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της παράνομης και ψευδεπίγραφης Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου. [3]
Η τακτική της Τουρκίας δείχνει ευφυής: Η «ανύπαρκτη» (;) για τα Ηνωμένα Έθνη ΤΔΒΚ (αποκτώντας αρχικά το status του παρατηρητή και στη συνέχεια αυτή του πλήρους μέλους του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών (Organization of Turkic States), θα κερδίσει την έμμεση αναγνώριση της κρατικής της οντότητας από έξι χώρες [4] οι οποίες είναι μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) αλλά ταυτοχρόνως ορισμένες από αυτές είναι και μέλη Οργανισμών με ιδιαίτερη διεθνή παρουσία και βαρύτητα όπως το ΝΑΤΟ (Τουρκία και Ουγγαρία) αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ουγγαρία).
Ταυτόχρονα, η κίνηση αυτή δεν δημιουργεί νομικές δεσμεύσεις που θα προκαλούσαν σοβαρή βλάβη ή θα εξέθεταν αρνητικά τα έξι κράτη [5] που θα αποδεχθούν «εμμέσως» και θα αναγνωρίσουν τα κατεχόμενα, αντίθετα με αυτό που θα συνέβαινε στην περίπτωση που η αναγνώριση της ΤΔΒΚ γινόταν με επίσημο τρόπο από κάθε μια χώρα ξεχωριστά.
1. Ήδη, ο Τ.Erdogan προέβη σε πρόσκληση προς τα κατεχόμενα και ο τίτλος της είδησης στο TRTWorld είναι αποκαλυπτικός των τουρκικών προθέσεων : «Erdogan calls for Turkish Cypriot membership in Turkic Council»
2. Το Τουρκικο Συμβούλιο (Turkic Council) ιδρύθηκε το 2009
3. (HuffPost/ Το Κυπριακό και η «αναγνώριση» της «ΤΔΒΚ» δια …αντιπροσώπων / https://www.huffingtonpost.gr/entry/to-kepriako-kai-e-anaynorise-tes-tdvk-dia-antiprosopon_gr_60f676e6e4b07c153fb86538)
4. Στη 8η Σύνοδο της Κωνσταντινούπολης στην ομάδα του Organization of Turkic States (OTS) εντάχθηκε , με το καθεστώς του παρατηρητή, και το Τουρκμενιστάν οπότε αυτή πλέον περιλαμβάνει 7 μέλη: Τουρκία, Αζερμπαϊτζαν, Ουζμπεκιστάν, Κυργιστάν, Καζακστάν (πλήρη μέλη) και Ουγγαρία και Τουρκμενιστάν (παρατηρητές).
5. Με τον τρόπο αυτό θα παραβίαζαν αποφάσεις του ΟΗΕ και θα εκτίθεντο στα μάτια της διεθνούς κοινότητας, με δυσανάλογο κόστος έναντι του όποιου οφέλους θα ήθελαν να αποκομίσουν.