Μια σειρά από 16 χάρτες, όπου απεικονίζονται οι τουρκικές παράνομες μονομερείς ενέργειες και αιτιάσεις έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εξωτερικών, στο πλαίσιο, όπως αναφέρεται, μιας προσπάθειας « βαθύτερης κατανόησης από το ευρύτερο κοινό του τουρκικού αναθεωρητισμού», ενώ ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιδόθηκε σε νέο κρεσέντο εμπρηστικών δηλώσεων, καλώντας την Ελλάδα να σταματήσει τη «στρατιωτικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου που έχουν αποστρατιωτικοποιημένο status» και εκτοξεύοντας νέες απειλές.

Ο Τούρκος πρόεδρος, με φόντο τουρκική αποβατική άσκηση,εξαπέλυσε νέες απειλές, λέγοντας πως «δεν αστειεύεται» ως προς τη «στρατιωτικοποίηση των νησιών», και προσθέτοντας πως κάποιοι Έλληνες πολιτικοί προσπαθούν να παραμείνουν επίκαιροι με «λόγια και πράξεις που είναι μακριά από την πραγματικότητα, αντίθετα στη λογική και στον νόμο».

«Δεν θα φτάσετε πουθενά με αυτό» είπε, απευθυνόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Όπως ισχυρίστηκε, η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει τα «δικαιώματά της» στο Αιγαίο και δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει «δικαιώματα που προκύπτουν από διεθνείς συμφωνίες όσον αφορά στον εξοπλισμό των νησιών». Επίσης, σε αντίστοιχα προκλητικό τόνο, κάλεσε την Αθήνα να απέχει από «όνειρα, ενέργειες που θα έχουν κακό τέλος, όπως έναν αιώνα πριν…συνέλθετε»– ενώ ισχυρίστηκε πως η Ελλάδα (ο Έλληνας πρωθυπουργός) ενεργεί σαν να κάνει «τουριστικές αποβάσεις» στα νησιά. Παράλληλα, υποστήριξε ότι η Τουρκία «δεν παραβιάζει τα δικαιώματα και τους νόμους κανενός, μα ούτε επιτρέπει την παραβίαση των δικών της δικαιωμάτων και νόμων», ενώ είπε ότι η χώρα του θα συνεχίσει τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στη Μαύρη Θάλασσα και στην ανατολική Μεσόγειο.

Οι χάρτες που έδωσε στη δημοσιότητα το ΥΠΕΞ ξεκινούν από το status quo που είχε κατοχυρωθεί με τις Συνθήκες της Λωζάννης (1923) και των Παρισίων (1947). Στη συνέχεια προβάλλονται οι τουρκικές αξιώσεις, όπως αυτές ξεκίνησαν με τις παράνομες αδειοδοτήσεις της κρατικής τουρκικής εταιρείας πετρελαίου (ΤΡΑΟ) για εξερεύνηση κοιτασμάτων πετρελαίου σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο Βόρειο Αιγαίο το 1973, συμπεριλαμβάνουν, όπως σημειώνεται, «την προσπάθεια υφαρπαγής από την Ελλάδα της ευθύνης για έρευνα και διάσωση στο μισό Αιγαίο τη δεκαετία του ’80, τη θεωρία των “γκρίζων ζωνών” τη δεκαετία του ’90, την κλιμάκωση με νέες άδειες στην Ανατολική Μεσόγειο, την αποδοχή ως επισήμου δόγματος της “Γαλάζιας Πατρίδας”, το “τουρκο-λιβυκό μνημόνιο” και φθάνουν μέχρι την τουρκική θεωρία περί του καθεστώτος αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου».

«Οι ανωτέρω χάρτες τεκμηριώνουν την έκταση του τουρκικού αναθεωρητισμού με σκοπό την ανατροπή του status quo, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, απειλώντας την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή μας» καταλήγει η ανακοίνωση.





ΠΗΓΗ