Η Ελλάδα θα μπορούσε και αυτή να προβεί σε απελάσεις Ρώσων διπλωματών, στο πλαίσιο μιας συμβολικής κίνησης η οποία θα έστελνε ξεκάθαρο μήνυμα αντίθεσης στον πόλεμο, πρότεινε ο Ουκρανός πρέσβης στην Αθήνα, Σεργίι Σουτένκο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Πέμπτη.
Ο κ. Σουτένκο κάλεσε την Ελλάδα να κοιτάξει την «εμπειρία» άλλων χωρών που έχουν προβεί σε αντίστοιχες κινήσεις και να εξετάσει το ενδεχόμενο να ακολουθήσει το παράδειγμά τους, προχωρώντας σε απελάσεις διπλωματών (έστω στρατιωτικών ακολούθων) σε ένδειξη «αλληλεγγύης και πολιτικής βούλησης» ως προς την αντίθεσή της στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Ως προς τις εξαγγελίες του Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκου Δένδια, πως θα συνοδεύσει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Μαριούπολη, επιδοκίμασε την κίνηση, τόνισε ωστόσο πως «πρώτα έρχεται η ασφάλεια», σημειώνοντας πως, πέρα από την ουκρανική πλευρά, πρέπει να υπάρξουν εγγυήσεις ασφαλείας και από τη ρωσική- χαρακτηρίζοντας τις ρωσικές υποσχέσεις και δεσμεύσεις για τη Μαριούπολη ως «μεγάλα ψέματα» και προσθέτοντας χαρακτηριστικά πως «φοβάμαι ότι (οι Ρώσοι) μπορεί να κάνουν ό,τι μπορούν για να εμποδίσουν αυτό το κονβόι…καθώς αυτά που μπορεί να δει ο κ.Δένδιας ενδεχομένως να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τις πεποιθήσεις του…δεν θέλουν να βγει έξω η αλήθεια». Παρόλα αυτά, τόνισε πως «κάνουμε ό,τι μπορούμε», συμπληρώνοντας πως «θα χαιρόμασταν να δούμε τον κ. Δένδια με το κονβόι».
Μεταξύ άλλων, ο Ουκρανός πρέσβης αναφέρθηκε και στις οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία και τις σχετικές κυρώσεις, λέγοντας πως στις 19 Μαρτίου 9 πλοία είχαν παραλάβει ρωσικό πετρέλαιο, μεταξύ των οποίων και ελληνόκτητα σκάφη, με φορτίο αξίας που αντιστοιχεί σε «60 πυραύλους cruise Kalibr». «Κατανοώ ότι δεν υπάρχει εμπάργκο…μα γιατί Έλληνες πλοιοκτήτες κάνουν “business as usual;» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως αυτά τα «ματωμένα χρήματα» θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εναντίον Ελλήνων στην περιοχή της Μαριούπολης.
Απαντώντας σε ερώτηση της HuffPost Greece ως προς το αν η έκταση της καταστροφής από τους βομβαρδισμούς στη Μαριούπολη καθιστά δυνατή την ανοικοδόμησή της και την επιστροφή των κατοίκων της ή αν πρόκειται για ολοκληρωτική απώλεια, ο Ουκρανός πρέσβης απάντησε κατηγορηματικά πως «όχι, δεν πρόκειται για ολοκληρωτική απώλεια», υπενθυμίζοντας τις δεσμεύσεις του προέδρου Ζελένσκι πως ό,τι καταστραφεί θα ξαναχτιστεί. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Σουτένκο επαίνεσε την ανακοίνωση πως η Ελλάδα θα αναλάβει την ανοικοδόμηση του μαιευτηρίου της πόλης, προσθέτοντας ωστόσο ότι «πιστεύω ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να κάνει περισσότερα για την αποκατάσταση της Μαριούπολης»- ενώ τόνισε πως αυτή η ιστορικής σημασίας πόλη θα ξαναχτιστεί και θα αποκατασταθεί και μάλιστα «με ρωσικά χρήματα», από τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν «παγώσει» στο πλαίσιο των κυρώσεων: «Η Ρωσία πρέπει να πληρώσει ακριβά» υπογράμμισε.
Ως προς τη στρατιωτική βοήθεια προς τη χώρα του από άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ο Ουκρανός πρέσβης τόνισε πως «για να προστατέψουμε τις πόλεις, χρειαζόμαστε συστήματα αεράμυνας…είναι το κλειδί». Ερωτηθείς για το αν υπήρξε τέτοιο αίτημα και προς την Ελλάδα (η οποία διαθέτει ρωσικής/σοβιετικής προέλευσης συστήματα αεράμυνας τύπων S-300, TOR-M1 και OSA-AK, γνωστά και ως SA-8), απάντησε θετικά, σημειώνοντας ότι δεν υπήρξε εστίαση σε κάποιον τύπο, μα «σε όλο το πακέτο συστημάτων αεράμυνας, οποιουδήποτε τύπου»- όπως έγινε εξάλλου και σε άλλες χώρες που διαθέτουν συστήματα τα οποία μπορεί να χειριστεί ο ουκρανικός στρατός.
Ερωτηθείς για το πώς αξιολογείται από τη χώρα του η στάση της Τουρκίας ως προς τον πόλεμο που είναι σε εξέλιξη, είπε πως «θα ήθελα να δω την Τουρκία να κάνει περισσότερα…μα εκτιμώ τα συστήματα (που έχει πουλήσει η Τουρκία στην Ουκρανία, μεταξύ των οποίων τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB-2), και την πολιτική στήριξη».
Ως προς τον έναν μήνα από τη έναρξη της ρωσικής εισβολής, ο κ. Σουτένκο είπε ότι οι Ουκρανοί «αντιστέκονται, μα επίσης χάνουν ζωές, στρατιωτών και αμάχων», ενώ δήλωσε σοκαρισμένος από αυτά που χαρακτήρισε ως ψέματα από πλευράς της Ρωσίας πως δεν στοχοποιούνται άμαχοι και πολιτικές υποδομές. Σε αυτό το πλαίσιο επανέλαβε την έκκληση του προέδρου Ζελένσκι προς όλο τον κόσμο για διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις στο όνομα της ειρήνης, προς υποστήριξη της Ουκρανίας, για τον τερματισμό του πολέμου. Επίσης, αναφερόμενος στις ρωσικές πρακτικές, είπε πως «φοβούνται τις απώλειες…φοβούνται να τις αναφέρουν στην ηγεσία τους», και για αυτό άλλαξαν τακτικές- ενώ χαρακτήρισε τους ρωσικούς ισχυρισμούς περί «Ναζί» κλπ ως «ψέματα» που εντάσσονται στο πλαίσιο μιας ελλιπώς προετοιμασμένης προσπάθειας στο «μέτωπο» της πληροφόρησης, εκφράζοντας έκπληξη που «κάποιοι ακόμα τα πιστεύουν».