Η κυβέρνηση δεν έχει κρύψει ότι επιθυμεί τη μερική άρση κάποιων περιοριστικών μέτρων, καθώς –όπως ανάφεραν και κυβερνητικά στελέχη- υπάρχει μεγάλη κόπωση στην κοινωνία και απαιτούνται βαλβίδες αποσυμπίεσης δίχως επιδημιολογική επιβάρυνση, τη στιγμή μάλιστα που επιδημιολογικά η χώρα διανύει μία δύσκολη περίοδο.

Για αυτό και είχε προγραμματιστεί για σήμερα η συνεδρίαση των ειδικών, που θα εκτιμούσαν την επιδημιολογική κατάσταση, θα αξιολογούσαν τα μέτρα και θα εξέταζαν πιθανές αλλαγές, ώστε από τη Δευτέρα να ξεκινούσαν και πάλι κάποιες οικονομικές δραστηριότητες.

Όμως τελικά κρίθηκε σκόπιμο η συνεδρίαση αυτή να γίνει την Παρασκευή, καθώς αποφασίσθηκε να δοθεί ορίζοντας μερικών ημερών ώστε οι ειδικοί να έχουν γνώση των σημερινών στοιχείων αλλά και της Πέμπτης πριν αποφασίσουν την όποια εισήγηση τους προς την κυβέρνηση. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όλα είναι στον αέρα, σχετικά με το άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας που είχε υπολογιστεί να ξεκινήσει από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου.

Ο σταθερά υψηλός αριθμός των κρουσμάτων –και μάλιστα με αυξητικές τάσεις- αλλά κυρίως η αφόρητη πίεση που ασκείται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, φαίνεται να οδηγούν στην αναπροσαρμογή του μέχρι χθες σχεδιασμού.

Θα εισηγηθούν οι ειδικοί το μερικό άνοιγμα της αγοράς; Θα ανάψουν το πράσινο φως για άρση κάποιων περιορισμών στις μετακινήσεις, όπως για παράδειγμα του Σαββατοκύριακου; Οι απαντήσεις θα δοθούν την Παρασκευή. Το γεγονός όμως ότι ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ετοιμάζεται να παρουσιάσει το πρόγραμμα ένταξης ιδιωτικών κλινικών στο ΕΣΥ για τη μάχη κατά της πανδημίας, δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, ενώ προβληματισμό προκαλούν και τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων που δείχνουν μεγάλη αύξηση του ιικού φορτίου.

Εάν κάτι μπορεί να ανοίξει από τη Δευτέρα, είναι μόνο κάποιες επαγγελματικές δραστηριότητες που λειτουργούν με ραντεβού, όπως για παράδειγμα τα κομμωτήρια ή τα κέντρα αισθητικής. Πρόκειται για τομείς που και τα μέτρα προστασίας τηρούν αλλά και η λειτουργία τους δεν προκαλεί συνωστισμό. Για όλες τις υπόλοιπες δραστηριότητες, όπως το λιανεμπόριο ή το άνοιγμα των σχολείων, οι αποφάσεις θα ληφθούν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή και ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση των επόμενων δύο ημερών.





ΠΗΓΗ