(AP Photo/Thanassis Stavrakis)
Με 2.422 νέα κρούσματα, 63 θανάτους και 443 ασθενείς διασωληνωμένους, η κατάσταση στη μάχη κατά του κορονοϊού παραμένει δύσκολη, ενώ σύμφωνα με την επιδημιολογική καμπύλη θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες η πίεση στο Σύστημα Υγείας.
Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, γίνεται μεγάλη προσπάθεια να αντέξει το Ε.Σ.Υ. καθώς αυξάνονται και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι νοσηλείες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και για αυτό υπάρχει ετοιμότητα και για διακομιδές ασθενών αλλά και για επίταξη ιδιωτικών κλινικών και θεραπευτηρίων, εφόσον κάτι τέτοιο κριθεί αναγκαίο. Παράλληλα δεν αποκλείεται και η ενεργοποίηση στρατιωτικών νοσοκομείων.
Πάντως από την κυβέρνηση τονίζουν ότι θα γίνει ό,τι χρειαστεί ώστε να υπάρξει σωστή κατανομή της πίεσης σε όλη την Επικράτεια, για να μην προκληθούν περαιτέρω προβλήματα σε περιοχές που είναι ήδη επιβαρυμένες. Το βασικότερο όμως, όπως λένε, είναι να ανακοπεί η διασπορά του κορονοϊού.
Φρένο στη μεταδοτικότητα
Δεν είναι τυχαίο ότι στις δημόσιες τοποθετήσεις τους τα κυβερνητικά στελέχη κάνουν συνεχείς αναφορές στην ανάγκη πιστής εφαρμογής των μέτρων ώστε να μπει «φρένο» στη μεταδοτικότητα και να περιοριστούν τα κρούσματα. «Όσες νέες ΜΕΘ και αν δημιουργηθούν δεν θα είναι αρκετές αν δεν περιοριστεί η διασπορά του ιού», τονίζουν χαρακτηριστικά συνομιλητές του πρωθυπουργού.
Την ίδια ώρα, συνεχίζεται και η μελέτη των επιδημιολογικών δεδομένων, ώστε να υπάρχει δυνατότητα επανασχεδιασμού αν κάτι τέτοιο κριθεί απαραίτητο.
Σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά που εμφανίζει τις τελευταίες ημέρες η επιδημιολογική κατάσταση, παρουσιάζεται μείωση στα κρούσματα σε άτομα ηλικίας 19-39 ετών, εξέλιξη που οι ειδικοί την συνδέουν και με την εφαρμογή του lockdown. Αντίθετα, έχουν αυξηθεί τα κρούσματα στις ηλικίες 40-65, κάτι που, όπως λένε, πιθανόν οφείλεται σε ενδοοικογενειακή μετάδοση.
Την επόμενη εβδομάδα οι αποφάσεις
Με αυτά τα δεδομένα, πάντως, φαίνεται να ενισχύεται όλο και περισσότερο το ενδεχόμενο της παράτασης του lockdown. Οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα, καθώς στο διάστημα που μεσολαβεί θα γίνεται συνεχής μελέτη των στοιχείων ενώ εκτιμάται ότι προς το τέλος της εβδομάδας θα αρχίσει να καταγράφεται πρώτα η σταθεροποίηση των κρουσμάτων και αμέσως μετά η μείωση τους.
Αυτό επισήμανε και ο Στέλιος Πέτσας σε δηλώσεις του (MEGA), ενώ αναφέρθηκε και στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για μία σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας και της κοινωνικής δραστηριότητας.
Όπως εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, εφόσον ξεκινήσει η μείωση των κρουσμάτων μπορεί να γίνει και ένας πρώτος σχεδιασμός για την άρση των περιοριστικών μέτρων, θέτοντας ως προτεραιότητα το άνοιγμα των σχολείων. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει το λιανεμπόριο και σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, τελευταία θα ανοίξει η εστίαση. Άρα το άνοιγμα θα γίνεται σε διάφορες φάσεις, ενώ δεν αποκλείεται να είναι διαφορετικής ταχύτητας από περιοχή σε περιοχή.
Η κατάσταση θα επαναξιολογηθεί τέλος της εβδομάδας και αρχές της επόμενης και ανάλογα με τις εισηγήσεις των ειδικών θα ληφθούν οι αποφάσεις. Για την ώρα, το πιο πιθανό είναι να υπάρξει παράταση του lockdown για λίγες ημέρες -τουλάχιστον για τις πιο επιβαρυμένες περιοχές- και με την συμπλήρωση του πρώτου δεκαήμερου του Δεκεμβρίου να ξεκινήσει σταδιακά η άρση κάποιων περιοριστικών μέτρων.