Το θέμα των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας συζητείται στο δείπνο των ηγετών των χωρών της ΕΕ, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ- με διπλωματικό αγώνα να είναι σε εξέλιξη για το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων.
Χώρες της ΕΕ αντιδρούν στο ενδεχόμενο σκληρών κυρώσεων στην Τουρκία: Σε αυτή την ομάδα ανήκουν η Γερμανία, η Ισπανία, η Μάλτα, η Ιταλία, η Ουγγαρία και η Πολωνία, παρά το ότι η Άγκυρα δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της ως προς τον τερματισμό της προκλητικής της στάσης. Σε αυτό το πλαίσιο επιδιώκεται να μην υπάρξει ιδιαίτερα σκληρή τιμωρία, μα να αφορά σε φυσικά πρόσωπα και εταιρείες που εμπλέκονται στις ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο.
«Θα εργαστούμε για να βελτιώσουμε το προσχέδιο των συμπερασμάτων. Δυστυχώς, υπάρχουν ακόμα και σήμερα χώρες που δεν θέλουν καθόλου κυρώσεις για την Τουρκία. Για μας διακυβεύεται η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Μητσοτάκης από Βρυξέλλες για Τουρκία: To διακύβευμα της Συνόδου είναι η αξιοπιστία της Ε.Ε.
Μετά τη συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, αποφάσισε να διακοπεί η συζήτηση για το κλίμα για να προηγηθούν τα θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Για ξεκάθαρη θέση της Γαλλίας έκανε λόγο ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, προσερχόμενος στη Σύνοδο, σημειώνοντας ότι «θα υπερασπιστούμε την κυριαρχία των κρατών της ΕΕ και τη σταθερότητα ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στο σύνολο της περιοχής, που σημαίνει Ανατολική Μεσόγειο, Βόρεια Αφρική, Μέση Ανατολή».
Η εκτίμηση της ΕΕ για την Τουρκία δεν είναι θετική, σημείωσε ο ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τονίζοντας ότι «η αξιολόγηση δεν είναι θετική και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Μητσοτάκης από Βρυξέλλες για Τουρκία: To διακύβευμα της Συνόδου είναι η αξιοπιστία της Ε.Ε.
«Θα προσεγγίσουμε την σχέση μας με την Τουρκία και να δούμε με ποιον τρόπο με ενότητα μπορούμε να στείλουμε ξεκάθαρο μήνυμα και να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την υπεράσπιση των ευρωπαϊκών αξιών και των ευρωπαϊκών συμφερόντων» ανέφερε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
Υπέρ της «δυνατότητας στοχευμένων κυρώσεων» στην Άγκυρα τάσσεται ο Βέλγος πρωθυπουργός, Αλεξάντερ Ντε Κρόο, σύμφωνα με την εφημερίδα Nieuwsblad. «Το Βέλγιο υποστηρίζει πάντα μια θετική ατζέντα με την Τουρκία, για διάλογο σχετικά με τις στρατηγικές προκλήσεις και την συνεργασία στον τομέα της μετανάστευσης και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας» ανέφερε ο Ντε Κρόο στη συμβουλευτική επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Την ίδια ώρα, Ευρωπαίος Αξιωματούχος έκανε λόγο για ένα από τα πιο ενδιαφέροντα θέματα της Συνόδου Κορυφής εκφράζοντας την «απογοήτευση» της ΕΕ για τη στάση της ’Αγκυρας και υπογραμμίζοντας ότι «δεν είναι εύκολο να βρεθεί συμφωνία» καθώς υπάρχουν «διαφορετικές απόψεις».
Πάντως, σύμφωνα με το Reuters στο προσχέδιο των συμπερασμάτων αναφέρεται ότι η ΕΕ θα διευρύνει τον κατάλογο των ατόμων και των επιχειρήσεων της Τουρκίας στις οποίες θα επιβληθούν κυρώσεις.
Η Τουρκία, οι σχέσεις της ΕΕ με τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Βrexit και οι κυρώσεις στη Ρωσία αναμένεται να συζητηθούν κατά τη διάρκεια του δείπνου, ενώ κατά την έναρξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι ηγέτες τίμησαν τη μνήμη του Ζισκάρ Ντ’Εστέν.
(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)