Παράταση των υφιστάμενων μέτρων και μετά τις 24 του μήνα ή μερική χαλάρωση τους; Αυτή την εξίσωση καλούνται να λύσουν το μεσημέρι οι ειδικοί και να δώσουν την εισήγηση τους στην κυβέρνηση.

Στη συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας είχε τεθεί το θέμα να αρθούν κάποιοι από τους περιορισμούς και τελικά είχε αποφασισθεί η παράταση τους, με προοπτική αυτή η άρση να εξεταστεί σήμερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πλεύρης: Υπάρχει συναντίληψη να κλείσουμε 20-25 ημέρες, αν αποφασιστεί παράταση θα είναι για μια εβδομάδα

Όμως, μετά τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών, αυξήθηκε η επιφυλακτικότητα σε μέλη της Επιτροπής. Αυτό που προβληματίζει ιδιαίτερα δεν είναι ο αριθμός των κρουσμάτων –που παραμένει υψηλός- αλλά οι λεγόμενοι «σκληροί δείκτες», δηλαδή οι απώλειες ζωών, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι διασωληνώσεις ασθενών. Δευτέρα και Τρίτη οι νεκροί ξεπέρασαν τους 100 ανά ημέρα -101 προχθές και 106 χθες- ενώ παραμένουν διασωληνωμένοι 673 ασθενείς. Αυτό σημαίνει ότι η πίεση προς το ΕΣΥ συνεχίζει να υφίσταται, παρά τις κάποιες εκτιμήσεις για υποχώρηση της πανδημίας. Η μετάλλαξη Όμικρον μεταδίδεται ταχύτατα ενώ παραμένει ενεργή και επικίνδυνη η μετάλλαξη Δέλτα.

Όλα τα παραπάνω θέτουν νέα δεδομένα στην ανάλυση των στοιχείων που θα κάνουν οι ειδικοί και δεν θα είναι έκπληξη αν τελικά η εισήγηση τους θα είναι να παραταθούν οι περιορισμοί για ακόμη μία εβδομάδα, δηλαδή μέχρι το τέλος του μήνα.

Πάντως σε περίπτωση που εξεταστεί η χαλάρωση κάποιων μέτρων, αυτή θα σχετίζεται με την άρση της απαγόρευσης της μουσικής στην εστίαση και την αύξηση της χωρητικότητας των φιλάθλων στα γήπεδα. Υπάρχουν εισηγήσεις και για τα δύο, όμως οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν το μεσημέρι, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, καθώς θα υπάρχει και μία ασφαλέστερη εκτίμηση για τον αριθμό κρουσμάτων, νεκρών και διασωληνωμένων για σήμερα Τετάρτη.

Από την κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι θα περιμένουν τις εισηγήσεις της Επιτροπής και αναλόγως θα αποφασίσουν. Εκεί όμως που αισθάνονται δικαιωμένοι στο κυβερνητικό επιτελείο, είναι στο θέμα της υποχρεωτικότητας στον εμβολιασμό για τους πολίτες άνω των 60 ετών καθώς και στην επαναλειτουργία των σχολείων.

Σχετικά με το πρώτο, όπως σημειώνουν από την κυβέρνηση, από τότε που τέθηκε σε εφαρμογή το μέτρο και μέχρι τη λήξη της προθεσμίας, εμβολιάστηκαν περισσότεροι από 208.000 ηλικιωμένους, δηλαδή το 90,2% των πολιτών άνω των 60 ετών έχει εμβολιαστεί. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι τη Δευτέρα 17/1, πρώτη μέρα ενεργοποίησης της διαδικασίας βεβαίωσης προστίμου, επέλεξαν τον εμβολιασμό 4.000 πολίτες 60 ετών και άνω.

Όσο για το άνοιγμα των σχολείων, αυτό έγινε με ασφάλεια τονίζουν κυβερνητικές πηγές. Χθες Τρίτη 18/1, μετά τον οριζόντιο διαγνωστικό έλεγχο 1,6 εκατομμυρίων μαθητών και εκπαιδευτικών, εντοπίστηκαν 8.278 κρούσματα. Από την κυβέρνηση σημειώνουν ότι τα θετικά τεστ τις δύο πρώτες μέρες μετά τη λήξη των διακοπών των Χριστουγέννων ανέρχονταν σε 25.000. «Αυτό σημαίνει ότι την περίοδο που οι σχολικές μονάδες ήταν κλειστές είχαμε περίπου τα τριπλάσια κρούσματα στη μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα σε σύγκριση με την πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας. Η κινδυνολογία ότι με το άνοιγμα των σχολείων θα υπάρξει μαζική διασπορά του ιού μεταξύ των μαθητών διαψεύστηκε στην πράξη», υπογραμμίζουν από την κυβέρνηση.

 





ΠΗΓΗ