Το μεσημέρι αναμένεται η εισήγηση των ειδικών προς την κυβέρνηση σχετικά με τα μέτρα ανάσχεσης του κορονοϊού και κυρίως για τη χρονική τους διάρκεια.

Στις 16 Ιανουαρίου τελειώνει το διάστημα που είχε οριστεί για τους περιορισμούς που ελήφθησαν μέσα στην εορταστική περίοδο και η Επιτροπή στη συνεδρίαση της, μαζί με την επανεκτίμηση της επιδημιολογικής κατάστασης, θα εξετάσει και αν θα δοθεί παράταση στα υφιστάμενα μέτρα- κάτι που αυτή την στιγμή μοιάζει σχεδόν βέβαιο- καθώς συνεχίζεται η επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον.

Για την τελική της εισήγηση η Επιτροπή θα μελετήσει, εκτός από τον αριθμό των κρουσμάτων, που παραμένει υψηλός, τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και την πίεση που ασκείται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Αυτό που προκύπτει από τα μέχρι τώρα δεδομένα είναι ότι η Όμικρον είναι η κυρίαρχη μετάλλαξη με αναλογία διασποράς κατά περίπου 80%, ενώ το υπόλοιπο 20% είναι κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα, η οποία και παραμένει αυτή που προκαλεί βαρύτερη νόσηση.

Πάντως στις ΜΕΘ το ποσοστό των ασθενών που νοσούν βαρύτερα είναι 50% από την Όμικρον και 50% από τη Δέλτα, κάτι που όπως λένε κυβερνητικές πηγές δεν αφήνει περιθώρια για κάποια άρση των τελευταίων μέτρων.

Έγινε κάποια συζήτηση για μία σχετική χαλάρωση των περιορισμών –υπήρξε το σενάριο για επαναφορά της μουσικής στην εστίαση- όμως δεν φαίνεται ότι τελικά θα εφαρμοστεί.

Αυτό πάντως που ξεκαθαρίζουν από την κυβέρνηση είναι ότι θα περιμένουν τις εισηγήσεις των ειδικών και ανάλογα θα αποφασίσουν.

Εφόσον τελικά κριθεί αναγκαία η παράταση των υφιστάμενων μέτρων, πιθανότατα θα ισχύσει για μία ή δύο εβδομάδες ενώ η στρατηγική της κυβέρνησης μπορεί ανά πάσα στιγμή να αλλάξει, ανάλογα με την πορεία της πανδημίας. Οπότε δεν αποκλείεται να εξεταστεί και η πιθανότητα επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για τους πολίτες άνω των 50 ετών. 

Κυβέρνηση: «Δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα χωρίς συνέπειες»

Και αν τα μέτρα παραταθούν από τις 16 Ιανουαρίου και μετά, δεν θα γίνει το ίδιο και με την προθεσμία που έχουν οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών.

Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μη δοθεί επιπλέον χρόνος στους υπόχρεους κάτι που σημαίνει ότι όσοι δεν εμβολιαστούν, από τις 17 του μήνα θα επιβαρύνονται με πρόστιμο 100 ευρώ κάθε μήνα για όσον καιρό παραμείνουν ανεμβολίαστοι.

«Δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα χωρίς συνέπειες, δεν υπάρχει προαιρετική υποχρεωτικότητα» ξεκαθαρίζουν κυβερνητικές πηγές.

Ειδικότερα για το θέμα του προστίμου, εάν κάποιος πολίτης άνω των 60 κάνει την πρώτη δόση μετά τη λήξη της σχετικής προθεσμίας και έως και τη δέκατη πέμπτη ημέρα του μήνα θα επιβάλλεται πρόστιμο 50 ευρώ, ενώ  από τη δέκατη έκτη ημέρα και μετά θα επιβάλλεται το πρόστιμο των 100 ευρώ. Αυτά τα πρόστιμα θα βεβαιώνονται στην εφορία μέσω της ΑΑΔΕ.

Απαλλάσσονται από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό μόνο όσοι έχουν νοσήσει -για διάστημα 90 ημερών από τη νόσηση- καθώς και όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου.

Αυτό που τονίζουν από την κυβέρνηση είναι ότι το μέτρο δεν είναι ποινή, αλλά ένα κίνητρο προφύλαξης, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι 9 στους 10 θανάτους από κορονοϊό αφορούν πολίτες άνω των 60 ετών, 7 στους 10 διασωληνωμένους είναι πολίτες πάνω από τα 60 και 8 στους 10 διασωληνωμένους είναι ανεμβολίαστοι. 

Τέταρτη δόση για τους ανοσοκατασταλμένους

Και ενώ συνεχίζεται η προσπάθεια για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, περίπου 500.000 πολίτες που έχουν εμβολιαστεί με τις τρεις δόσεις θα προχωρήσουν άμεσα και για την τέταρτη.

Πρόκειται για τους ανοσοκατασταλμένους που έχουν συμπληρώσει 3-6 μήνες μετά την τρίτη δόση. Την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για όσους άνοιξε η τρίτη δόση τον Σεπτέμβριο.

Όπως διευκρινίζουν από την κυβέρνηση, η τέταρτη δόση δεν αφορά τον γενικό πληθυσμό, καθώς χρειάζονται μελέτες για να υπάρχει μια καλύτερη εικόνα σε σχέση με την ανοσία που προσφέρουν τα  εμβόλια έναντι της μετάλλαξης Όμικρον ενώ σημειώνουν ότι όπως αποδεικνύεται η τρίτη δόση είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς μειώνει το ενδεχόμενο  βαριάς νόσησης.

 





ΠΗΓΗ