Την Τετάρτη 8 Ιουνίου, ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, θα ενημερώσει τους εκπροσώπους των κομμάτων και τους βουλευτές για την αποστολή ανθρωπιστικού και αμυντικού υλικού στην Ουκρανία. Η ενημέρωση θα περιλαμβάνει και την τελευταία συμφωνία με τη γερμανική πλευρά, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα θα στείλει τεθωρακισμένα στους αμυνόμενους Ουκρανούς, τα οποία θα αντικατασταθούν από καινούρια γερμανικά.

«Σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις για την Ουκρανία με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Τασούλα, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ο κ. Παναγιωτόπουλος ζήτησε τη σύγκληση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής προκειμένου να ενημερωθούν τα μέλη της -και κατ’ επέκταση τα πολιτικά κόμματα- για την αποστολή ανθρωπιστικού και αμυντικού υλικού στη δοκιμαζόμενη από τη ρωσική εισβολή, Ουκρανία. Η ενημέρωση αυτή θα γίνει την επόμενη Τετάρτη 8 Ιουνίου στις 10 το πρωί», ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια του μπρίφινγκ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τις διαβεβαιώσεις που έχουμε λάβει από τη Γερμανία για την τήρηση της συμφωνίας, ξεκαθάρισε ότι «αν δεν έρθουν τα καινούρια, δεν φεύγουν τα παλιά».

«Η αντιμετώπιση της πυρκαγιάς έδειξε ότι είμαστε σε καλό δρόμο»

Σημαντικό μέρος της ενημέρωσης αφιερώθηκε στην πυρκαγιά της Βούλας, μέσα στο Σαββατοκύριακο. Σύμφωνα με τον Γιάννη Οικονόμου, «φέτος είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για τις πυρκαγιές». Όπως είπε κυβερνητικός εκπρόσωπος, «η προετοιμασία αυτή φάνηκε και στην πυρκαγιά στην Γλυφάδα και στη Βούλα, όπου τα μέσα κινητοποιήθηκαν και οι χρόνοι αντίδρασης ήταν εντός των πρωτοκόλλων. Για αυτό και η κατάσταση παρέμεινε εντός ελέγχου και δεν θρηνήσαμε θύματα, ενώ περιορίστηκαν στο ελάχιστο δυνατό οι ζημιές, οι φθορές σε περιουσίες και υποδομές». Ο κ. Οικονόμου εστίασε στο θέμα της κλιματικής κρίσης που κάνει πιο δύσκολες τις συνθήκες αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Για αυτό και χρειάζεται όλοι να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας, τη δουλειά που αναλογεί στον καθέναν αξιοποιώντας όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, ανθρώπινους πόρους, οικονομικούς πόρους, μέσα, υποδομές, θεσμικές δυνατότητες που αποκτήσαμε με τις παρεμβάσεις μας το προηγούμενο διάστημα. Και ταυτόχρονα χρειάζεται και μια μεγάλη κοινωνική πανστρατιά».

Παράλληλα, μετά από ερώτηση σχετικά με το αν ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, ο κ. Οικονόμου κάλυψε απολύτως τον κ. Στυλιανίδη ενώ, απαντώντας ουσιαστικά σε δηλώσεις δημάρχου που υποστήριξε ότι δεν έχει διατεθεί ούτε ένα ευρώ για τη βόρεια Εύβοια μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του περασμένου καλοκαιριού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε με στοιχεία και ποσά στην προετοιμασία που έχει γίνει στη βόρεια Εύβοια. «Θα έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο καλοκαίρι -αυτή είναι η πραγματικότητα- και χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και σκληρή δουλειά στη διάρκεια όλης αυτής της περιόδου, ώστε στο τέλος της περιόδου, που αργεί ακόμη, να μπορούμε να κάνουμε έναν απολογισμό πολύ καλύτερο από την περσινή χρονιά και σαφώς καλύτερο από το μέγεθος των προβλημάτων που η κλιματική κρίση μπορεί να προκαλέσει», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Οικονόμου, τονίζοντας παράλληλα ότι «οι πυρκαγιές δεν σβήνουν με κραυγές και δαιμονοποίηση των αρμοδίων οργάνων, και των ανθρώπων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή όπου συχνά οι προσπάθειές τους είναι ηρωικές και αποδοτικές».

«Δεν θα μπούμε στην τακτική των λεκτικών αντιπαραθέσεων με την Τουρκία»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δέχθηκε ερωτήσεις και για το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας. «Αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα τις προκλήσεις. Δεν θα μπούμε στην τακτική των λεκτικών αντιπαραθέσεων με την Τουρκία», ξεκαθάρισε ο κ. Οικονόμου ενώ εστίασε στις τοποθετήσεις συμμάχων και εταίρων που καταδίκασαν την τουρκική προκλητικότητα. Παράλληλα, χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι η Τουρκία θα εκπροσωπηθεί –πιθανότατα σε επίπεδο υφυπουργού- στην Σύνοδο για τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη.





ΠΗΓΗ