«Πολύ σύντομα θα ανακοινωθεί το νέο πλαίσιο στήριξης. Θα έχει ευρύ χρονικό ορίζοντα και θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα που υπάρχει», τόνισε ο Γιάννης Οικονόμου κατά τη διάρκεια του μπρίφινγκ.

Χωρίς να αποκλείεται αυτές οι ανακοινώσεις να γίνουν τις επόμενες μέρες, το πιθανότερο είναι να γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς μελετώνται ακόμα κάποιες λεπτομέρειες και προφανώς για αυτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν θέλησε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τον σχεδιασμό που κάνει η κυβέρνηση. Αυτό που θεωρείται βέβαιο είναι ότι ο προγραμματισμός προχωρά, ανεξάρτητα από το τι θα πει η ΕΕ για το συγκεκριμένο θέμα. «Θα ανακοινώσουμε ένα νέο πλαίσιο στήριξης της κοινωνίας και των επιχειρήσεων, το οποίο θα απαντά πειστικότατα και δραστικότατα στο πρόβλημα της ακρίβειας στις τιμές ενέργειας», είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Οικονόμου, ενώ έκανε λόγο για ασύστολα ψέματα που ακούγονται συχνά το τελευταίο διάστημα. «Είναι ψέματα ότι οι Έλληνες πληρώνουν πιο ακριβά το ρεύμα από τους υπόλοιπους ευρωπαίους.

Τα στοιχεία τόσο της Eurostat για 2021, όσο και του διεθνούς οργανισμού HEPPI για τον Μάρτιο του 2022 δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι χαμηλότερα στην τιμή λιανικής από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Χαμηλότερα και από χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία που συχνά επικαλείται η Αντιπολίτευση», είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Οικονόμου ενώ άσκησε έντονη κριτική κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Και σε αυτή την κρίση το μόνο που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι να ενισχύει την τοξικότητά του με απίθανα και ασύστολα ψέματα. Προφανώς και τα ψέματα αυτά δεν πρέπει και δεν μπορούν να μένουν αναπάντητα. Όμως για εμάς αντίπαλος είναι οι ανατιμήσεις, είναι η ακρίβεια που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά, είναι οι τιμές που πληρώνουν οι πολίτες και προτεραιότητά μας είναι να δώσουμε δραστικές και εφαρμόσιμες απαντήσεις».

Ξεκίνησε από 1/5 η φετινή αντιπυρική περίοδος

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά τη διάρκεια του μπρίφινγκ έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στην έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, τονίζοντας ότι φέτος η προετοιμασία έχει ξεκινήσει νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, με ευρείες διυπουργικές συσκέψεις να πραγματοποιούνται κάθε εβδομάδα ήδη από τον Ιανουάριο, με συμμετοχή πλήθους συναρμόδιων Υπουργείων, όπως Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, Περιβάλλοντος, Εσωτερικών, Άμυνας, αλλά και της ΕΛ.ΑΣ..

Όπως είπε, στο πλαίσιο των επιπρόσθετων προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας που θα ληφθούν εντάσσεται και η αύξηση της επιτήρησης τόσο από αέρος με εναέριες περιπολίες αεροσκαφών όσο και στο έδαφος, με τον αριθμό των εναερίων μέσων να είναι αυξημένος σε σχέση με πέρυσι.

«Η από αέρος επιτήρηση θα γίνεται κυρίως με AirTractors. Πρόκειται για μικρά αεροσκάφη, τα οποία μπορούν να πετούν με 3 τόνους νερό, είναι ευέλικτα και αξιολογούνται ιδανικά για την ανάγκη της πρώτης παρέμβασης. Πέρυσι είχαμε μισθώσει 6, φέτος θα έχουμε περίπου το διπλάσιο αριθμό», ανακοίνωσε ο Γιάννης Οικονόμου ενώ υπογράμμισε ότι «το Πυροσβεστικό Σώμα ενισχύεται φέτος με 500 δασοκομάντος, 440 δασοπυροσβέστες και 60 δασοπυροσβέστες, δασολόγους, δασοπόνους. Σε συνέχεια της εκπαίδευσής τους, θα είναι επιχειρησιακά διαθέσιμοι από αρχές Ιουνίου, ενώ φέτος το Πυροσβεστικό Σώμα θα ενισχυθεί με συνολικά 4.500 εθελοντές δασοπυροσβέστες, επιπλέον, δηλαδή, 2.500 σε σχέση με πέρυσι».





ΠΗΓΗ