«Παράθυρο» να ισχύσουν νωρίτερα τα μέτρα από τις 3 Ιανουαρίου άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μετά την «έκρηξη» των κρουσμάτων στη χώρα. Όπως έχει γίνει γνωστό από το πρωί, για σήμερα υπάρχει η πρόβλεψη για αριθμό-ρεκόρ που μπορεί να φτάσει τις 20.000 κρούσματα, εξέλιξη που κινητοποίησε την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων η οποία συνεδριάζει εκτάκτως αύριο Τετάρτη (29/12) και σύμφωνα με τον Γιάννη Οικονόμου θα συζητήσει την άμεση ισχύ των μέτρων που ήταν προγραμματισμένα να εφαρμοστούν από τις 3 Ιανουαρίου. «Περιμένουμε τις εισηγήσεις της Επιτροπής για χρονική μετάθεση των μέτρων» ανέφερε συγκεκριμένα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι «παρακολουθούμε καθημερινά τη δυναμική της εξέλιξης των κρουσμάτων και σταθμίζουμε συνεχώς όλα τα δεδομένα. Είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή κριθεί αναγκαίο να παρέμβουμε, στο πλαίσιο των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί στο χρόνο που είναι ο ενδεδειγμένος».

Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, στόχος της κυβέρνησης είναι να αναχαιτιστεί η μετάλλαξη Όμικρον μέσω του περιορισμού της κινητικότητας των πολιτών –ειδικά των νέων- σε εστίες υπερμετάδοσης, όπως τα κέντρα διασκέδασης. «Διαπιστώνεται καθημερινά ότι τα κρούσματα αφορούν κυρίως συμπολίτες μας μικρότερης ηλικίας. Σχεδόν το 75% των νέων κρουσμάτων εντοπίζεται  στις ηλικίες από 18 έως 59 ετών, ιδιαίτερα στις ηλικίες 18 έως 30 ετών. Τα επόμενα 24ωρα βασικός στόχος είναι να μην μεταφερθεί η νοσηρότητα από τις νεότερες ομάδες στις μεγαλύτερες», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με πιθανή οικονομική στήριξη επιχειρήσεων που θα πληγούν από την εφαρμογή των νέων περιορισμών, ο Γιάννης Οικονόμου ανέφερε ότι «αυτή την στιγμή δεν υπάρχει σχεδιασμός οικονομικής στήριξης. Μιλάμε για μέτρα περιορισμένης διάρκειας».

Σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων και την πιθανότητα αλλαγής υγειονομικού πρωτοκόλλου αλλά και την επέκταση της υποχρεωτικότητας για εμβολιασμό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι προχωρά κανονικά ο σχεδιασμός ο οποίος δεν προβλέπει κάποια διαφοροποίηση ούτε στο θέμα της λειτουργίας των σχολείων, ούτε σε διεύρυνση των ορίων ηλικίας που οι εμβολιασμοί είναι υποχρεωτικοί.  

 

 





ΠΗΓΗ