Μιλώντας για μία προσθήκη, για την οποία ενημερώθηκαν την τελευταία στιγμή, αλλά και για μία λανθασμένη και άστοχη συμπερίληψη στην ομιλία του Ουκρανού προέδρου, στελέχη της κυβέρνησης και συνεργάτες του Προέδρου της Βουλής προσπάθησαν να κατευνάσουν τα πνεύματα μετά τον σάλο που προκλήθηκε από εμφάνιση μέλους του τάγματος Αζόφ κατά τη διάρκεια της ομιλίας Ζελένσκι.

Στενός συνεργάτης του Κώστα Τασούλα, εξήγησε στη HuffPost ότι η Βουλή ενημερώθηκε από την ουκρανική πλευρά για την βιντεοσκοπημένη εμφάνιση δύο μαχητών ελληνικής καταγωγής, λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει η σύνδεση με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Όπως είπε, η ελληνική πλευρά είχε άγνοια και για την ταυτότητα των δύο Ουκρανών και για το περιεχόμενο των δηλώσεων τους.

Από το κυβερνητικό επιτελείο, ο Γιάννης Οικονόμου χαρακτήρισε «λανθασμένη και άστοχη» την συμπερίληψη στην ομιλία Ζελένσκι ενός μαχητή του τάγματος Αζόφ, ασκώντας όμως έντονη κριτική και σε μερίδα της αντιπολίτευσης κάνοντας ονομαστική αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα για «εξοργιστική και ανέντιμη στάση της χρήσης αυτού του λάθους» ώστε να δικαιολογήσουν για άλλη μια φορά τη ρωσική εισβολή.

Συγκεκριμένα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δηλώνει: «Ο Πρόεδρος Ζελένσκι, στην ομιλία του στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, περιέγραψε τα δεινά που προκαλεί στον ουκρανικό λαό η ρωσική εισβολή και εστίασε στην ηρωική αντίσταση του λαού του. Η συμπερίληψη στην ομιλία του μηνύματος μέλους του τάγματος Αζόφ ήταν λανθασμένη και άστοχη. Είναι όμως εξοργιστική και ανέντιμη η χρήση αυτού του λάθους από μερίδα της αντιπολίτευσης, με πρωτοστάτη τον κ. Τσίπρα, ώστε να δικαιολογήσουν για άλλη μια φορά τη ρωσική εισβολή. Μια εισβολή που προκαλεί εκτελέσεις αμάχων και ανθρωπιστική καταστροφή. Αν κάτι είναι ντροπή είναι να μην παίρνουν καθαρή θέση. Ντροπή είναι οι ίσες αποστάσεις και η στάση αγγαρείας που κράτησαν σήμερα στη Βουλή. Ήλθε η ώρα των καθαρών απαντήσεων: είναι με τους Ουκρανούς, που μάχονται για την ελευθερία τους, ή με τους εισβολείς του Πούτιν; Άλλη εναλλακτική δεν υπάρχει».

«Ιστορική ντροπή»

Μετά τη βιντεοσκοπημένη εμφάνιση του μέλους του τάγματος Αζόφ οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, Θοδωρής Δρίτσας, Γιάννης Γκιόλιας και Γιώργος Βαρεμένος και ο εκπρόσωπος του Μερα25, Γιώργος Λογιάδης, αποχώρησαν από την αίθουσα σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

«Ιστορική ντροπή» με ευθύνη του πρωθυπουργού, χαρακτήρισε την επίμαχη ομιλία ο Αλέξης Τσίπρας, με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα.

«Η ομιλία μελών του νεοναζιστικού Τάγματος Αζόφ στη Βουλή των Ελλήνων αποτελεί πρόκληση. Την απόλυτη ευθύνη φέρει ο ΠΘ. Μίλησε για ιστορική ημέρα αλλά είναι ιστορική ντροπή. Η αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό είναι δεδομένη. Οι ναζί, όμως, δεν μπορεί να έχουν τον λόγο στη Βουλή» τόνισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

Η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, δήλωσε ότι ότι θα ζητηθούν εξηγήσεις για το θέμα από τον Πρόεδρο της Βουλης, Κώστα Τασούλα. «Ακούσαμε σήμερα με σεβασμό και αλληλεγγύη τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο της Ουκρανίας κ. Ζελένσκι, ο οποίος αντιστέκεται στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας. Από εκεί και μετά, όμως, είναι απαράδεκτο ότι σήμερα στο ελληνικό κοινοβούλιο απευθύνθηκε μαζί με τον Πρόεδρο Ζελένσκι, μέλος του Τάγματος Αζόφ».

«Σήμερα απευθύνθηκε στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου ο Πρόεδρος της Ουκρανίας κ Ζελένσκι. Στο πρόσωπο του Ουκρανού Προέδρου, είδαμε τον ουκρανικό λαό και τα δεινά που υφίσταται από τη βάρβαρη εισβολή της Ρωσίας στη χώρα του και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, που καταδικάσαμε απερίφραστα από την πρώτη στιγμή. Αυτό που μας κατέστη γνωστό στη Διάσκεψη των Προέδρων ήταν η ομιλία του κ Ζελένσκι και μόνο. Το ερώτημα που ευθέως τίθεται είναι αν ο Πρόεδρος της Βουλής γνώριζε και ενέκρινε τις ομιλίες προσώπων που δεν είχαν καμία θεσμική αρμοδιότητα και για τις οποίες δεν υπήρξε καμία ενημέρωση. Η ευθύνη του κ. Προέδρου είναι μεγάλη και εύλογα ζητούνται εξηγήσεις», επισημαίνει σε δήλωση της η Ευαγγελία Λιακούλη, γραμματέας της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ.

«Απόλυτος εξευτελισμός»

Σε ανακοίνωσή του, το ΜέΡΑ 25 τόνισε ότι «είναι αλληλέγγυο στον Ουκρανικό Λαό, όχι στο ναζιστικό Τάγμα Αζόφ! Αυτό που συνέβη σήμερα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο είναι απαράδεκτο, είναι καταδικαστέο, είναι ο απόλυτος εξευτελισμός και συνέβη με την πλήρη κάλυψη και ανοχή του Προέδρου της Βουλής και της Κυβέρνησης αλλά και όλων όσοι παρέμειναν στην αίθουσα.»

«Ντράπηκε και η ντροπή σήμερα στη #βουλή και την ομιλία Ζελένσκι, με τα κόμματα του ΝΑΤΟϊκού τόξου να χειροκροτάνε τους ναζί του τάγματος Αζόφ, επειδή αυτό επιβάλλουν οι ΝΑΤΟϊκές οδηγίες και δεσμεύσεις. Απόλυτη δικαίωση για τη στάση του ΚΚΕ!» τονίζει το ΚΚΕ από τον επίσημο λογαριασμό του στο Τwitter.

Την έντονη δυσαρέσκεια του για την εμφάνιση του μέλους του «Τάγματος Αζόφ» στην ελληνική Βουλή εξέφρασε και ο Αντώνης Σαμαράς.

«Μεγάλο λάθος αυτό που έγινε» είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ στηλιτεύοντας το πρωτοφανές περιστατικό που συνέβη κατά την ομιλία Ζελένσκι στην εθνική αντιπροσωπεία.





ΠΗΓΗ