Tην πίεση που ασκείται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας παραδέχθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος ανακοίνωσε ότι από αύριο, το Υπουργείο Υγείας είναι έτοιμο για να ξεκινήσει τις διαδικασίες επίταξης ιδιωτών γιατρών. 

Οπως δήλωσε ο κ. Οικονόμου, το υπουργείο Υγείας έχει δώσει κίνητρα σε ιδιώτες γιατρούς για να ενισχύσουν προσωρινά το ΕΣΥ και σήμερα το βράδυ αναμένονται οι απαντήσεις των ιατρικών συλλόγων. 

«Ανάλογα με τα κενά που υπάρχουν, το υπουργείο Υγείας είναι έτοιμο και από αύριο ξεκινά σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διατάξεις η διαδικασία επίταξης των υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

Παράλληλα, έχουν προστεθεί περισσότερες από 400 κλίνες για περιστατικά covid από 11 ιδιωτικές κλινικές, στη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, τον Βόλο, την Καρδίτσα, τα Τρίκαλα και την Κοζάνη. 

Σημειακές αλλαγές στα μέτρα

Η κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη σημασία στην εμβολιαστική κάλυψη, τόσο για την πρώτη όσο και για την τρίτη δόση, όπως επανέλαβε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του μπρίφινγκ ο κ. Οικονόμου.

Ειδικά η τρίτη δόση χαρακτηρίστηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ως εξαιρετικά σημαντική. Πάντως ο κ. Οικονόμου κράτησε κλειστά τα χαρτιά του σχετικά με τη λήψη νέων μέτρων και αρκέστηκε να δηλώσει –χωρίς όμως περισσότερες διευκρινίσεις- ότι η κυβέρνηση συζητά μόνο σημειακές αλλαγές στα μέτρα που ισχύουν σήμερα. Επίσης, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία συζήτηση για περιορισμό ελευθεριών για τους εμβολιασμένους, ούτε και για ενδεχόμενο lockdown, αλλά ούτε και για κανενός είδους υποχρεωτικότητα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Γιάννης Οικονόμου, από τις αρχές Νοεμβρίου έως σήμερα, κλείστηκαν περίπου 300.000 ραντεβού για εμβολιασμό και εκτίμησε ότι δεν θα αργήσει η στιγμή που οι εμβολιασμένοι πολίτες θα ξεπεράσουν τα 7 εκατ.

«Η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα, όπως και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, παραμένει επιβαρυμένη και το ΕΣΥ εξακολουθεί να δέχεται ισχυρή πίεση. Διαπιστώνεται από επιστημονικές έρευνες ότι υπάρχει απόλυτη συσχέτιση της εμβολιαστικής κάλυψης κάθε περιοχής τόσο με τον αριθμό των κρουσμάτων όσο και με τη συσχετιζόμενη με τον κορωνοϊό θνητότητα», τόνισε ο κ. Οικονόμου και πρόσθεσε ότι «από τα στοιχεία που παίρνουμε συνεχώς από τα νοσοκομεία μας, μόνο 1 στους 10 που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ είναι πλήρως εμβολιασμένος. Κι από αυτούς το 94% έχουν σοβαρό υποκείμενο νόσημα».

Κανονικά οι πορείς για το Πολυτεχνείο

 

Ο κ. Οικονόμου δέχθηκε ερώτηση και για τη διεξαγωγή των εκδηλώσεων για την επέτειο του Πολυτεχνείου και τις πορείες που έχουν προγραμματιστεί, απαντώντας ότι θα γίνουν κανονικά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άσκησε έντονη κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο θέμα της αντιμετώπισης της πανδημίας, τονίζοντας ότι «σε ένα περιβάλλον πολλαπλών διεθνών κρίσεων η χώρα χρειάζεται μια ψύχραιμη, σοβαρή, στιβαρή και λελογισμένη πολιτική. Αυτή την πολιτική ακολουθούμε προσπαθώντας κάθε μέρα να διασφαλίσουμε τα εθνικά συμφέροντα, να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των πολιτών  και την ευημερία τους  μέσα σε ένα πολύπλοκο περιβάλλον κρίσεων που αλληλοσυνδέονται  μεταξύ τους. Από την άλλη πλευρά ο κ. Τσίπρας αδυνατεί να κατανοήσει και να ερμηνεύσει την αλληλεξάρτηση των γεγονότων, καταστροφολογεί, σπέρνει τον πανικό στο λαό και υπονομεύει αυτή την εθνική προσπάθεια».





ΠΗΓΗ