Στην εισαγωγική του τοποθέτηση κατά τη διάρκεια του μπρίφινγκ, ο Γιάννης Οικονόμου μίλησε για την στάση των συμμάχων και εταίρων απέναντι στην Τουρκία.

Η χώρα απαντά στις προκλήσεις της γειτονικής χώρας με ψυχραιμία και εθνική αυτοπεποίθηση, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, καθώς όπως εξήγησε, «έχουμε το διεθνές δίκιο με το μέρος μας, έχουμε τους συμμάχους στο πλευρό μας, αλλά και ισχυρή και ολοένα αυξανόμενη αποτρεπτική δυνατότητα για να υπερασπιστούμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Σύμφωνα με τον Γιάννη Οικονόμου, η στρατηγική της κυβέρνησης οδήγησε στο να υπάρχουν δηλώσεις καθαρής αποδοκιμασίας της Τουρκίας από συμμάχους και εταίρους και ενδεικτικά ανέφερε:

-Τη δήλωση του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν, με την οποία καταδίκασε τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων και εξέφρασε τη στήριξή του στην ελληνική πλευρά.

-Μια μέρα μετά τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Γερμανό Καγκελάριο, ο Εκπρόσωπος της γερμανικής Κυβέρνησης απομακρύνθηκε σαφώς από τη γραμμή των ίσων αποστάσεων. Υπογράμμισε ότι δεν είναι αποδεκτή η αμφισβήτηση της κυριαρχίας των χωρών-μελών της Ε.Ε. και τόνισε ότι «ο Καγκελάριος έχει την άποψη ότι, δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης, είναι απαραίτητο όλοι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ να είναι ενωμένοι και να απέχουν από προκλήσεις μεταξύ τους». Ανέφερε ακόμη ότι «η παραβίαση στον ελληνικό εναέριο χώρο και η πτήση πάνω από ελληνικά νησιά δεν είναι αποδεκτές ενέργειες, είναι αντιπαραγωγικές και ενάντια στο πνεύμα της Συμμαχίας» και πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η αμφισβήτηση της κυριαρχίας των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Σημειώνω ακόμη την απάντηση σε σχετική ερώτηση που δέχθηκε του Εκπροσώπου του State Department με την οποία ανάμεσα στ’ άλλα συνέστησε αποφυγή της προκλητικής ρητορικής, τόνισε ότι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται και ξεκαθάρισε ότι για τις Η.Π.Α. η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά δεν αμφισβητείται», συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Μιλώντας για την εξωτερική πολιτική της χώρας, ο Γιάννης Οικονόμου υπογράμμισε ότι είναι πολιτική συνέπειας, σταθερότητας και αρχών. «Είναι πολιτική σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου χωρίς αμφιθυμίες και κουτοπονηριές. Την ίδια στιγμή είμαστε ανυποχώρητοι σε θέματα που αφορούν την εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αυτή μας η αξιοπιστία, η σταθερότητα των θέσεων μας, αλλά και η δυνατότητά μας να υπερασπιζόμαστε τα εθνικά μας συμφέροντα έχουν καταστήσει την Ελλάδα παράγοντα σταθερότητας και ειρήνης στη ευρύτερη περιοχή. Και στις δηλώσεις στήριξης των συμμάχων μας, αντικατοπτρίζεται και αυτή η πραγματικότητα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.





ΠΗΓΗ