Ο Γιάννης Οικονόμου ξεκίνησε το μπρίφινγκ με αναφορά στο Κείμενο των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στην ικανοποίηση της Αθήνας για την υιοθέτηση τους. Μετά από ερώτηση που δέχθηκε για το πως θα αντιδράσει η ελληνική πλευρά στο ενδεχόμενο να θέσει ο Ταγίπ Ερντογάν θέμα αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο κ. Οικονόμου τόνισε: «Δεν πηγαίνουμε με το ζωνάρι λυμένο για καυγά αλλά δεν θα αφήσουμε αναπάντητη καμία πρόκληση».

Όπως εξήγησε, μέχρι τώρα η ελληνική πλευρά αποδομεί τους παράλογους και ανιστόρητους τουρκικούς ισχυρισμούς προβάλλοντας με ψυχραιμία και κυρίως με αποδεικτικά στοιχεία το δίκαιο των θέσεων της και αυτό θα συνεχίσει να κάνει. «Η Ελλάδα δεν πρόκειται να παίξει το παιχνίδι της ρητορικής έντασης, η οποία συχνά στοχεύει στο εσωτερικό ακροατήριο. Θα συνεχίσει ωστόσο να προβάλλει σε όλα τα φόρα τις θέσεις της και να υπερασπίζεται με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα την εθνική της κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Θα συνεχίσουμε την στήριξη της κοινωνίας”

Σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις και την πιθανότητα τρίτης κάλπης για να σχηματιστεί κυβέρνηση, ο Γιάννης Οικονόμου σημείωσε ότι «σε καιρούς αστάθειας χρειάζεται κυβερνητική σταθερότητα».

Όσο για το θέμα της αντιμετώπισης των συνεπειών της ακρίβειας και των παρεμβάσεων που κάνει η κυβέρνηση προς την ΕΕ, ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι η κυβερνητική πολιτική θα συνεχιστεί σε δύο μέτωπα.

«Θα συνεχίσουμε να πιέζουμε την ΕΕ για μία ουσιαστική απάντηση στο θέμα της ακρίβειας και ταυτόχρονα θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους πολίτες», είπε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

12 κομβικά σημεία της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης ο Γιάννης Οικονόμου εστίασε στην εφαρμογή πολιτικών με έντονο κοινωνικό πρόσημο κατά τη διάρκεια της τριετούς διακυβέρνησης της ΝΔ και ανακοίνωσε ότι οι πολιτικές αυτές και τα αποτελέσματά τους θα αναδειχθούν αναλυτικά σε Προ Ημερήσιας Διατάξεως συζήτηση στη Βουλή που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Ιουλίου κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού για όλα τα ζητήματα που αφορούν τη κοινωνική πολιτική.

Στην συνέχεια ο Γιάννης Οικονόμου μίλησε για 12 κομβικά σημεία της πολιτικής που εφάρμοσε η κυβέρνηση. Ειδικότερα ανέφερε:

  1. Τον Ιούλιο του 2019 η ανεργία ανερχόταν σε ποσοστό 17,3%, τον Απρίλιο του 2022 σε 12,5% και βαίνει συνεχώς μειούμενη, σε σημείο που για κάποιους δυναμικούς κλάδους της οικονομίας μας να παρατηρείται δυσχέρεια στην εύρεση εργαζομένων.

  2. Αξιοποιήσαμε κάθε εθνική και κοινοτική δυνατότητα, ενώ παράλληλα δημιουργήσαμε και νέα εργαλεία χρηματοδότησης από την υπεραπόδοση των οικονομικών μας πολιτικών, ώστε να παράσχουμε 10 δισ. για τη στήριξη εργαζομένων και ανέργων την περίοδο της πανδημίας.

  3. Παρείχαμε 2,8 δισ. για προγράμματα ένταξης 380.563 ανέργων στην αγορά εργασίας την τριετία 2020-2022. Στα χρόνια που κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ είχαμε 10.627 θέσεις εργασίας το χρόνο, ενώ εμείς φτάσαμε τις 31.661 θέσεις εργασίας το χρόνο.

  4. Στους ανέργους δόθηκαν θεσμικές δυνατότητες, ώστε να στηριχθούν ενεργά και αποτελεσματικά όσοι αναζητούν εργασία. Συγκεκριμένα, διαμορφώσαμε νέα ψηφιακά εργαλεία (Ψηφιακή κάρτα ΔΥΠΑ, ψηφιακό μητρώο, ψηφιακό ατομικό σχέδιο δράσης), δώσαμε επίδομα εργασίας για τους επιδοτούμενους ανέργους που βρίσκουν δουλειά, με μπόνους 300 ευρώ στους μακροχρόνια ανέργους που καταρτίζουν Ατομικό Σχέδιο Δράσης, με την διατήρηση σειράς βοηθημάτων, παροχών κ.λπ.

  5. Προσφέραμε 1 δισ. ευρώ για την κατάρτιση 500.000 ανέργων σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες και πετύχαμε συμπράξεις και πιστοποίηση από μεγάλες διεθνείς εταιρείες (Google, Microsoft, Amazon, Cisco).

  6. Δίνουμε δύναμη στον εργαζόμενο με τον νόμο για την Προστασία της Εργασίας. Η ψηφιακή κάρτα εργασίας προσφέρει διαφάνεια στην τήρηση του ωραρίου και την πληρωμή των υπερωριών, την ενίσχυση της αντιμετώπισης υποδηλωμένης / αδήλωτης εργασίας. Ενισχύσαμε τα δικαιώματα των ταχυδιανομέων με την κάλυψη και των αυτοαπασχολουμένων εργαζόμενων από τις πλατφόρμες για κράνη και συντήρηση των οχημάτων τους. Θεσπίσαμε την ίδια αποζημίωση απόλυσης για εργατοτεχνίτες και υπαλλήλους και το δικαίωμα αποσύνδεσης για τους τηλεργαζόμενους, ώστε να μην δημιουργηθεί περιβάλλον αυθαιρεσίας στο χώρο αυτό.

  7. Μέριμνα για την αύξηση του εισοδήματος. Έμμεσα, με μέτρα στήριξης και επιδόματα ενίσχυσης. Άμεσα, με την αύξηση του κατώτατου μισθού και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Η Ελλάδα έχει πλέον τον 9ο υψηλότερο κατώτατο μισθό στην Ε.Ε., γεγονός που σηματοδοτεί εμφατικά την κατεύθυνση των πολιτικών μας.

  8. Παράλληλα, με τις πολιτικές αποδίδουμε σεβασμό και δικαιοσύνη στην τρίτη ηλικία, η οποία ταλαιπωρήθηκε φρικτά από τα μνημόνια και τις άφρονες ρυθμίσεις των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ, με αποκορύφωμα το νόμο Κατρούγκαλου. Ειδικότερα, εξασφαλίσαμε μόνιμες αυξήσεις έως 7,21% στις κύριες συντάξεις σε συνταξιούχους με 30 χρόνια ασφάλισης και άνω. Επίσης, προχωρήσαμε στην ακύρωση της περικοπής όσων είχαν άθροισμα μηνιαίας κύριας και επικουρικής σύνταξης άνω των 1.300 ευρώ. Επιστρέψαμε συντάξεις 1,2 δισ. ευρώ ως αποτέλεσμα εφαρμογής δικαστικών αποφάσεων, ενισχύουμε την τρίτη ηλικία με τη μείωση της περικοπής σε όσους συνταξιούχους εργάζονται από 60% σε 30%, με την αύξηση των συντάξεων που καταβάλλονται στα ορφανά τέκνα, με τη σημαντική μείωση της προσωπικής διαφοράς για πάνω από 550.000 συνταξιούχους.

  9. Με καθοριστικές, αλλά και τολμηρές παρεμβάσεις κόψαμε τον γόρδιο δεσμό των εκκρεμών συντάξεων. Πετύχαμε ρεκόρ όλων των εποχών στην έκδοση κύριων συντάξεων. Συγκεκριμένα: Το α’ πεντάμηνο του 2022 έχουν εκδοθεί σχεδόν τόσες συντάξεις όσες ολόκληρο το 2019. Παράλληλα, μέσα σε 2 χρόνια μειώθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές κατά 75%.

  10. Οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό αφορούν όχι μόνο τους σημερινούς συνταξιούχους, αλλά και τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους του αύριο. Βασική μας προτεραιότητα είναι η διασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος, χωρίς να χάνονται οι εισφορές.

  11. Σημαντική δουλειά έχει γίνει και στο σκέλος της κοινωνικής προστασίας. Εξασφαλίσαμε και παρείχαμε 4,7 δισ. ευρώ, μόνο το 2021, για επιδόματα, με έμφαση σε χαμηλοσυνταξιούχους, ΑμεΑ, ανασφάλιστους υπερήλικες και δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Διαμορφώσαμε νέο πλαίσιο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της παιδικής κακοποίησης, προχωρήσαμε σε επέκταση προγράμματος σχολικών γευμάτων με επιπλέον 40.000 γεύματα σε 267 σχολεία. Επιπρόσθετα, εξασφαλίσαμε θέσεις για 30.000 περισσότερα παιδιά σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και ΚΔΑΠ και χρηματοδοτήσαμε τη δημιουργία 50.000 νέων θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς ως έμπρακτη στήριξη στις νέες οικογένειες και ως μέσο αναβάθμισης της ποιότητας ζωής στην παιδική ηλικία. Εμβληματικό μέτρο στην κατεύθυνση αυτή είναι και το επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται.

  1. Κρίσιμος παράγοντας για τον εκσυγχρονισμό της Ελλάδας είναι και οι πολιτικές υπέρβασης του σεξισμού, των έμφυλων ανισοτήτων και της προώθησης της ισότητας των φύλων, όπου γίνεται τεράστιο έργο για την απελευθέρωση των ανθρώπων και την εμπέδωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε κάθε όψη του κοινωνικού και επαγγελματικού βίου. Προχωρήσαμε στην κατάρτιση 1,6 εκ. εργαζομένων του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για την ισότητα και τη διαφορετικότητα, προβήκαμε στην απονομή του «Σήματος Ισότητας» για επιχειρήσεις που εφαρμόζουν θετικές πολιτικές ισότητας και θεσπίσαμε Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025. Λάβαμε πολλά και δραστικά μέτρα για την καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, με θεσμικές και έμπρακτες παρεμβάσεις (43 συμβουλευτικά κέντρα για κακοποιημένες γυναίκες, 19 ξενώνες φιλοξενίας και 24ωρη γραμμή SOS). Η Ελλάδα βρίσκεται πια στις 12 χώρες παγκοσμίως με πλήρη νομική ισότητα ανδρών-γυναικών, και συνεχίζουμε στην κατεύθυνση αυτή ακόμη πιο δυναμικά.

«Κοινωνική και φιλεργατική πολιτική είναι να δημιουργείς θετικό αποτέλεσμα άμεσα για τους ανθρώπους, να σέβεσαι την αξιοπρέπειά τους, να τους εξασφαλίζεις αναβαθμισμένο περιβάλλον ζωής, να τους προσφέρεις δυνατότητες να επιλέξουν μόνοι τους τον τρόπο ζωής τους και την πορεία τους, διασφαλίζοντας δικαιοσύνη, ίσους όρους, ευκαιρίες και απόλυτη ασφάλεια», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.





ΠΗΓΗ