Η κυβέρνηση δεν εξετάζει την επιβολή lockdown, ούτε και επιπλέον μέτρα για εμβολιασμένους, υπογράμμισε ο Γιάννης Οικονόμου. Σε αντίθεση όμως με προηγούμενες δημόσιες τοποθετήσεις του δεν ήταν τόσο κατηγορηματικός σχετικά με τη μη επιβολή lockdown, κάτι το οποίο επισημάνθηκε από τους εκπροσώπους του Τύπου κατά τη διάρκεια του μπρίφινγκ. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, «προχωρούμε με την στρατηγική μας για να μείνει η χώρα ανοιχτή» ενώ εστίασε στην προσπάθεια που γίνεται για την επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης και την ενίσχυση του ΕΣΥ, ώστε να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

Εξέφρασε πάντως την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι τον τελευταίο μήνα έχουν κλειστεί περίπου 500.000 ραντεβού για την πρώτη δόση, εκτιμώντας παράλληλα ότι η έμμεση πίεση που ασκείται προς τους ανεμβολίαστους φαίνεται να φέρνει αποτέλεσμα. «Στόχος μας ήταν και εξακολουθεί να παραμένει η επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης τόσο  με την πρώτη δόση για όσους παραμένουν ανεμβολίαστοι, όσο και με την τρίτη δόση για όσους ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους. Για το σκοπό αυτό  Κινητές Μονάδες -σε πλήρη συνεννόηση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους- συνεχίζουν τις εξορμήσεις  με έμφαση στις περιοχές  που υπάρχει χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. 

Το πρόγραμμα «Ελευθερία» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη όπως και η ενημέρωση από κάθε δυνατή πηγή των ανθρώπων που θέλουν να εμβολιαστούν και πρέπει να σπεύσουν να εμβολιαστούν. Στα θετικά συγκαταλέγεται το γεγονός ότι τον τελευταίο μήνα έχουμε περίπου 500.000 ραντεβού πρώτης δόσης, 500.000 συμπολίτες μας δηλαδή αποφάσισαν, έκαναν το βήμα και θα εμβολιαστούν, θα πάρουν αυτό το προνόμιο της επιστήμης που είναι ο πιο ασφαλής τρόπος θωράκισης απέναντι στη βαριά νόσηση στον κορονοϊο. Ενώ εξαιρετικά καλά πηγαίνουν και τα ραντεβού της τρίτης δόσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η ερώτηση που τέθηκε περισσότερο όμως αφορούσε στον τρόπο ελέγχου της εισόδου των πιστών στις εκκλησίες αλλά και το ποιος θα επιβαρύνεται με το σχετικό πρόστιμο, με τον Γιάννη Οικονόμου να σημειώνει ότι όσο διαρκεί η μεγάλη ένταση στην πανδημία, οι πιστοί που δεν είναι εμβολιασμένοι πρέπει να κάνουν rapid test πριν πάνε στις εκκλησίες. «Η Ιερά Σύνοδος έκανε έκκληση στους πιστούς να προσέρχονται με rapid test. Και η πολιτεία θα κάνει αυτό που πρέπει να κάνει. Μην ψάχνουμε να βρούμε ποιος θα βάλει την κύρωση. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι είναι ένας ιδιαίτερος χώρος», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.





ΠΗΓΗ