Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα ενεργειακά αποθέματα της χώρας τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες επαρκούν για 9 ημέρες και κατά πόσο μπορεί να υπάρξει πρόβλημα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τόνισε ότι «δεν διαφαίνεται κάποιος ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας σε ότι αφορά την ασφάλεια εφοδιασμού αυτή την ώρα. Στο σχεδιασμό αν χρειαστεί υπάρχει μια ευρεία γκάμα επιλογών».

Όπως εξήγησε ο Γιάννης Οικονόμου, έχει ληφθεί πρόνοια για περαιτέρω προμήθειες με LNG και φυσικό αέριο. «Στην κατεύθυνση αυτή θα εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες του αγωγού που έρχεται και από το Αζερμπαϊτζάν. Και θα αξιοποιηθεί, παράλληλα η δυνατότητα τα εργοστάσια διπλού καυσίμου να παράξουν ρεύμα και με φυσικό αέριο και με πετρέλαιο», εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενώ ανέφερε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται σενάρια που θα αφορούν την όσο το δυνατόν καλύτερη αντιμετώπιση και απορρόφηση των διακυμάνσεων στις τιμές ενέργειας. Παράλληλα υπογράμμισε την παρέμβαση που θα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το απόγευμα στη Σύνοδο Κορυφής όπου και θα θέσει το ζήτημα λήψης μέτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την στήριξη των καταναλωτών των κρατών-μελών που πλήττονται από τις ανατιμήσεις στην ενέργεια. «Η έκρηξη στις τιμές ενέργειας είναι πανευρωπαϊκό πρόβλημα και για αυτό απαιτείται πανευρωπαϊκή λύση, κάτι που θα θέσει και ο Πρωθυπουργός απόψε στις Βρυξέλλες. Χρειάζονται ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία για την αντιμετώπιση των ενεργειακών ανατιμήσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Οικονόμου.

″Έχουμε πλήρη εικόνα και επαφή με τους ανθρώπους μας στην Ουκρανία”

Μιλώντας για τη ρωσική εισβολή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ. «Η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ συνεργάζεται με τους εταίρους της ώστε η αντίδραση να είναι κοινή και αντίστοιχη της πρωτοφανούς ρωσικής προκλητικότητας. Κρατάμε ταυτόχρονα στραμμένο το βλέμμα μας στους ομογενείς μας, ειδικά στην περιοχή της Μαριούπολης. Οι Ελληνικές Αρχές στην Ουκρανία, η Πρεσβεία μας στο Κίεβο και τα Γενικά Προξενεία στην Μαριούπολη και στην Οδησσό, βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τους Έλληνες πολίτες και τους κατόχους Ειδικών Δελτίων Ταυτότητας Ομογενούς, προκειμένου να τους παρασχεθεί κάθε δυνατή αρωγή», συμπλήρωσε ο κ. Οικονόμου, διαβεβαιώνοντας ότι «το ΥΠΕΞ έχει πλήρη εικόνα και επαφή με τους ανθρώπους μας εκεί».

″Δικαιώνεται η επιλογή μας να επενδύσουμε στην ενίσχυση της άμυνας της χώρας”

Με αφορμή τις εξελίξεις στην Ουκρανία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε εκτενώς στην πολιτική της κυβέρνησης να επενδύσει στην ενίσχυση της άμυνας, αλλά και της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας καθώς και να ενδυναμώσει τις υπάρχουσες και να προχωρήσει σε νέες στρατηγικές Συμφωνίες και συμμαχίες, με υπερδυνάμεις -όπως με τις Η.Π.Α. και τη Γαλλία- αλλά και με φίλες χώρες της ευρύτερης περιοχής μας. «Με μια φράση, οι τελευταίες εξελίξεις αποδεικνύουν εμφατικά ότι η άμυνα για τη χώρα ήταν και εξακολουθεί να παραμένει και προτεραιότητα και αυτοσκοπός. Σε κάθε περίπτωση, η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει την κατάσταση με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας και τις Διεθνείς Συνθήκες, με άξονα την πολιτική για μια ισχυρή Ελλάδα παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας στο Αιγαίο, στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, στην ευρύτερη γειτονιά μας», υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου, ενώ τόνισε ότι «οφείλουμε να προσαρμόσουμε την πολιτική μας στις εξελίξεις και στην επιδείνωση της ήδη βεβαρημένης κατάστασης».





ΠΗΓΗ