Λίγα λεπτά μετά την ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος καλεί τον Ταγίπ Ερντογάν να ξεκαθαρίσει αν ο χάρτης που δείχνει νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη να είναι μέρος της Τουρκίας είναι ένα παραλήρημα από εξτρεμιστές ή η επίσημη πολιτική της Τουρκίας, για το θέμα τοποθετήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο Γιάννης Οικονόμου τόνισε κατά τη διάρκεια του μπρίφινγκ ότι ο Ταγίπ Ερντογάν οφείλει να πάρει θέση για το αν ο χάρτης με τον φωτογραφήθηκε ο κυβερνητικός εταίρος Ντεβλέτ Μπαχτσελί είναι η επίσημη θέση της τουρκικής κυβέρνησης.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Οικονόμου, οι ίδιοι οι χάρτες της Τουρκίας δείχνουν το βάσιμο των ελληνικών θέσεων, προσέθεσε ότι η Τουρκία επιμένει να προκαλεί με αβάσιμους ισχυρισμούς και υπογράμμισε ότι αυτή η πολιτική είναι αδιέξοδη.

«Η χώρα δεν εκφοβίζεται, δεν τρομοκρατείται», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενώ υποστήριξε ότι οι συμμαχίες που έχει η Ελλάδα και η αποτρεπτική της ικανότητα συγκροτούν αδιαπέραστη ασπίδα προστασίας.

«Η Κυβέρνηση θα εξαντλήσει τη συνταγματικά προβλεπόμενη θητεία της»

Ο Γιάννης Οικονόμου ξεκίνησε την ενημέρωση μιλώντας για την απόφαση του πρωθυπουργού να εξαντλήσει την τετραετία, αποκλείοντας ακόμα μία φορά το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών. «Η απόφασή του εδράζεται τόσο σε λόγους θεσμικής τάξης όσο και πολιτικής σταθερότητας, σε μια Ευρώπη που γνωρίζει και θα γνωρίσει και το επόμενο διάστημα πρωτοφανείς κλυδωνισμούς όσο διαρκούν οι επάλληλες διεθνείς κρίσεις», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για καιροσκοπισμό και παλαιοκομματισμό, ο κ, Οικονόμου αναφέρθηκε στο σύστημα της απλής αναλογικής, την οποία χαρακτήρισε «βόμβα που -κατά πάσα πιθανότητα- θα αφήσει τη χώρα για ικανό χρονικό διάστημα με υπηρεσιακή Κυβέρνηση» και εστίασε στην εντατικοποίηση του κυβερνητικού έργου.

«Η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν πρέπει να βυθιστεί σε πολιτική κρίση την πιο κρίσιμη ώρα, όπως δυστυχώς συμβαίνει εσχάτως σε αρκετές παραδοσιακές ευρωπαϊκές δυνάμεις», ξεκαθάρισε ο Γιάννης Οικονόμου και συνέχισε: «Η Κυβέρνηση συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη το Κράτος, η οικονομία, η κοινωνία, ώστε να δημιουργήσει πρόσθετες δυνατότητες και εργαλεία στήριξης, αλλά και προκοπής της κοινωνίας».

Για τις πυρκαγιές: Έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο καλοκαίρι και σίγουρα πολλή δουλειά να κάνουμε ακόμη

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τοποθετήθηκε και για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και για την προώθηση εκτεταμένων δράσεων δράσεις μέσα από το πρόγραμμα Προληπτικών Καθαρισμών Antinero, στο πλαίσιο της αντιπυρικής προστασίας, που έχει αναχθεί σε εθνική προτεραιότητα.

Όπως είπε ο κ. Οικονόμου, το πρόγραμμα αυτό που ξεκίνησε τον Μάιο και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο, αφορά σε εργασίες καθαρισμών, αφαίρεσης καύσιμης ύλης και συσσωρευμένης επί δεκαετίες βιομάζας σε μια συνολική έκταση 80.000 στρεμμάτων που αφορά σε πάνω από 100 δασικά οικοσυστήματα. «Επίσης συντηρούνται και διανοίγονται δασικοί δρόμοι συνολικού μήκους 12.000 χιλιομέτρων, καθώς και αντιπυρικές ζώνες συνολικού μήκους 1.600 χιλιομέτρων», προσέθεσε ο Γιάννης Οικονόμου.

Όπως είπε, το πρόγραμμα αυτό χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης με 50 εκατ. ευρώ και από τον Τακτικό Προϋπολογισμό με 22 εκατ. ευρώ, ενώ τις διαγωνιστικές διαδικασίες έφερε εις πέρας το ΤΑΙΠΕΔ.

«Μέχρι εχθές είχαμε 6.350 αγροτοδασικές πυρκαγιές, έναντι μέσου όρου 15ετιας 3.724, είχαμε δηλαδή αύξηση 70% των πυρκαγιών. Αντίστοιχα, το σύνολο των καμένων στρεμμάτων είναι 50.072 (εκ των οποίων 940 στρέμματα δάσους και 24.802 στρέμματα δασικών εκτάσεων), έναντι μέσου όρου 15ετιας 59.084, δηλαδή μείωση 15%. Είχαμε δηλαδή 70% παραπάνω πυρκαγιές, 15% λιγότερη έκταση καμένη», τόνισε ο κ. Οικονόμου και αναφέρθηκε στις ζημιές που προκλήθηκαν σε Άμφισσα και Κρανίδι.

«Έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο καλοκαίρι και σίγουρα πολλή δουλειά να κάνουμε ακόμη. Με επαγγελματισμό, χωρίς φανφάρες, χωρίς μεγάλα λόγια, χωρίς πανηγυρισμούς, αξιοποιώντας την προετοιμασία που έχει γίνει, τα μέσα που έχουμε στη διάθεση μας, την εμπειρία από τα λάθη και τις αστοχίες προηγούμενων περιόδων, όλοι οι αρμόδιοι -και κυρίως οι γυναίκες και οι άντρες του Πυροσβεστικού Σώματος- κάθε μέρα προσπαθούν για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, για την προστασία του φυσικού μας πλούτου, των υποδομών, αλλά και της ιδιωτικής περιουσίας», υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου.





ΠΗΓΗ