«Δεν εφησυχάζουμε. Οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για όλα», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα και τις απειλές για την κυριαρχία των νησιών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι το «δυνατό χαρτί» της Ελλάδας είναι οι σχέσεις με τους συμμάχους και η ενίσχυση της άμυνας, προσθέτοντας ότι όλοι βλέπουν πια τη στάση της Τουρκίας και υπάρχει ομότιμη καταδίκη απέναντι στον αναθεωρητισμό της Τουρκίας.

«Δεν εφησυχάζουμε και δεν θα μπορούσαμε να εφησυχάζουμε. Καταγράφουμε την αυξανόμενη ένταση, στην οποία επιδίδεται η τουρκική πλευρά. Από την άλλη, όμως, η χώρα μας έχει μια σταθερή και καθαρή στρατηγική. Σε ό,τι αφορά στην εξωτερική πολιτική, έχουμε μια πολυσχιδή διπλωματία με τις γειτονικές μας χώρες, με τους εταίρους, με τους συμμάχους μας, με τις μεγάλες δυνάμεις της περιοχής και του κόσμου, που έχει ως αποτέλεσμα τη διεύρυνση της απήχησης των θέσεών μας» είπε χαρακτηριστικά.

Για την περίπτωση που ο Ερντογάν εννοεί τις απειλές του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι «η χώρα είναι σε θέση να υπερασπιστεί απόλυτα κάθε πρόκληση έναντι της εθνικής της κυριαρχίας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Το έχουμε δείξει στο παρελθόν, το ξέρουν όλοι. Το ξέρουν και αυτοί που φωνάζουν. Από την άλλη, εμείς έχουμε κάθε όφελος και κάθε συμφέρον να μην παρασυρθούμε σε αυτήν την κλιμακούμενη ένταση».

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα που ούτε πανικοβάλλεται, ούτε ετεροπροσδιορίζεται. Έχουμε φροντίσει και στη διπλωματία και στην ενίσχυση της αποτρεπτικής μας στρατηγικής, να είμαστε πολύ πιο αναβαθμισμένοι σε σχέση με το παρελθόν, έτσι ώστε να μπορούμε να υπερασπιστούμε όχι μόνο τα εθνικά μας δίκαια, αλλά και ευρύτερα τη σταθερότητα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο» σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως «τίποτα και κανείς δεν μπορεί να πλήξει την κυριαρχία μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Είμαστε εδώ ως παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας στο Αιγαίο και στη νοτιοανατολική Μεσόγειο».

Όσον αφορά στην τουρκική στάση, ο κ. Οικονόμου είπε πως «υπάρχουν πολλές ερμηνείες για τη στάση του κ. Erdoğan. Πρώτα απ’ όλα, διαχρονικά η Τουρκία διακατέχεται από τέτοιου είδους αντιλήψεις, σε ό,τι αφορά στο Διεθνές Δίκαιο και τον αναθεωρητισμό. Δεύτερον, είναι η άθλια οικονομική κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό της Τουρκίας. Άρα, ο κ. Erdoğan έχει όφελος να μετατοπίζει τη συζήτηση και το προσκήνιο του ενδιαφέροντος από τα οικονομικά στη χώρα του, σε ζητήματα άλλου τύπου. Τρίτον, είναι ενόψει μιας προεκλογικής περιόδου, που καταγράφεται ότι για πρώτη φορά απειλείται σοβαρά να μην επανεκλεγεί. Τέταρτον, η Τουρκία αυτήν την ώρα βιώνει μια σειρά από απορρίψεις, σε ό,τι αφορά τη διεθνή της εκπροσώπηση. Είδαμε την ανακοίνωση του Ευρωκοινοβουλίου ότι δεν πρόκειται να ξεπαγώσουν οι ενταξιακές της διαπραγματεύσεις. Επιδιώκει συναντήσεις στις Η.Π.Α., όχι ανάλογες, αλλά κάπως να πλησιάσουν το επίπεδο της παρουσίας του Πρωθυπουργού εκεί. Σε ό,τι αφορά στο ξεπάγωμα της ενίσχυσης στο εξοπλιστικό της, μόνο λόγια ακούμε».





ΠΗΓΗ