Μπορεί να καταγράφεται μία μείωση των κρουσμάτων κορονοϊού, όμως το Εθνικό Σύστημα Υγείας παραμένει υπό πίεση, τόσο σε απλές κλίνες όσο και στις ΜΕΘ, επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Όπως εξήγησε ο Γιάννης Οικονόμου κατά τη διάρκεια του μπρίφινγκ, η μετάλλαξη Δέλτα είναι σε χαμηλό ποσοστό στην κοινότητα –περίπου 10%- όμως προκαλεί τις μισές και κυρίως πιο βαριές νοσήσεις, ιδίως στους ανεμβολίατους πολίτες.

Όσο για τη γενικότερη διασπορά, ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι παίζουν ρόλο και οι ασυμπτωματικοί φορείς που μεταδίδουν τον ιό.

Παράλληλα επισήμανε ότι από την 1η Φεβρουαρίου όσοι ενήλικοι έχουν εμβολιαστεί και έχει παρέλθει χρονικό διάστημα 7 μηνών από την χορήγηση της 2ης δόσης στην περίπτωση των διδοσικών εμβολίων ή από την χορήγηση της μονοδοσικής δόσης για όσους έκαναν το μονοδοσικό εμβόλιο προκειμένου να θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι θα πρέπει να κάνουν  και την αναμνηστική δόση. Γενικότερα το θέμα της 3ης δόσης, ή της αναμνηστικής όπως αποκαλείται, προβληματίζει την κυβέρνηση καθώς εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες δεν την έχουν κάνει. «Καλούμε λοιπόν όλους τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν με τη αναμνηστική δόση όχι μόνον για να διατηρήσουν τα προνόμια των εμβολιασμένων, αλλά και για να είναι θωρακισμένοι απέναντι σε ενδεχόμενη βαριά νόσηση από τον κορονοϊό», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Επίσης, σχετικά με τη διευκόλυνση των κατοίκων των νησιών ο Γιάννης Οικονόμου σημείωσε ότι άνοιξαν σε 26 νησιά νέες εμβολιαστικές γραμμές για τα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι εμβολιασμοί θα γίνουν σε Κέντρα Υγείας ή σε Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία των νησιών στις 28 Ιανουαρίου και στις 4 Φεβρουαρίου και οι γονείς μπορούν να κλείσουν τα ραντεβού μέχρι τις 25 Ιανουαρίου.

«Θα συνεχιστεί η στήριξη για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων»

Μετά από ερώτηση για την ενεργειακή κρίση και τις συνέπειες της στην αγορά, όπου καταγράφονται υψηλές ανατιμήσεις ενώ υπάρχουν και εκτιμήσεις ότι το φαινόμενο δεν θα είναι πρόσκαιρο, ο Γιάννης Οικονόμου απάντησε ότι «θα υπάρξουν και άλλες πολιτικές στήριξης όσο η ενεργειακή κρίση είναι σε εξέλιξη».

Η απάντηση της κυβέρνησης στις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ για τα Rafale

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκίνησε το μπρίφινγκ με εκτενή αναφορά στην αγορά των Rafale από τη χώρα μας και στις προοπτικές που δίνει η απόκτηση τους. «Η Ελλάδα -χάρη στο σχέδιο και τις θεμελιώδεις πολιτικές επιλογές της Κυβέρνησης- γίνεται μέρα με τη μέρα πιο ισχυρή οικονομικά, πιο ισχυρή γεωπολιτικά, πιο ισχυρή στρατιωτικά», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Οικονόμου. Μετά από ερώτηση σχετικά με τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ για «φιέστα» της κυβέρνησης στην υποδοχή των Rafale στην Τανάγρα και για το spot που έκλεινε με το σήμα της ΝΔ, ο Γιάννης Οικονόμου ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν θα μπει σε πολιτική αντιπαράθεση για ένα γεγονός που κάνει όλους τους Έλληνες να αισθάνονται ασφαλέστεροι ενώ διευκρίνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να μη στείλει εκπρόσωπο στην τελετή υποδοχής. «Η μεγάλη εικόνα είναι ότι η Ελλάδα χθες μεγάλωσε περισσότερο», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.





ΠΗΓΗ