Έμφαση στην πολιτική στήριξης της κοινωνίας απέναντι στο κύμα ακρίβειας, έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, κατά τη διάρκεια του μπρίφινγκ. Όπως είπε, η κυβέρνηση, για έκτο συνεχόμενο μήνα στηρίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις έναντι των επιπτώσεων της πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης, αναφέροντας ότι από τον περασμένο Σεπτέμβριο, μέχρι σήμερα, έχουν διατεθεί 1,7 δισ. ευρώ στα οποία προστίθενται επιπλέον τα 350 εκατ. ευρώ του Φεβρουαρίου, με αποτέλεσμα το συνολικό ύψος των ενισχύσεων να υπερβαίνει τα 2 δισ. ευρώ.

«Είναι προφανές ότι οι παρεμβάσεις αυτές δεν καλύπτουν στο σύνολό τους τις ενεργειακές ανατιμήσεις, πράγμα που εκφεύγει των δυνατοτήτων ακόμη και των πιο ισχυρών οικονομιών του πλανήτη. Εξίσου βέβαιο, όμως, είναι ότι καμία άλλη χώρα δεν έχει λάβει τόσο δραστικά μέτρα προστασίας των καταναλωτών αναλογικά με τον πληθυσμό και τα μεγέθη της οικονομίας της. Η Ελλάδα κάνει μια υπέρβαση στηριζόμενη στην υπεραπόδοση της οικονομικής μας πολιτικής και τη σώφρονα διαχείρισή μας», εξήγησε ο Γιάννης Οικονόμου ενώ μίλησε για τα μέτρα στήριξης που θα ισχύσουν για τον Φεβρουάριο.

Επίσης αναφέρθηκε στις δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας στις οποίες προχωρά η κυβέρνηση, όπως το πρόγραμμα αντικατάστασης παλαιών ηλεκτρικών συσκευών, κλιματιστικών και ψυγείων, που μπορεί να οδηγήσει σε μείωση κατανάλωσης ίσως και πάνω από το 30% για ένα νοικοκυριό καθώς και στο πρόγραμμα «νέο Εξοικονομώ», για το οποίο έχουν υποβάλλει μέχρι στιγμής αιτήσεις πάνω από 80.000 νοικοκυριά και η λειτουργία της πλατφόρμας παρατείνεται μέχρι τις 15 Μαρτίου.

«Με τα νέα μέτρα, επιβεβαιώνεται η δέσμευση της Κυβέρνησης να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί αυτή η πρωτόγνωρη κρίση. Χωρίς όμως, να τίθεται σε κίνδυνο η δημοσιονομική σταθερότητα, αλλά και η αναπτυξιακή προοπτική της χώρας», σημείωσε ο Γιάννης Οικονόμου.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην κυβερνητική στρατηγική για την προσέλκυση νέων επενδύσεων, στις σημερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που τοποθετούν τον ρυθμό ανάπτυξης για το 2021 στο 8,5%, στο νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ και στο πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε για τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας που θα ισχύσουν τις Απόκριες και διευκρίνισε ότι το θέμα θα συζητηθεί από την Επιτροπή η οποία θα κάνει τις εισηγήσεις της και η κυβέρνηση θα αποφασίσει.

Σε ερώτηση σχετική με τις νέες προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου για τα ελληνικά νησιά, ο Γιάννης Οικονόμου υπογράμμισε ότι «συνεχίζεται η προκλητική πολιτική της Άγκυρας με θέσεις που είναι εκτός πλαισίου του Διεθνούς Δικαίου. Κλιμακώνεται η προκλητικότητα λόγω της νευρικότητας που επικρατεί στην Τουρκία και λόγω εσωτερικών δυσκολιών αλλά και εξαιτίας της ενίσχυσης του γεωστρατηγικού αποτυπώματος της χώρας μας. Η Ελλάδα τα αντιμετωπίζει με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα και δίνει τις απαντήσεις και στο διπλωματικό πεδίο αλλά και στο πεδίο, όπου προκληθεί και όπου χρειαστεί».





ΠΗΓΗ