«Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι σήμερα η φιλία μας, η συνεργασία μας και η συμμαχία μας είναι πιο στενή και πιο ισχυρή από ποτέ», τόνισε ο Τζο Μπάιντεν στην έναρξη της δεξίωσης που παρέθεσε στον Λευκό Οίκο προς τιμήν του Κυριάκου Μητσοτάκη, δείχνοντας έτσι το εξαιρετικό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και ξεκαθαρίζοντας ότι «τα δύο έθνη μας εργάζονται μαζί σε όλους τους τομείς».

Ο Αμερικανός πρόεδρος –ο οποίος φορούσε γραβάτα με την ελληνική σημαία- με αφορμή την συμπλήρωση 201 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση μίλησε για τους ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν τα δύο κράτη ενώ απευθύνθηκε πολλές φορές και σε πολύ προσωπικό και φιλικό τόνο σε Ελληνοαμερικανούς που βρίσκονταν στην αίθουσα σημειώνοντας τους ισχυρούς δεσμούς του με την Ομογένεια. «Και μου αρέσει να αστειεύομαι λέγοντας ότι είμαι γνωστός ως Τζο Μπαιντενόπουλος», σημείωσε με χιούμορ ο Τζο Μπάιντεν, για να λάβει λίγο αργότερα την απάντηση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Αν και εγώ πρότεινα να σας λένε «Μπαϊντενάκη»

K. Mitsotakis - J. Biden

Κάνοντας αναδρομή στο παρελθόν και στις μάχες που έχουν δώσει οι δύο χώρες για την ελευθερία και τη δημοκρατία, ο Τζο Μπάιντεν μίλησε για τον πόλεμο στην Ουκρανία και ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για την στάση που επέδειξε σε αυτή την κρίση: «Σήμερα, ο πόλεμος και η παραπληροφόρηση έχουν επιστρέψει στην Ευρώπη με τη βάναυση και απρόκλητη επίθεση της Ρωσίας στη γείτονά της, την Ουκρανία. Βλέπουμε φρικτές φρικαλεότητες και εγκλήματα πολέμου, παιδιά να θάβονται σε ομαδικούς τάφους, εκατομμύρια πρόσφυγες να επιχειρούν να γλιτώσουν από τον πόλεμο του Πούτιν, και την Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες να στέκονται σαν μια γροθιά για να υποστηρίζουν τον λαό της Ουκρανίας και να επιβάλλουν σοβαρό οικονομικό πλήγμα στη Ρωσία, για να καταστήσουν τον Πούτιν υπόλογο. Και θέλω να σας ευχαριστήσω, κύριε Πρωθυπουργέ, για το θάρρος και την ξεκάθαρη στάση που δείξατε από την αρχή αυτής της κρίσης. Υψώσατε τη φωνή σας αμέσως καταδικάζοντας την επιθετικότητα της Ρωσίας, καλωσορίσατε Ουκρανούς πρόσφυγες, αποτελώντας προπύργιο ασφάλειας του ΝΑΤΟ στη νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο».

Το μήνυμα Μητσοτάκη στην Άγκυρα

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η εισβολή της Ρωσίας είναι μια οδυνηρή υπενθύμιση πως ό,τι θεωρούσαμε δεδομένο στην Ευρώπη, ότι οι χάρτες δεν ανασχεδιάζονται δια της βίας, δυστυχώς δεν ισχύει πια», υπογράμμισε στη δική του τοποθέτηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ μιλώντας για την στάση της Ελλάδας και τη βοήθεια που παρέχει στους Ουκρανούς, εξήγησε: «Το κάναμε για λόγους αρχής, που θα έπρεπε να είναι απολύτως προφανείς, αλλά το κάναμε επίσης και για να προστατεύσουμε μια παγκόσμια τάξη που βασίζεται στην αρχή του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, αυτού εσείς αποκαλέσατε έννομη διεθνή τάξη».

Παράλληλα όμως ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς πολλές κατευθύνσεις –και σίγουρα προς την Άγκυρα- για το πως πρέπει να αντιμετωπίζονται όσοι επιδιώκουν παραβίαση της κυριαρχίας άλλων κρατών: «Οι νεοαυτοκρατορικές φαντασιώσεις ανήκουν σε άλλους αιώνες. Πρέπει να αποτύχουν. Και πρέπει να αποτύχουν όχι μόνο για χάρη της Ουκρανίας, αλλά και για να σταλεί ένα πολύ σαφές μήνυμα σε άλλους αυταρχικούς ηγέτες ότι οποιαδήποτε παραβίαση της κυριαρχίας θα αντιμετωπιστεί με μια ενωμένη και δυναμική απάντηση».

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ελλάδα και ΗΠΑ βοηθούν τον ουκρανικό λαό να αντισταθεί στη ρωσική επιθετικότητα «και λέμε όχι στην τυραννία και στην ιδέα ότι οι απολυταρχίες θα ξεπεράσουν τις δημοκρατίες κατά τον 21ο αιώνα, γιατί αυτό είναι που διακυβεύεται εδώ, κατά την άποψή μου».

Στην τοποθέτηση του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού υπογράμμισε τους ισχυρούς δεσμούς που δένουν τα δύο έθνη και την εξαιρετική σχέση που έχει χτιστεί τα τελευταία χρόνια, άνοιξε περισσότερο την ατζέντα με θέματα όπως το Κυπριακό, την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια, τις αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα αλλά και την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την προμήθεια αεροσκαφών F-35.

Για το Κυπριακό ανέφερε:

«Κύριε Πρόεδρε, είστε εξαιρετικά ενημερωμένος για το Κυπριακό και παρακαλώ χρησιμοποιήστε όλη σας την επιρροή για να φέρετε τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων ξανά σε τροχιά σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Κανείς δεν μπορεί και δεν θα δεχτεί λύση δύο κρατών στην Κύπρο».

Για την προμήθεια των F-35:

«Θα συνεχίσουμε τη μακροχρόνια συνεργασία μας μεταξύ των αμυντικών μας βιομηχανιών. Θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία για την απόκτηση μιας μοίρας αεροσκαφών F-35. Και ελπίζουμε να είμαστε σε θέση να προσθέσουμε αυτό το φανταστικό αεροπλάνο στην δύναμη της Ελληνικής Αεροπορίας πριν από το τέλος αυτής της δεκαετίας. Και είμαι χαρούμενος που την Παρασκευή, η Lockheed Martin εξέφρασε επίσημα το ενδιαφέρον της για επένδυση στην ΕΑΒ».

Για την προσέλκυση επενδύσεων:

«Πολλές αμερικανικές εταιρείες επενδύουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Εταιρείες όπως η Microsoft, η Pfizer. Το κάνουν επειδή βλέπουν μια χώρα που έχει πλεονεκτική γεωγραφική θέση που είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια χώρα με σταθερή κυβέρνηση που υποδέχεται ξένους επενδυτές. Γιατί η Ελλάδα, κύριε Πρόεδρε, έχει επιστρέψει και έχουμε μπροστά μας ένα ελπιδοφόρο μέλλον».

Για τις διμερείς σχέσεις και το ρόλο της Ελλάδας για την ενεργειακή ασφάλεια:

«Η Βουλή μας επικύρωσε τη νέα Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας. Και αυτή η νέα συνεργασία δεν εκδηλώνεται μόνο στη ναυτική βάση στον κόλπο της Σούδας, στην Κρήτη, την οποία ελπίζω να έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε. Έχει περιγραφεί από πολλούς ως το “διαμάντι του στέμματος” της εξαιρετικής στρατιωτικής μας σχέσης. Αλλά εκδηλώνεται και στο Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στη βορειοανατολική Ελλάδα, μόλις 500 μίλια από τα ουκρανικά σύνορα και εκτός από τη στρατιωτική της σημασία για το NΑΤΟ, η Αλεξανδρούπολη, όπως συζητήσαμε, γίνεται με γρήγορους ρυθμούς περιφερειακός ενεργειακός κόμβος και σημείο εισόδου για Yγροποιημένο Φυσικό Αέριο στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη . Και η Ελλάδα σχεδιάζει να παίξει σημαντικό ρόλο ως πύλη για την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από φθηνές, ανανεώσιμες πηγές, κυρίως από τον ήλιο στη Μέση Ανατολή και την Αφρική».

Για τις κυρώσεις στη Ρωσία και την αντιμετώπιση των ενεργειακών ανατιμήσεων:

«Οι κυρώσεις που επιβάλαμε στη Ρωσία είναι συντριπτικές, και δικαίως. Όμως, όπως το συζητήσαμε, δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός ότι οι κοινωνίες μας πληρώνουν βαρύ τίμημα όσον αφορά στις τιμές της ενέργειας. Και από αυτή την άποψη, μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα μαζί -Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένες Πολιτείες- για να μειώσουμε τις τιμές της ενέργειας και ειδικότερα την τιμή του φυσικού αερίου. Και καθώς μειώνουμε την εξάρτησή μας από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, πρέπει επίσης να χρησιμοποιήσουμε την ισχύ μας στην αγορά ως μεγαλύτεροι αγοραστές φυσικού αερίου για να παρέχουμε αυτό το διάστημα, στήριξη στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις μας».

Στο τέλος της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε πρόσκληση στον Τζο Μπάιντεν να επισκεφθεί την Ελλάδα.

Τη δεξίωση που παρέθεσε ο Τζο Μπάιντεν προς τιμήν του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο, άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος ενώ στη συνέχεια το λόγο πήρε η σύζυγος του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζιλ Μπάιντεν.

Σήμερα το απόγευμα (ώρα Ελλάδος) ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθυνθεί στο Κογκρέσο, κάτι που πρώτη φορά θα κάνει Έλληνας πρωθυπουργός.





ΠΗΓΗ