Το ενδεχόμενο λήψης αυστηρότερων μέτρων για την Πρωτοχρονιά, στην περίπτωση που τα Χριστούγεννα παρατηρηθούν γενικευμένα φαινόμενα ανυπακοής, άφησε ανοιχτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Πέτσας απηύθυνε ξανά έκκληση προς τους στους πολίτες όλης της χώρας να μην υπάρξει χαλάρωση κατά τη περίοδο των εορταστικών ημερών.

«Όλοι έχουμε κουραστεί από την καραντίνα που μας απομάκρυνε από τους αγαπημένους μας, αλλά δεν πρέπει να αφήσουμε μια συνάντηση λίγων ωρών να απειλήσει τις ζωές μας και να καταστρέψει όλα όσα πετύχαμε τις προηγούμενες εβδομάδες», υπογράμμισε ο κ. Πέτσας, δίνοντας έμφαση στον στενό κοινωνικό κύκλο που πρέπει να έχουν οι πολίτες. Παράλληλα έστειλε και το μήνυμα ότι «αν κατά την παραμονή των Χριστουγέννων και ανήμερα παρατηρηθούν φαινόμενα μη τήρησης των μέτρων υπάρχει ενδεχόμενο να επιβληθούν αυστηρότερα μέτρα για τις αντίστοιχες μέρες της Πρωτοχρονιάς».

Ο Στέλιος Πέτσας, τονίζοντας ότι το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού που εντοπίστηκε σε περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου και σε άλλες χώρες προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενημέρωσε ότι σε επίπεδο Ε.Ε. έχει ήδη προγραμματιστεί συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού μηχανισμού κρίσεων για να υπάρξει ευρωπαϊκός συντονισμός.

Ήδη στη χώρα μας, από σήμερα στις 6 το πρωί, όλοι όσοι έρχονται  από το Ηνωμένο Βασίλειο, υποχρεούνται να παραμένουν σε κατ’ οίκον απομόνωση 7 ημερών, αντί 3 ημερών που ισχύει για τις αφίξεις από κάθε άλλη χώρα. Παράλληλα, η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας θα αξιολογήσει εκτενέστερα σήμερα τα επιστημονικά δεδομένα που διαμορφώνονται και θα επανέλθει με τυχόν νεότερες εισηγήσεις.

Στις 26 Δεκεμβρίου φθάνουν τα εμβόλια

Αναφερόμενος στο θέμα του εμβολίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, για την έγκριση  του πρώτου εμβολίου κατά του κορονοϊού – αυτού της Pfizer. Όπως εξήγησε, κάθε χώρα θα λαμβάνει τα εμβόλια που της αναλογούν με βάση τον πληθυσμό της και δεν θα υπάρχει καμία απολύτως διαφοροποίηση ως προς τον χρόνο παραλαβής.

«Ο πρώτες παρτίδες θα φτάσουν  στη χώρα μας στις 26 Δεκεμβρίου και από την επόμενη, θα μπορούμε να ξεκινήσουμε τους πρώτους εμβολιασμούς σε νοσοκομεία αναφοράς», ανακοίνωσε ο κ. Πέτσας, ενώ ενημερώνοντας για την συνάντηση που είχε νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης με   την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός θα εμβολιαστεί την πρώτη ημέρα που το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο στη χώρα μας, δηλαδή, σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό, την 27η Δεκεμβρίου 2020.

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, στον εμβολιασμό θα προηγηθούν οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, θα ακολουθήσουν μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και οι περίπου 2,4 εκατομμύρια πολιτών άνω των 65, καθώς από  αυτές τις ηλικίες προέρχεται το 85% όσων έχασαν τη ζωή τους από την πανδημία και το 60% των διασωληνωμένων.

«Το εγχείρημα είναι τεράστιας  έκτασης και πολυπλοκότητας και οι προετοιμασίες συνεχίζονται εντατικά. Έχουν ήδη εξασφαλιστεί οι χώροι σωστής αποθήκευσης του εμβολίου καθώς και οι όροι ασφαλούς και γρήγορης μεταφοράς στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα, που έχουν οργανωθεί σε κάθε γωνιά της χώρας», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, θέτοντας ως στόχο τον εμβολιασμό το συντομότερο δυνατόν, όσων περισσοτέρων πολιτών είναι εφικτό, κάτι που –όπως είπε- θα σημάνει την αρχή του τέλους της πανδημίας.

Ο δείκτης θετικότητας

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Πέτσας στην παρακολούθηση ενός κρίσιμου επιδημιολογικού παράγοντα για τη μέτρηση της διασποράς στην κοινότητα, του «δείκτη θετικότητας» του κορονοϊού. Αυτός ο δείκτης προκύπτει από τα τεστ κορονοϊού που γίνονται καθημερινά στη χώρα και όπως ανακοίνωσε, από σήμερα το βράδυ, μπαίνει σε εφαρμογή ένα νέο πρόγραμμα με στόχο την καθημερινή διενέργεια περίπου 12.000 δωρεάν δειγματοληπτικών ελέγχων σε όλη την Επικράτεια.

«Για την υλοποίηση του προγράμματος έχει δημιουργηθεί μια νέα πλατφόρμα στη διεύθυνση testing.gov.gr και έχουν καθοριστεί 386 σταθερά σημεία ελέγχου στα οποία συμπεριλαμβάνονται Κέντρα Υγείας, μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων και υγειονομικές μονάδες του ΕΟΔΥ», συμπλήρωσε ο κ. Πέτσας, υπογραμμίζοντας ότι σε αυτή την πλατφόρμα θα μπορεί ο κάθε πολίτης να δηλώσει ενδιαφέρον για test και θα ειδοποιείται για τον τόπο και τον χρόνο που θα το κάνει.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, το πρόγραμμα αφορά όλους τους πολίτες, με εξαίρεση όσους παρουσιάζουν συμπτώματα, οι οποίοι θα πρέπει να έρχονται σε επικοινωνία με τον γιατρό τους για να κάνουν τεστ στα Κέντρα Υγείας και τα Νοσοκομεία.

 





ΠΗΓΗ