Τελευταίο υπουργικό συμβούλιο για το έτος που φεύγει, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εστιάζει στην αντιμετώπιση της πανδημίας και στον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού. Απευθυνόμενος στους υπουργούς, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το ζήτημα του μαζικού εμβολιασμού ως «το μεγάλο εθνικό στοίχημα των επόμενων μηνών».

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι θα εξακολουθούν να ισχύουν τα μέτρα αποτροπής μετάδοσης του ιού. Ουσιαστικά δηλαδή πρόκειται για δύο παράλληλες προσπάθειες που βρίσκονται σε πλήρη αλληλεξάρτηση. «Όσο πιο πιστά τηρούνται τα μέτρα περιορισμού, τόσο ευκολότερα θα αίρονται οι περιορισμοί και όσο περισσότεροι πολίτες θα εμβολιάζονται τόσο πιο κοντά θα έρχεται και το τέλος αυτής της μεγάλης περιπέτειας για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Έλληνα», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ αναφέρθηκε και στο χρονοδιάγραμμα του εμβολιασμού. «Όπως γνωρίζετε οι ευρωπαϊκές αρχές ενέκριναν μόλις το εμβόλιο της Pfizer. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας στις 26 Δεκεμβρίου θα βρίσκονται εδώ οι πρώτες δόσεις. Την επομένη κιόλας μέρα θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, για να επεκταθούν σταδιακά στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα τα οποία έχουν ήδη οργανωθεί», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος τόνισε ότι έχει εκπονηθεί ένα πολύ λεπτομερές σχέδιο μεταφοράς, φύλαξης, διανομής του εμβολίου, ενώ στην επιχείρηση «Ελευθερία» θα εμπλακεί το σύνολο της Δημόσιας Διοίκησης, των Δήμων, αλλά και όπου αυτό είναι απαραίτητο, των Ενόπλων Δυνάμεων.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Μητσοτάκης, την επιστημονική ευθύνη της επιχείρησης έχει αναλάβει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού. Την εποπτεία της θα έχει η νέα Κυβερνητική Επιτροπή Συντονισμού και Διαχείρισης Εμβολιασμού. Πρόεδρός της θα είναι ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, μέλη της ομόλογοί του από τα άλλα Υπουργεία, το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αλλά και ειδικός εκπρόσωπος του αρχηγού ΓΕΕΘΑ.

Εκτός όμως από την συζήτηση για τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού, στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου έγινε και ένας απολογισμός των κυβερνητικών δράσεων της χρονιάς που φεύγει. Κατά τη διάρκεια του 2020 ψηφίστηκαν 113 νομοσχέδια, ενώ η κυβέρνηση κλήθηκε να αντιμετωπίσει προκλήσεις στο τριπλό μέτωπο της πανδημίας, της οικονομίας, αλλά και των εθνικών θεμάτων.

Επίσης συζητήθηκε το Ενοποιημένο Κυβερνητικό Σχέδιο για το 2021, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανάφερε τον στόχο της κυβέρνησης: «Από τη μία πλευρά η χώρα να μείνει προστατευμένη από τον κορονοϊό μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία του μαζικού εμβολιασμού και από την άλλη να διαθέτει έναν οικονομικό και κοινωνικό οδικό χάρτη για να πιάσει ξανά το νήμα της μετάβασης στην ομαλότητα και την ανάπτυξη».

Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός σε δύο νομοσχέδια για την Παιδεία και τον Πολιτισμό. Για το πρώτο, όπως είπε, αναβαθμίζει από τη μία τις σπουδές, από την άλλη την ασφάλεια στα πανεπιστήμια. «Η καθιέρωση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής αποτελούσε προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας. Και εξασφαλίζει ένα στοιχειώδες επίπεδο γνώσεων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι ο πιο μικρός αριθμός επιλεγμένων τμημάτων στα μηχανογραφικά των υποψηφίων κατευθύνει τα νέα παιδιά σε πεδία τα οποία πραγματικά επιθυμούν, αντί σε κάποιο τυχαίο, όπως αρκετά συχνά τους οδηγεί η σημερινή διαδικασία. «Θέλω να σας θυμίσω ότι το 30% των εισαγομένων στην ανώτατη εκπαίδευση σήμερα δεν αποφοιτά ποτέ. Και αυτό είναι ένα πρόβλημα το οποίο πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με τόλμη και θάρρος», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας. Παράλληλα αναφέρθηκε στην ενίσχυση των ποινικών και πειθαρχικών διατάξεων κατά της ανομίας στους χώρους των πανεπιστημίων, οι οποίοι πια θα προστατεύονται με σύγχρονα τεχνικά μέσα, ενώ μίλησε και για την ίδρυση Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος από εκπαιδευμένο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας. «Ώστε να θωρακίζεται το άσυλο των ιδεών και της γνώσης από τις επιθέσεις της βίας και του εγκλήματος», εξήγησε ο πρωθυπουργός.

Πολύ σημαντική, επίσης, θεωρεί την παρέμβαση του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία αφαιρεί γραφειοκρατία και προσθέτει αυτοτέλεια στα μεγάλα εμβληματικά μουσεία, όπως έχει ήδη εξάλλου συμβεί με το Μουσείο της Ακρόπολης.

Στο εξής, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, τα Αρχαιολογικά Μουσεία της Θεσσαλονίκης και του Ηρακλείου, το Βυζαντινό Μουσείο, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού από Διευθύνσεις του Υπουργείου Πολιτισμού, που είναι σήμερα, μετατρέπονται σε αυτοτελείς οντότητες, πάντα υπό την εποπτεία του. Είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου αλλά μπορούν να χαράσσουν αυτόνομη πολιτική, διαχειριζόμενα τα ίδια πόρους αλλά και χορηγίες. «Ο πολιτισμός, άλλωστε, ανθίζει όταν χειραφετείται και όχι όταν καθοδηγείται», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Μιλώντας για το Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής για το 2021, είπε ότι πρόκειται για ένα μελετημένο πρόγραμμα, θεμελιωμένο στους πόρους αφενός του κρατικού προϋπολογισμού αλλά και στους ευρωπαϊκούς πόρους που έχει στη διάθεση της η κυβέρνηση.

«Στο επίκεντρο του σχεδίου μας για το 2021 παραμένει η κοινωνία, η προστασία των πιο αδύναμων, η δημιουργία ευκαιριών σε όσους χρειάζονται», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος αναφέρθηκε επίσης στο Εθνικό Σχέδιο για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2021. «Και βέβαια, ειδικός στόχος για το 2021 είναι η δρομολόγηση των διαδικασιών για τη δημιουργία του νέου Εθνικού Συστήματος Υγείας, ξεκινώντας με την αποκατάσταση ενός ολοκληρωμένου δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας», κατέληξε κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης.





ΠΗΓΗ